Šta je novo?

Ne može bez društvenih mreža - komandantkinja mornarice SAD degradirana zbog Starlink antene na vojnom brodu

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
USS-Macester.webp

Ne može bez društvenih mreža – komandantkinja mornarice SAD degradirana zbog Starlink antene na vojnom brodu​

Grisel Marrero, komandantkinja USS Manchester-a, smenjena je nakon tajne instalacije Starlink antene na brodu kako bi omogućila WiFi pristup društvenim mrežama

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/biznis/n...adirana-zbog-starlink-antene-na-vojnom-brodu/

USS-Macester.webp

Ne može bez društvenih mreža – komandantkinja mornarice SAD degradirana zbog Starlink antene na vojnom brodu​

Grisel Marrero, komandantkinja USS Manchester-a, smenjena je nakon tajne instalacije Starlink antene na brodu kako bi omogućila WiFi pristup društvenim mrežama

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/biznis/n...adirana-zbog-starlink-antene-na-vojnom-brodu/
Kolege novinari, brod ima kapetana, a ne komandantkinju. Inače, vrlo poučan tekst.

Ako su Starlink odvojili od brodske mreže , ako je uopšte i ima, ne vidim neki sigurnosni rizik.
Ima rizika koliko hoćeš.
Ako zanemarimo problem dostupnosti komunikacije sa spoljnim svetom, gde je na brodu strogo kontrolisana, ovde bi svaki špijun mogao da priča šta hoće kad hoće. Mobilni uređaji svi imaju dostupan GPS signal svugde u svetu, čim se povežu na net, cure podaci o lokaciji.

Što se tiče sajber bezbednosti, tu tek može da bude totalna katastrofa. Na vojnim brodovima ima gomila računara, laptopova, tableta, wifi i regularna mreža, svakodnevno se pišu izveštaji, logovi, na tim laptopovima, i sada zamisli kada taj laptop neko umesto brodske mreže nakači na otvorenu mrežu i surfuje, pazari ramsomware koji može paralisati posle celi brod, naoružanje, bukvalno sve... Katastrofa u najavi.

Pa dobro, zene vole traceve, objave, lajkove..totalni neizdrz dok vezbe traju li traju..

Wired, oh svit bejbi Dzizs.
Ajde ovako da malo uprostimo. Civilni hardver i softver/protokoli/stagod uopste ne mogu da se nakace na visokospecijalizovane male mreze i sisteme, kao sto je npr zatvoreni sistem na pomenutom stealth brodu.
Sve drugo je "redit science"...

A šta je to "komandantkinja" ?

Kapetanica 🤣

Pouka za ove koji se olako slikaju za društvene mreže - svaki intimni detalj koji delite može se okarakterisati kao vojna tajna.:)

Za vas ovde što se "frljate" izrazima, gospođica je "spuštena" sa višeg na niži stepenik mornarice - sa E-8 na E-7. Evo vam da pogledate njihov konglomerat ako vas zanima, da vidite koliko je niže od ovog što pišete. Baš će nekoj ženi dati mesto zapovednika bojnog broda.

Ne može sa E-8 (enlisted) već samo sa O-5 da je stvarno bila "komandantkinja" nekog broda...

Njena dužnost je bila "command senior chief of the littoral combat ship" i to nije u bukvalnom prevodu komandantkinja ali jeste bio rang E-8. Da ne govorimo da to uopšte nije neki veliki čin već nešto ranga viši glavni podoficir...

Poslednja izmena:
Šta i zbog čega da pogledam? Ona je bila E-8 ali je to podoficirka samo na višoj poziciji za svoj rang (i mi u našoj vojsci imamo glavne podoficire sve do glavnog podoficira Vojske Srbije koji je isto zastavnik prve klase) a mnogo daleko od "komandirke" broda kako su ovde napisali, po ko zna koji put pogrešno interpretirajući/prevodeći vest... To da je obična podoficirka se vidi i po činu na njenoj levoj nadlaktici.

Uostalom i u tome što su postavio piše da je E-8 senior chief petty officer, odnosno kao što sam ja i u svom prethodnom komentaru napisao otprilike nešto kao viši glavni podoficir...

Poslednja izmena:
Mea culpa - mada nisam menjao kontekst već sam samo dodatno pojasnio da ne bi bilo zabune jer je u tekstu baš pogrešno prikazana njena funkcija i uloga (mada sam inicijalni post svakako editovao dosta ranije).

U svojoj zamisli nisi ali s ove strane je delovalo da se ide prvobitnom stazom.:)
Plus, ne znam da li iskače zeleni tekst (notifikacija kad ima novih postova) i kad se izmeni post. Svejedno, često imam druge teme po tabovima i prelazim s jedne na drugu te mi često i promakne.
My bad.;):)

Nazad
Vrh Dno