Šta je novo?

Arm priprema gejming GPU: stiže konkurencija za NVIDIA, AMD i Intel

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
ARM-gejming-GPU.webp

Arm priprema gejming GPU: stiže konkurencija za NVIDIA, AMD i Intel​

Arm izgleda da se sprema za razvoj gejming GPU linije čipova, koji bi direktno konkurisali NVIDIA, AMD i Intel grafičkim procesorima

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/uredaji/...gpu-stize-konkurencija-za-nvidia-amd-i-intel/

Koliko smo daleko od full ARM based sistema? 5-10 godina ?

Vrlo blizu…negde sam već napisao, x86 će zameniti ARM, pitanje je samo vremena.

Kada pogledamo da Orange pi i Raspberry pi mogu da zamene skoro sve office racunare stvar je jasna samo je pitanje trenda.

Konkurencija je bitna,a sve vece cene...to su gluposti...cene i da jje monopol bi bile iste, ko i sad...

Cene su veće zato što im se može.
Nemojte da kupujete sve skuplje GPU-ove, pa neće moći ni da zidaju cene, dogod ima tražnje, cene će da idu gore, a objašnjenje zašto je to tako ima da se smisli u hodu.
Ontopic: ARM je budućnost, prvo će da osvoji segment prenosnih računara, a kasnije i desktop. Sve će u budućnosti da bude čiplet, veliko parče silikona na kome je sve, CPU, GPU, RAM. Ima da bude brzo, neće da se greje i neće mnogo da troši. Apple je povukao nogu sa M-arhitekturom, ubrzo će krenuti i ostali da ga prate, kao što uostalom uvek i rade.

Cene su veće zato što im se može.
Nemojte da kupujete sve skuplje GPU-ove, pa neće moći ni da zidaju cene, dogod ima tražnje, cene će da idu gore, a objašnjenje zašto je to tako ima da se smisli u hodu.
Ontopic: ARM je budućnost, prvo će da osvoji segment prenosnih računara, a kasnije i desktop. Sve će u budućnosti da bude čiplet, veliko parče silikona na kome je sve, CPU, GPU, RAM. Ima da bude brzo, neće da se greje i neće mnogo da troši. Apple je povukao nogu sa M-arhitekturom, ubrzo će krenuti i ostali da ga prate, kao što uostalom uvek i rade.
Ovo mi je zabavno, za ostalo si u pravu !

Zabavno ili ne, tako je.
Proizvod koji se traži može da se proda skuplje, onaj koji se ne traži ne može.
Napravljen je hajp oko grafika...izađe neka nova igra, svi potrče po sistemu "moram ovo da igram", mora da se isporuči xy frejmova ili je smak sveta, pa još na 4K ekranu, jer, Bože moj, kako igrati na 1080p, to nije in...i ja bih drao gejmere da sam na mestu nvidie i AMD-a, majke mi, gaće bih im skidao kad su alavi.

Novi u gaming GPU ?!
Imagination je pre 10 godina imao mobilni IGP koji je imao bolje raytracing performanse od 980 Ti. Jedino ako misliš da je raytracing nebitan za gejming 🤠

Mada vlasnici najjačih Apple čipova valjda znaju koliko su dobri za gejming, mislim da imaju sasvim dovoljno snage za većinu korisnika

Poenta je da ARM arhitektura grabi velikim koracima napred i pitanje je vremena kad će x86 arhitektura da ode u istoriju.
Nije samo Apple na sceni, oni su samo imali dovoljno para i marketinški su moćni, pa su napravili zaokret za 180 stepeni i otkačili x86 i napravili svoj ARM koji je odličan i biće sve bolji (jedino što će Apple to da daje na kafenu kašičicu). Dosta ARM procesora za PC se valja iza brda, MS već duže razvija ARM Windows (koji koristim pod VM i radi perfektno), Linux odavno postoji za ARM i isto tako radi super.
Tako da me uopšte ne iznenađuje upliv ARM arhitekture u GPU, ako ne bude softverskih idiotluka, može vrlo brzo da se pojave ARM grafike koje sigurno neće trošiti struju kao aktuelne aždaje i neće se sledstveno tome grejati, pa na kraju mogu da budu mnogo kompaktnije od trenutnih.
Tehnologija je tu, ima perspektivu, može neko da uprska i uspori napredak, ali kad tad će isplivati kao superiornija u odnosu na postojeću i pobediti u nekoj bližoj (ili možda daljoj) budućnosti.
Kako god, ja se kladim na ARM.

ako ne treba da kupujemo jake graficke (jer su skupe) kako ce onda uopste ARM opstati, niko nece kupiti njihove graficke, jer ne treba da kupujemo graficke (mislim ako ce biti superiorniji od trenutnih, sigurno nece biti jeftijiji, to smo videli dosad, ko god ima superiorniji proizvod prodaje ga po vecoj ceni)?

Možda primene Apple recept.
Ja sam npr. svojevremeno zamenio 9900K hackintosh skalameriju za macmini M1 koji je bio za nijansu sporiji, ali sam dobio mašinu koja je kompaktna, ne greje se uopšte, kada renda nemam zvuk kao da će avion da poleti i troši nekoliko puta manje struje.
I to sam prodao polovnu hackintosh konfu i kupio nov macmini M1 16/512.

Imagination je pre 10 godina imao mobilni IGP koji je imao bolje raytracing performanse od 980 Ti. Jedino ako misliš da je raytracing nebitan za gejming 🤠

Mada vlasnici najjačih Apple čipova valjda znaju koliko su dobri za gejming, mislim da imaju sasvim dovoljno snage za većinu korisnika
Je l' mozes pls, da obrises i ovo ostalo sto sam pisao ovde, vec je neko brisao i menja tok razgovora....hvala !

Nazad
Vrh Dno