Šta je novo?

iPhone 16 se ni izbliza ne prodaje onako kako je očekivao Apple

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
iphone-16-prodaja.webp

iPhone 16 se ni izbliza ne prodaje onako kako je očekivao Apple​

Apple je polagao velike nade u nove funkcije veštačke inteligencije, ali prvi rezultati prodaje iPhone 16 ukazuju na slabiji odziv potrošača nego što se očekivalo

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/biznis/iphone-16-se-ni-izbliza-ne-prodaje-onako-kako-je-ocekivao-apple/

To se desava i sa ostalima, negde sam procitao podatak da teziste mobilnih telefona usporava u globalu. Jednostavno tehnologija ovih uredjaja je udarila u zid i poboljsanja na kasicicu nisi dovoljna da potrosace nateraju da menjaju telefone. Ova vwstacka inteligencija je cist promasaj, industrija je ovo predstavila kao nesto veliko, u principu 90% korisnika ovo ni ne koristi. Ja u mom okruzenju ne znam nikoga ko to koristi, a kamoli jos da placa. Idem na kurs nemackoh jezika, koristim chat GPT za prevod reci. Osmoro nas je u grupi, ja sam ubedljivo najstariji, ostali su svi u 20-tim godinama. Niko od njih nije znao za chat GPT aplikaciju, ja sam se frapirao, rekoh ajde mozda sam naleteo slucajno na ljude koji ne znaju. Posle toga sam pitao 10 mojih drugara da li to koriste, vecina njih je koristila neko kratko vreme, ali niko konstantno, od mladje garde niko nije ni pokusao da koristi, osim jednoga koji je posle nekog vremena izbrisao apk.
Skontao sam da ljudi jednostavno ne zele da napreduju, jednostavno dostupnost tehnologije i niska cena omasovila je koriscenje iste, i umesto da ljudi budu tehnoloski pismeniji od moje generacije npr, desilo se suprotno. Ja kada se setim koje smo mi vratolomije radili sa flopi disketama. Na koje nacine smo se dovijali za igrice programe. Vecina mojih kolega sa faksa je znala tada sama da recimo instalira windows. Danas vlasnici mobilnih servisa naplacuju 200 din za instaliranje vibera i whatsap-a.

Skontao sam da ljudi jednostavno ne zele da napreduju, jednostavno dostupnost tehnologije i niska cena omasovila je koriscenje iste, i umesto da ljudi budu tehnoloski pismeniji od moje generacije npr, desilo se suprotno.
Trenutni "AI" i njegove sposobnosti i nisu neki napredak, već suprotno.

Trenutni AI je samo bolji search od standardnog, ko malo udje u stos moze da bude korisno, ali generalno je za vecinu je komplikovano. Sve u svemu ovo sigurno ne moze da spasi mobilnu industriju.

Kako da ih spasi kad AI uopšte nije dostupan na i Phone 16 iako mu je to glavna reklama. Plus u EU izgleda nikad ni neće biti.

Kome kabl smeta, slobodno može da nastavi da koristi bežične slušalice. Meni više smeta kada moram da koristim razne adaptere, vodim računa da li su slušalice napunjene i slično.

Vise volim da brinem o kablovima (punjacima) nego o procentima baterije. Ne zelim smart watch, bt slusalice i ostala cuda oko kojih moram da razmisljam da li sam napunio vece pre i da li ce izdrzati mozda nekad i 8h na poslu kad mi se otvori mogucnost da slusam bez da prekidam i dopunjujem.

Kako te iphone 16 trenutno sprečava u tome svemu ne shvatam? Ili bt slušalice? I dalje su najkvalitetnije i najskuplje slušalice na žicu, i sigurno u tom slučaju muziku nećeš puštati sa ajfona, tj. ni sa jednog mobilnog telefona.

Prodaja je toliko opala da ga nema apsolutno nigde, stize na kasicicu, i na forumu svaki dan sakivaju i vijaju kurire po mracnim ulicama Belgoroda da navataju 16icu...

To se desava i sa ostalima, negde sam procitao podatak da teziste mobilnih telefona usporava u globalu. Jednostavno tehnologija ovih uredjaja je udarila u zid i poboljsanja na kasicicu nisi dovoljna da potrosace nateraju da menjaju telefone. Ova vwstacka inteligencija je cist promasaj, industrija je ovo predstavila kao nesto veliko, u principu 90% korisnika ovo ni ne koristi.

Uvek može da smisli nešto čime bi se unapredilo korisničko iskustvo. Recimo, kad su već stavili dugme za kameru osetljivo na dodir, mogli su na njega da stave i čitač otiska prsta. Umesto tako očiglednog unapređenja, Apple je odabrao da doda AI, da korisnik može da izgleda još više kao ****** dok razgovara sa svojim telefonom.

Шта ће им читач отиска кад имају препознавање лица које ради све што треба.

Шта ће им читач отиска кад имају препознавање лица које ради све што треба.

I svaki put moraš da podigneš telefon da ti skenira lice. Recimo da hoćeš samo da pogledaš nešto na telefonu dok stoji na stolu, uobičajeni scenario. Da ne pričam kako je tek bilo veselo u Kovid vreme kad su svi nosili maske.

Препознаје и са маском за будуће пандемије. Уобичајних сценарија мали милион, има и сат за оне који воле да не пропусте ништа од нотификација.

Nema od X modela.

Zasto bi neko menjao Iphone predhodne generacije koji radi, drzi mu baterija ako mu 16 nista novo nece pruzati, sem ako voli da trosi pare i da je in ?
Ovo vazi i za android, zasto menjati nesto sto radi sem ako je otisla baterija i nema vise sigurnosnih zakrpa(ovo realno mali broj ljudi i zanima) ili podrska aplikacija.

Najveći problem kod apple je to što recikliraju isti dizajn kao i relativno sličan softver na svim iphone telefonima. To što su tvrdoglavi i teraju svoje, ne slušajući savete korisnika, već počinje da im se obija o glavi. Neka malo pogledaju dizajn drugih telefona, neka malo pogledaju android kao sistem koji nije perfektan ali je otvoreniji i jednostavniji za naprednog korisnika. Fajl menadzer je ono sto nedostaje. Kao i fajl menadzer koji nedostaje i treci put fajl menadzer. Na androidu razbacujem se sa fajlovima izmedju pc i telefona. Ah da. Pustite me mac kompjutera itd kao bla bla bla. Kao tamo imate snapdrop ili sta li vec. Wake up call is late in this case and the user just went sleeping though all day.

A kada je para dosta?

Zasto ista da menjaju kad se sabijaju od para!?
Ovo je bar za US potpuno tačno.
Ove godine sam službeno bio dva puta u Americi, New York i Pennsylvania. 90-95% ljudi koristi iPhone ili Samsung.
Sticajem okolnosti obiliazio sam gradilišta gde rade većinom Kinezi, čak i oni koriste ove telefone. Kada sam im pominjao Xiaomi, Huawei, OPPO,... gledali su me čudno kao da nikada nisu čuli za te brendove.

Ovo je bar za US potpuno tačno.
Ove godine sam službeno bio dva puta u Americi, New York i Pennsylvania. 90-95% ljudi koristi iPhone ili Samsung.
Sticajem okolnosti obiliazio sam gradilišta gde rade većinom Kinezi, čak i oni koriste ove telefone. Kada sam im pominjao Xiaomi, Huawei, OPPO,... gledali su me čudno kao da nikada nisu čuli za te brendove.

Zato što Ameri neće ni da puste kineske telefone da se prodaju na njihovom terenu, sav kajmak nameštaju svojim firmama. Ako neki Kinez i stigne do Amerike, prodavaće se obavezno pod brendom mobilnog operatera. Gomila Amerikanaca, čak i onih IT pismenijih, nikad nisu čuli za Xiaomi, nit imaju predstave da je to najveći proizvođač telefona na svetu.

Nazad
Vrh Dno