Šta je novo?

Kako da vam mobilni telefon traje što duže?

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
starenje-telefona-i-kako-duze-da-vam-traje.webp

Kako da vam mobilni telefon traje što duže?​

Praktični saveti kako da vaš mobilni telefon traje duže: ažuriranje, zaštita, zamena baterije, oslobađanje memorije i čišćenje portova za optimalne performanse

Kompletan članak: https://benchmark.rs/clanci/kako-da-vam-mobilni-telefon-traje-sto-duze/

Najbitnija stvar na telefonu je baterija, a sve ostalo manje više isto na svakom. Kada to srede da kao nekada baterija traje 5 dana kao na starim telefonima, upseli su da naprave dobar telefon. Ovo danas samo dodaju funkcije, servise u pozadini, 5 kamera i slično kao da to neko sve koristi.

Me znam za baš sve, ali nekoliko Android telefona što sam koristio su imali mod ultra uštede energije, gde baterija može da izdrži nekoliko dana.

Ali telefon tada radi u "dumb" modu, ima funkcija koliko i omiljene nam Nokije od pre 15-20 godina.

Prebaciš telefon u taj mod, koristiš telefon samo za razgovor i par SMS-ova, i voila, baterija će da drži 3-5 dana.

Sigurno postoje neke nove tehnologije koje se kriju, a sve je unapređeno od tehnike osim baterija. Tu se nismo makli ako realno gledaš. Guraju se kamere, procesori kao da će telefon da zameni kompjuter, a to nikad neće biti.

Obzirom na potrebe za energijom jednog modernog telefona, i obzirom na dimenzije, baterije su zapravo izuzetno unapređene. Stari telefoni sa modernim baterijama bi radili 2-3 nedelje.

...iliti, sa ondašnjim baterijama, današnji telefon bi mogao da radi 5-6h maksimalno.

Sigurno postoje neke nove tehnologije koje se kriju, a sve je unapređeno od tehnike osim baterija. Tu se nismo makli ako realno gledaš. Guraju se kamere, procesori kao da će telefon da zameni kompjuter, a to nikad neće biti.
Ma sve je to zavera elektro mafije, čuvaju baterije za sebe da bi nama prodavali brze punjače!

/s

Najbitnija stvar na telefonu je baterija. Ovo danas samo dodaju funkcije, servise u pozadini, 5 kamera i slično kao da to neko sve koristi.
Samom sebi si odgovorio na pitanje. Developeri mahom delimično doprinose agendi potrošačkog društva. Možeš li da zamisliš funkcionisanje bez aktuelnog IM kao što je Viber, Telegram, WhatsApp pa čak i Instagram ili twitter DM? Sve to zahteva rad u pozadini. Kada bi u krajnjem slučaju koristio ultra battery saver mod i za osnovne stvari bez velikih pretenzija, baterija će ti trajati duže. Isto tako, ako ti telefon radi bez gapps, postoje šanse da ti kasne notifikacije zbog nedostatka Play usluga. Jedno vuče drugo i pomiri se s tim da kao krajnji korisnik imaš mogućnost da se dodatno ograničiš ili koristiš telefon onako kako ti je dato, bez previše prava na pobunu.

Znam da su kinezi na nekom mitu skoro predstavili onaj tablet što se savija i da je izuzetno tanak. Na kraju se ispostavilo da se koristi neka baterija od gela debljine kreditne kartice. Mi to još uvek nemamo u telefonima, a to bi bio napredak i što se tiče dimezija i kapaciteta zbog same debljine i mogućnosti nadogradnje.

I dalje su li ion i li polymer baterije i ne vidim nešto novije na tržištu poslednjih 10 godina, sem što postoji čip na bateriji koji je tu da ograniči broj punjenja i pražnjena. Kada sam mislio napredak, mislio sam na tehnologiju, a ona je stala kod ova dva tipa i to je to.

• Like
Reagovanja: uji
Kinezi sada rade isto sto i ostali, nude neke beskorisne gluposti koje 99% ljudi nece nikad koristiti.

To se desava jer smo udarili u tacku gde nema vise sta da se unapredi a da bude bas vau osim baterije i svi mogu da stave bolje baterije ali nece - jer nece sebi da ubiju buducu prodaju koja sa trenutnim telefonima ima samo da opada osim ako ih nekako ne ukanale softverski.

Trenutno je takmicenje u prodaji magle tipa "Ali uzmi ovaj telefon, ima 250 megapiksela, to je 50 megapiksela vise od modela iz prosle godine, daj 1000e pls", "ali gle kakav punjac od 100kW smo ubacili, plati 1000e da napunis bateriju 7 minuta brze molim teeee".

Nešto drastično će se promeniti na tržišti telefona i osećam da će to doći od jabuke kao i uvek, ali da smo udarili u zid sa tehnološkim inovacijama, to jesmo. Meni ovo što su uveli AI ništa ne znači, jer telefon i dalje koristim kao što sam koristio. Ljudi ni Bixby nisu koristili na Samsungu kada se pojavio, a kamoli sada AI koji kao nešto radi u pozadini telefona. To što on radi ne može da se kontroliše i neke podatke šalje bez našeg znanja, tako da sam ja više da se napravi neki bum na hardware-u i da svi kažu wauuuuuu, ovo niko nema daj 2000e za telefon. :D

Nazad
Vrh Dno