Šta je novo?

Apple doprema pune avione iPhone-a kako bi izbegao Trampove carine

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
iPhone-zalihe.webp

Apple doprema pune avione iPhone-a kako bi izbegao Trampove carine​

Uoči novih carina Donalda Trampa, Apple avionima doprema iPhone uređaje iz Kine i Indije u SAD, pokušavajući da izbegne poskupljenja i poremećaje u lancu snabdevanja

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/biznis/a...one-iphone-a-kako-bi-izbegao-trampove-carine/

Džaba carine, nije to pomoglo ni američkoj automobilskoj industriji kada su na japanske automobile nekada davno povećali carine.

Neka plaćaju američke radnike kao u Indiji i Kini, pa će onda moći sami da proizvode.

Neka smanje cenu bilo čega na realnu pa carine neće ni da se osete
Sve je (veštački) poskupelo 300% a gunđaju za ovih 10

Upravo, a I ovako ih kosta fazon 5x manje da ga naprave, i verujem da ce sa novom serijom i cene da dignu bas nasuprot tarifama.

Cela ta ideja “da udarimo carine celom svetu i tako rešimo spoljnotrgovinski deficit” je idiotska.
Rezultat će da bude jako bolan za prosečnog Amerikanca.
A ja ću malo bolje da pričuvam moj iP 14 Pro.

Sećam se osamdesetih, kada je Južni Vetar imao dodatni porez od 20% do 90% (u zavisnosti od republike SFRJ) na svoja izdanja. Opet se Kemal Malovčić bolje prodavao od Bajage. Isto će biti i sa iPhone. Ljudi u SAD znaju da prepoznaju kvalitet, kao što su ljudi u SFRJ znali i neće im biti problem da plate.

Paralela je skroz na mestu.
Jedino sto nisam zicer da li mislimo na istu. :)
Meni su i Bajaga i Kemal (malovcic) bukvalno odraz drustva u kojem smo tada (ahhh, i dalje) ziveli.
Zasto ovo pisem u Apple Airplane temi? Mozda radi sjajne glume Lesli Nilsena u Airplane filmu, ne znam vise nista...

Poslednja izmena:
Cela ta ideja “da udarimo carine celom svetu i tako rešimo spoljnotrgovinski deficit” je idiotska.
Rezultat će da bude jako bolan za prosečnog Amerikanca.
A ja ću malo bolje da pričuvam moj iP 14 Pro.
Nije fora u deficitu spoljnotrgovinskom vec generalnom.
To su jos krajem 70-ih najavljivali, Trump postao veliki fan i zagovara iste od 80-ih.
Svakako je neka promena morala da se uradi jer bi skroz pukli da su nastavili po starom.
U teoriji na duze staze ovo je odlican potez za USA ekonomsku strategiju, problem je sto je bazirana na staroj postavci zvanoj Rules based order koja nije ukalkulisala da ce Kina, Rusija i Indija biti veliki igraci na svetskom trzistu.
Interesantna buducnost nas ceka, nadam se bez atomskih bombi kao ultimativno eliminisanje konkurencije.

Pa Ameri igraju tu igru poslednjih 100 godina.
Troše više para nego što naprave, pa kad postane stani pani, naprave neki rat, za koji će jednoj ili obema stranama oni da prodaju oružje i tako reše minus.

Сумњам да је ико од њих спреман на такво самоубиство.
Prosle godine su englezi otisli licno kod Bidena po hitnom postupku i trazili dozvolu za koriscenje tomahawk raketa protiv rusa u ukrajinakom ratu, sposobne za nosenje nuklearnih glava sa sve rusi blefiraju, nece oni nista iako su x puta rekli da ce udariti kontru ako krenemo sa tim raketama.
Taman Biden da potpise, zvoni Pentagon i kaze da li ste normalni, rusi su nas vec nanisanili sa inter balistickim nuklearkama.
Da je potpisao, ne bi nas bilo...
A Kina je mnogo veca pretnja za USA na duze staze od rusa...
Nikad ne potcenjuj ljudsku glupost.

Nazad
Vrh Dno