Mislim da iphone nažalost polako zalazi u ,,enshittification” fazu…
Izgubili su fokus na polju dizajna. Abominacije poput četiri verzije iphone-a, ekrana od 6.9” i telefona težine i veličine cigle, sa kamera bump-om neboderske veličine i beskorisnih dugmića, Džobs zasigurno ne bi dozvolio.
Koliko god ne voleo istog, čovek je makar znao da suzi fokus i da eliminiše nepotrebne (za većinu korisnika) izbore.
Suština je bila imati uređaj koji će na najjednostavniji i najelegantniji način pokriti stvarne potrebe 80% korisnika. Onih 20% koji hoće milion podešavanja i stvari koje retko kome trebaju prosto nisu ciljna grupa.
Danas se iPhone polako ali sigurno pretvara u Samsung. Nekima je to u redu, ali meni je to skretanje sa izvorne putanje. Ljudi kažu od viška glava ne boli, ja se ne slažem. Višak izbora je rasipanje fokusa i same kompanije i samog korisnika, a što dovodi do suboptimalnog iskustva korišćenja većine.
Da je Apple izbacio jedan jedini telefon, veličine 6,1-6,3 inča, koji je bez toliko vidljivog i izraženog kamera bump-a, a sa i dalje odličnim kamerama, koji je bez portova ikakvih, sa apsolutno superiornim u odnosu na konkurente bežičnim punjenjem, sa npr. svega 2 kapacitativna dugmeta, po jednim sa obe strane, koji je i nešto tanji i lakši i sa dosta utegnutijim i intuitivnijim iOS, sve i bez ikakvih AI gluposti, imao bi siguran sam bolju prodaju od danas.
A da godinama unazad ne rasipaju pažnju na izbacivanje 4 modela, možda bi takav iPhone danas bio stvarnost.