Šta je novo?

SAD upozoravaju kompanije širom sveta da izbegavaju korišćenje Huawei AI čipova

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Huawei-Ascend-procesor.webp

SAD upozoravaju kompanije širom sveta da izbegavaju korišćenje Huawei AI čipova​

SAD su sve više zabrinute zbog brzog napretka kineske AI industrije, pa upozoravaju globalne kompanije da korišćenje Huawei AI čipova može predstavljati kršenje američkih izvoznih pravila

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/uredaji/...ta-da-izbegavaju-koriscenje-huawei-ai-cipova/

Амери су тотално одлепили. Понашају се као да је читав свет њихова прћија у којој они могу одрђивати шта се сме а шта не сме?
Пази молим те, њихова извозна правила?
Тако су дигли и фрку око закона о страним агентима. Нема везе што они такав закон имају готово читав век, то је ок. Није ок да га и други имају јер онда је то антидемократски закон.

Zakon jaceg prijatelju... Bilo i bice...
Било некада. Сада има пуном јаких и амери то морају да прогутају како знају и умеју.
Забранили су ASML да продаје литографију Кини, забранили TSMC да прави Кини чипове у напредној технологији, 5nm и мање. Кина је нешто купила паралелним увозом, нешто сама развила и амери једино уценама покушавају да спрече кинеску експанзију.
Сем тога, и Кина и Русија увелико раде на сопственој литографији а то је за САД крајње неприхватљиво. Замисли, то нећемоћи да санкционишу? Не могу ни да бомбардују! Који бедак, страшно. Мораће живети са сазнањем да више нису изузетни!

Izbalansirace se to sve lagano, samo da se pre toga ne porokamo atomarama...

Не брини, неће тога бити. Амери никада не ударају на јачег од себе или равноправног!
Не заборави, једини рат који су самостално добилије њихов грађански рат.
Данас заостају и то прилично и за Кином и за Русијом у хиперсоничном оружју а од истог океан их не штити.
Зато ће бити она стара, кер који леје не уједа.

Atomke su klasična babaroga da održavaju globalni strah. Najjači proizvod 20 veka. E sad samo da ne dodje neka budala kao u "Dead Zone"
Mа пуистимо атомке ми остало оружје, нема од тога ништа.
Вратимо се теми. Кинези су пуни као брод и улажу огромне паре у микро електронику. SMIC је успео да произведе процесор у 7nm технологији. Ок, то је ниво из тамо 2020 али им амери нису давали шансу да се самостално спусте испод 32nm.
Кинези су успели да се домогну уместо EUV литографа али јесу DUV литографа:

Samo jedna strana treba da bombarduje i zavodi red. Svi ostali moraju da cute dok civilizacijski ne stasaju. Kao kad cuvas mladjeg brata da ne zapali kucu ili skoci u bunar...
I to je tako preko 30 vekova.
Na teritoriji danasnje indije pakistana i delom afganistana je zivela supernapredna civilizacija koja je zbrisana iz postojanja nuklearnim oruzijem. Ne zna se da li su se medjusobno izrokali jer su bas divljali ili je ih neka vanzemaljska civilizacija razvalila da ne postanu pretnja posto su se bavili svemirskim istrazivanjima i imali satelite i letelice. To je bilo pre nekih 20-25vekova pne.
Gupti i Mauri kada su se naseljavali na tim teritorijama nalazili su ostatke destrukcije ali i potomke prezivelih, kratere, staklene pustinje itd. Kralj Tutankamun je imao nakit od stakla iz tih delova nastalo od nuklearki.
Indijska poezija deo Mahabharata, Bhagavad-Gita napisana 2000pne opisuje nuklearni rat i posledice trovanja radijacijom. Sodoma i Gomora su interpretacija dogadjaja iz te knjige.
Tako da ako krenu da sevaju atomke makar i u nasem dvoristu...sve je kako treba da bude.

Не брини, неће тога бити. Амери никада не ударају на јачег од себе или равноправног!
Не заборави, једини рат који су самостално добилије њихов грађански рат.
Данас заостају и то прилично и за Кином и за Русијом у хиперсоничном оружју а од истог океан их не штити.
Зато ће бити она стара, кер који леје не уједа.
Što se vojne sile tiče tu su i dalje broj jedan i nisu im ravni ni Kina a ni Rusija ponaosob. Ono što sada gube ameri su inovacije u visokoj tehnologiji i tu je počela Kina da napreduje opet uz američku pomoć jer su celu proizvodnju prebacili kod njih zbog jeftine radne snage. Zato Trump sada galami ali ne verujem da će moći da prebaci proizvodnju nazad u USA i da mu se isplati to kada su plate radnika mnogo veće nego u Kini.

Poslednja izmena od urednika:
Neće ameri nikad dozvoliti da neko zavlada tržištem do neke granice koju samo oni znaju koja je na neki duži niz godina... Tako da, naprave sukob čas posla i uspore razvoj tehnologije. To je vrlo prosto. Uvek će oni biti prvi u svemu i kada ljudi to shvate biće mnogo lakše onima koji se odupiru. Evo primera jednog za kineze kod nas. Otišao sam prošli mesec u novi tržni centar na NBG koji je premešten iz bloka 70. Dok sam razgledao radnje i pazario neki digitalni sat, primetio sam da svi radnici kineti sede ispred radnji na hoklicama i čačkaju telefone. Neko igra igrice, neko gleda video, neko priča sa nekim... Poenta je u tome, što niko nije imao Huawei, Xiaomi... već iPhone. Bukvalno svi, a mi kao imamo priču da oni mrze amere i da ne koriste njihove proizvode. Tako se predstavlja u svetu, ali u praksi nije. E, sada se ja pitam, ko onda kupuje tolike kineske telefone ako oni koriste iPhone? Dok god je tako, ameri neće propasti. Kao što je Google od kako je osnovan razmišljao kako da sutra zavisiš od njega, pa su onda razvijali deo po deo... I na kraju ne možeš da koristiš telefon bez Google naloga, ne možeš da plaćaš bez Google naloga, ne možeš mape bez Google naloga... Mislim, možeš ali nije to to. Takvi ljudi koji to rade su najplaćeniji u takvim kompanijama i nikad i ne znaš ko su. Sve ovo pričam, jer vidim da ste se dotakli malo i politike, a ja bih sve to pretvorio u biznis i trku ko će biti taj od koga će ostala raja da zavisi u tehnološkom napretku. Sporo to ide i nije vidljivo odmah, ali posle par godina kada nešto izmisle vidiš celu priču... Odužio sam baš. :)

Oдосте ви у политику и залуђујете се причама. САД су показале своју силу у Вијетнаму и Авганистану. Паметноме доста. Не знам на основу чега се мери сила? На основу војног буџета, броју војних база, броју авиона, камиона или реалном сликом на терену? Рекох, и Вијетнам и Авганистан, по бројкама, требали су бити поражени за максимално 24 сата. По бројкама, и очекивањима, цео запад са Украјином требао је бацити Русију на колена за кратко време. И шта би, да ли је на коленима?
Тако и овде. САД могу лајати али не и зауставити Кину у развоју. Кинески BYD попишао се на Теслу ценом и квалитетом. Исто тако, Oppo, Vivo, One+, Honor... попишали су се на iPhone ценом и квалитетом. Да нису увели санкције Huaweiu, који је био на првом месту по продаји телефона, данас би тржишна слика била другачија. Претили су свима санкцијама ако купе Huawei 5G GSM примопредајнике. Прете свима санкцијама ако помисле да од Русије купе војне авионе или моћни ПВО.
Зашто то раде ако су технолошкитако супериорни?
Хегемон је уздрман и то је очигледно и скините те ружичасте наочаре и изађите из матрикса. Свет се драстично мења а историја потврђује да ничија до зоре није горела! Кроз историју било је много великих сила у своје време а данас их многи и не памте или и не знају. Пала је Персијска, Римска, Турска, Аустроугарска...империја а сведоци смо и пада САД хегемоније. Кини могу само пљунути под прозор.

Zakon jaceg prijatelju... Bilo i bice...
To "ko je jači" ne znači ako neko samo verbalno preti.
Pre bih rekao da je to ponašanje uplašenog kome su u strahu velike oči.
To što drugi mudro ćute i ne prete uopšte ne predstavlja "slabiju" stranu već drugačiji pristup i taktiku.
Iskreno možda i treba
Mnogo smrada ima na Svetu
Neki apsolutno od ničega ne prezaju
Za njih zakon ne postoji

@В.и.к.т.о.р ne bih ja baš verovao njihovim statistikama, jer ne verujem i kada na kutiji svog proizvoda napišu 200W, a ono jedva da ima 10W i ne snose nikakve posledice sa inspekcijom rada... Mani se ćorava posla, ne kažem ni ja da svi kinezi nose jabuku, ali ono što sam video ovde mi je bilo dovoljno da ovaj niži sloj društva koji kod nas drži te prodavnice ne koristi svoj proizvod... Moraš reći da je to ipak malo čudno kada je Kina u pitanju, jer oni su verni svojoj državi. :D

Kinezi se pale na Apple proizvode i to je činjenica. KPK voli da falsifikuje podatke.

I naši se pale na iPhone, pa ipaku kupuju kineske igračke od telefona. :D Šalu na stranu, ali dobro je dok postoji konkurencija koja radi na usavršavanju kvaliteta čipova i svega drugog kako bi prestigla onog drugog i pokazala da to može. Po meni kineščići nikad nisu znali da naprave software kao ameri, ali zato hardware i kopiranje istog, tu su maheri broj 1. Nema im ravnog.

Жао ми је, али и американци имају сличну статистику, тако да генерализација у процентима и квалитету нема покриће, осим ако смо заљубљени у нешто, или смо сами себи учитали омиљен поглед на свет.

jer oni su verni svojoj državi.

Кинез, да воли више Кину него Западни систем, остао би у Кини.
Србин, исто као и кинез који би да дође до више пара, иде на Запад.

Власници Ајфона и сви остали у 99% случајева немају благе везе о економско-технолошком рату између САД и осталих империја.

И какве то све има везе са текстом? Опет.

Nazad
Vrh Dno