Šta je novo?

Napredak solarne tehnologije znači definitivni kraj za baterije, uređaji više nikada neće morati da se pune

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poruke
60,800
Poena
1,385
stare-baterije.webp


Napredak solarne tehnologije znači definitivni kraj za baterije, uređaji više nikada neće morati da se pune​


Napredak solarne tehnologije u vidu ultra-izdržljivih i fleksibilnih solarnih ćelija koje prikupljaju energiju iz bilo kojeg izvora svetlosti – čak i sveće, znači da uređaji više nikada neće morati da se pune

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/nauka-i-...e-uredaji-vise-nikada-nece-morati-da-se-pune/
 
Чуди ме да ако то постоји од 2021. још није ушло у масовну производњу.
 
Za sada koliko vidim može sa se koristi za uređaje koji "troše" malo električne energije. Vremenom će se preći na pametne satove, pa telefone, pa laptopove i na kraju na električna vozila.
 
Posle kažu Tesla bio lud...

Cela vest zvuci neverovatno, kao da je malo naduvano da bude clickbait.... mada ovde nema takvih tekstova. :)

šta ti je tu neverovatno? pa koliko atoma uranijuma i plutonijuma daju koliku energiju?
koliko fotona Sunca je dovoljno da proizvode glukozu?

Чуди ме да ако то постоји од 2021. још није ушло у масовну производњу.

pa baš čudi, u pravu si....čudi da je uopšte i živ, iskreno...
 
Nadjoh Adidas slušalice koje koriste ovu tehnologiju. I philips stiže isto

Ovo obećava, mislim da je vreme da i za ostale prenosne uređaje stigne ovo kao zamena. Ako moze da pokreće slušalice 80 sati, moći će i telefon sigurno za jedan dan.
 
Uređaji sa ovakvim napajanjem svakako moraju imati i punjivu bateriju, jer sam taj solar panel ne može direktno da napaja eto npr. slušalice.
...sem ako ne sedimo s' glavom na Suncu, letnji dan u podne. :p

Slušalice može da pokreće 80h, kada je ta interna baterije skroz puna. Ali nisu napisali koliko dugo se baterija puni na nekom normalnom svetlu.

Osnovni podatak za neku analizu bilo kog solarnog panela jeste snaga po jedinici površine, pri određenom svetlosnom fluxu. A ne nalazim taj podatak za panele iz teksta

Dakle, kod svih opisanih primena, taj solar će zapravo da puni ugrađenu bateriju. A vek uređaja će onda zapravo da zavisi od životnog veka te baterije, i ispativosti eventualne zamene.

Imam Citizen EcoDrive ručni sat. Radi na solarno osvetljenje, Citizen to fura već decenijama. Tipično im posle 10-15god crkne ugrađena LiIon baterijica. I kažu ljudi da zamena nikada ne radi koliko originalna. A zamena košta koliko i 5-6 zamena običnih baterija za satove. I dalje, zimski kratki dani, još ako vam je stalno pod dugim rukavima, zna i da se isprazni baterija i da pređe u low-power mod rada (sekundara stane).

Kod zaista malih potrošača, daljinski upravljači, obični satovi (ne smart), ova priča ima smisla. Kod nešto većih, slušalice npr, odlična je dopuna. Ali kod većih potrošača (a koji su malih dimenzija), nema baš puno smisla. Solarno napajanje će im u idelanom slučaju, dodati možda 2-3-5% ukupne energije potrebne između dva punjenja baterije. Nikako neće moći da pokreće telefon jedan dan, jer pola kvadratnog decimetra površine tipičnog telefona, ne može obezbediti 10-15Wh solarne energije dnevno ni sa 100% solarne efikasnosti (sem da nam telefon stoji ceo dan na Suncu, spomenuti letnji dan u podne).
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno