Šta je novo?

Gigabyte X3D Turbo Mode za bolje AMD Ryzen performanse uz pomoć ekskluzivne BIOS opcije

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Gigabyte-X3D-Turbo-Mode.webp

Gigabyte X3D Turbo Mode za bolje AMD Ryzen performanse uz pomoć ekskluzivne BIOS opcije​

Gigabyte X3D Turbo Mode funkcija praktično nudi besplatnu nadogradnju performansi za AMD Ryzen procesore uz pomoć ekskluzivne BIOS opcije

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/uredaji/...performanse-uz-pomoc-ekskluzivne-bios-opcije/

Gigabyte X3D Turbo Mode je u sustini samo disable drugog CCD i gasenje SMT, skoro nista vise*. Opcija postoji u na Gigabyte i na ASUS plocama. Dok je na ASUS plocama podrska za sve 7000 i 9000 procesore, Gigabyte je ograniciao (bar za sada) na 7000X3D ili bilo koji CPU 9000 serije.

* - Pored gasenje drugog CCD i SMT Gigabyte dodatno "optimizuje" sekundarne tajminge memorije tako da treba dobro testirati sistem memtestom da li je takva konfiguracija zaista 100% stabilna. Nazalost gasenjem drugog CCD i SMT performanse u aplikacijama koje zavise od broja jezgara / SMT bivaju ozbiljno degradirane.

1733145434591.png
1733145538507.png

Disabling CCD i SMT ima praktično svaki BIOS, još u Bulldozeru je mogao da se isključi po jedno u svakom dual jezgru, smanji potrošnja struje i to omogući više i stabilnije freqvencije na preostalim jezgrima.

Marketing je čudo. Što bi rekli isto s.anje drugo pakovanje.
Neće niko da se prevari pa da ponovo da neki CPU sa isključenim jezgrima na otključavanje, kao što beše nekad tamo oko 2010.-te 🤣

Phenom x3 beše u Phenom x4 (b550). Bila bar 2 razloga. Jedno jezgro nije ispalo dobro pa mu je trebao viši napon da možda proradi ili samo da rasprodaju b550 a da ne smanjuju cenu x3. Nisu sve ploče imale tu mogućnost.

Ma bio je i Phenom X2 u X3 ili x4, PhenomX4 u X5 ili čak X6. Athlon x4 u Phenom kad se otključa L3 cash. Oni Sempron jednojezgarci u Athlon X2 su čak neki mogli da se otključaju. Raznih je bilo kombinacija. Ma moglo je sigurno 75% ploča da otključa, bilo je to aktuelno prilično🤪
Ja sam vozio PhenomX2 550 kao x4 b50 jedno 3-4g, i sad mi je tu negde, slučajno mu je isčupan jedan pin prilikom zamene paste pa ne radi...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno