Šta je novo?

Li-Fi mreža koristi svetlost i sto puta je brža od Wi-Fi

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Li-Fi-umrezavanje-zasnovano-na-svetlosti.jpg

Li-Fi mreža koristi svetlost i sto puta je brža od Wi-Fi​

Institut inženjera elektrotehnike i elektronike objavio je juče da je dodao novi standard za bežičnu komunikaciju zasnovanu na svetlosti Li-Fi 802.11bb

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/nauka-i-...koristi-svetlost-i-sto-puta-je-brza-od-wi-fi/

Vidim mnogo prednosti (brzina i sigurnost), ali vidim i neke prilično ozbiljne mane, samim time da ne prolazi kroz zidove (što je jasno navedeno u videu) znači da svi uređaji koji treba da su zakačeni na tu konekciju moraju da budu u istoj prostoriji što po meni čini tu konekciju potpuno beskorisnom jer ne živimo svi u istoj prostoriji, naročito mi koji imamo veću kvadraturu i više soba/prostorija. Daleko od toga da ovo nema budućnost, skoro sigurno će naći primenu u velikim poslovnim prostorima poput onih u Americi gde su sve kancelarija tipa na jednom spratu umrežene bez zidova (ograđene samo onim paravanima), ali u kućnoj upotrebi ovo nema šanse da zaživi zbog već navedenih limitacija - ne živimo svi u jednoj prostoriji, bar većina nas. Osim ako nekako ne premoste tu limitaciju u budućnosti, za sad mi deluje kao totalni promašaj.

Dugo je trebalo...secam se da se pisalo o ovom nacinu prenosa podataka, mozda cak i pre 10 god.

ali vidim i neke prilično ozbiljne mane, samim time da ne prolazi kroz zidove (što je jasno navedeno u videu) znači da svi uređaji koji treba da su zakačeni na tu konekciju moraju da budu u istoj prostoriji što po meni čini tu konekciju
Naprotiv, ovo je sjajan feature. Svaka prostorija će imati brz bežični net. Nema preplitanja kanala, smetnji, slabog signala, lošeg odziva...itd. Nema "hakovanja WiFi" signala od strane komšije. U svakoj prostoriji se postavi po jedan LiFI access point i završio si posao. Tamo gde je potrebna pokrivenost "kroz zidove" uvek se može postaviti klasični WiFi access point.

1690491986715.png

Sve je to lijepo i krasno, ali šta ćemo sa prozorima i Suncem po danu i ekranima, uličnim svjetiljkama i mjesečinom noću?

Specificna primena, nece ovo da ima veliki udeo cak ni u industriji, ali svakako je znacajno sto smo ovladali i time.

Nazad
Vrh Dno