Mislim da nema potrebe da se menja arhitektura, ovaj nastavak na pci express za struju graficke moze od sutra da se ugradjuje na novim plocama, pa ko ima novu karticu sa tim konektorom da je koristi a ko ima staru karticu neka ubada kablove. Takodje i obrnuto, ko ima staru plocu i novu graficku sa tim pci produzetkom za struju, u zavisnosti od ploce negde nece smetati negde ce se morati uzeti ploca ali bitno je da nove ploce sa tim pci nastavkom ne ogranicavaju koriscenje starijih karti koje nemaju to.
Dok sto se tice strujnih konektora na zadnjem delu maticne ploce su vec poceli da prave neki proizvodjaci i da bi to bilo podrzano treba na kucistu da se izbuse dve rupe za 24pin i za cpu 2x6pin konektore, to je prosto ko pasulj, entuzijasti bi mogli sami busiti a buduca kucista mislim da nemaju nikakvih problema da dodaju te dve rupe kada su maltene na vecini maticnih na identicnom mestu.
A sto se tice nvme-a na grafickoj vec je bila vest pre neki dan da postoji koncept i mislim da takodje nista ga ne sprecava da se nadja sada odmah u prodaji jer ne ometa druge komponente, a najnovije graficke ni blizu ne iskoriscavaju sve mogucnosti novih pcie konektora.