Nije Nokia samo mobilni telefon, verujem da je to mali deo cele korporacije.
Nokia je vendor opreme za mobilne mreže, trebalo bi da cvetaju sad kad se Huawei polako izbacuje iz Evrope, tj da se takmiči sa Ericsson-om, mada ni njima nešto ne ide u zadnje vreme..
Baš tako. Pročitajte tekst. Nokia telefoni sada su prepakivanje nekih kineza i prilično je nebitno iz ugla Nokie.
Problem je daleko sporija implementacija 5G mreža nego što je očekivano. O tome se i piše u tekstu i tu je Nokia u problemu.
A spora implementacija 5G i meni postaje jasna (preskočimo sada teorije o zračenjima, please).
4G/4G+/LTE (već i ne znam koje su sve oznake), tamo gde je pokrivenost dobra i gde mreža jeste razvijena, rade dovoljno dobro za bilo koju iole normalnu upotrebu.
Video stream radi dovoljno dobro i na sadašnjim mrežama. Sad', da li YT na ekranu telefona vidim u 4K ili 1080p/i, koga je zaista briga (sem malog procenta freak-ova).
Od omasovljenja 4G, ja ne uočavam da mi bilo šta neke brzine komunikacije sa mrežom fali na telefonu.
A još sam kao tehnički potkovaniji i zahtevniji korisnik od 90% ostalih mušterija telefonskih operatora.
Trpanje IoT u friteze, veš mašine, kosilice za travu i vozila očigledno ili nikoga ne zanima, ili nema potrebe, i ide daleko sporije nego što je tamo neko projektovao.
Tek će možda zaista mass količina umreženih self drive vozila zahetvati neke vrlo napredne mreže, ali jasno vidimo da su takva vozila ipak daleko.
Ako je neko očekivao milione prodatih 5G baznih stanica širom sveta u kratkom roku, pogrešio je u proceni.
A 4G mreža je već dovoljno razvijena, čak i u nekim banana državama.
To tišti Nokiju.