Šta je novo?

Izbegavajte kupovinu grafičke kartice sa 8 GB memorije

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
RTX-scaled.jpg

Izbegavajte kupovinu grafičke kartice sa 8 GB memorije​

Nekada se smatralo da je 8 GB VRAM-a više nego dovoljno za grafičke kartice namenjene igranju igara

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/uredaji/izbegavajte-kupovinu-graficke-kartice-sa-8-gb-memorije/

...i 12GB je već ivica, 16GB je neka donja granica za srednju klasu, 24-32GB za višu.
Oglasi su prepravljeni vrhunskim grafičkim čipovima, npr 2080ti ili 3080ti
sa samo 12GB vrama, što ih je obesmišljavalo i u vreme pojave a kamoli sada.
3060 12GB polovna mu dodje zlatna sredina, i dok se sve ovo ne sredi
ja ne bih išao ni na šta jače preko...mislim na prosečne kupce kojima je dati više od 200-350eur
na GPU nezamislivo, a to je 99% domaćeg tržišta....
gledam oglase na KP, vrhunske kartice, ali sa 8 ili 12GB rama, cene po 300-400-500eur....
kom optimisti ti optimisti to misle da prodaju i kada?
jedan lik ima 8 komada 2080ti (brojao ja sa slike! xaxaxa) a kaže da ima pet!
i nema nameru da spušta cenu!
drugi jedan drži jednu quadro sa cenom od 550eur DVE GODINE!
da dve godine, imam u porukama kada sam ga pitao za cenu, i dve godine ne spušta cenu?!
i tako dalje....ko ima kupuje novo ili polovne po 1000eur
ko nema piše ovakve (ogorčene) postove kao ja!
EIDT:A da, poseban pismeni sastav se može napisati o prodavcima GTX 1080ti!
"Golf 2" poremećaj nam se preneo i na tržište računarske opreme....

Poslednja izmena:
Ljudi moji ako neko ima rodbinu i inostranstvu (tetku iz nemacke) na oglasima su dosta povoljnije... eBay Kleinanzeigen npr

Gluposti da je 12gb ivica, ja koristim 470ti, većinu stvari igram u 4k, često native, ali za neke masovnije naslove ide DLSS što svakako ne kvari ugođaj. A to je još kao mid-range karta, iako je na high-mid lestvici recimo. Evo trenutno cepam AC Shadows u 4k DLSS Quality na 100fps. Prešao Indiana Jones u 4k (doduše bez svih RT opcija, to degradira performanse drastično). Cyberpunk jedino zahteva da se poigram više s podešavanjima. Ako su igre dobro optimizovane, tu nema priče. A za neoptimizovane igre i 5090 je nedovoljna.

Gluposti da je 12gb ivica, ja koristim 470ti, većinu stvari igram u 4k, često native, ali za neke masovnije naslove ide DLSS što svakako ne kvari ugođaj. A to je još kao mid-range karta, iako je na high-mid lestvici recimo. Evo trenutno cepam AC Shadows u 4k DLSS Quality na 100fps. Prešao Indiana Jones u 4k (doduše bez svih RT opcija, to degradira performanse drastično). Cyberpunk jedino zahteva da se poigram više s podešavanjima. Ako su igre dobro optimizovane, tu nema priče. A za neoptimizovane igre i 5090 je nedovoljna.

razbiraš li ti uopšte šta znači reč IVICA?
to znači da ISPOD TOGA a to je 8GB je besmisleno...
da igraš se na 12GB, lepo, ISPOD toga se ne bi naigao baš...
Shvataš sada? Nadam se da sam ti pojasnio da možeš da razumeš lepo...

Најгоре је кад ти тата и мама купе 5090, а оно почне да штуца на 4к РТ неоптимизовано УЕ5 сраље ...

razbiraš li ti uopšte šta znači reč IVICA?
to znači da ISPOD TOGA a to je 8GB je besmisleno...
da igraš se na 12GB, lepo, ISPOD toga se ne bi naigao baš...
Shvataš sada? Nadam se da sam ti pojasnio da možeš da razumeš lepo...

Hvala na pojašnjenju reči "ivica" u kontekstu koji odgovara da se ti osećaš kao superiorni učesnik u dijalogu o grafičkim karticama.

Hvala na pojašnjenju reči "ivica" u kontekstu koji odgovara da se ti osećaš kao superiorni učesnik u dijalogu o grafičkim karticama.

Drugari, da ne mešamo babe i žabe. Svi znamo ko je Ivica i kog trpa u Maricu :D

Nazad
Vrh Dno