Šta je novo?

NASA je hakovala Voyager 2 sondu i tako produžila životni vek 45-godišnje misije

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poruke
59,567
Poena
1,385
Voyager.jpg


NASA je hakovala Voyager 2 sondu i tako produžila životni vek 45-godišnje misije​


Sonda Voyager 2, lansirana 1977. godine će imati prilike da radi sve do 2026. godine zahvaljujući preusmeravanju struje sa neesencijalnih instrumenata

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/nauka-i-...ako-produzila-zivotni-vek-45-godisnje-misije/
 
A kakav vid generisanja električne energije imaju, kad ovako dugo rade ?
 
Mene sad zanima prilikom neuspesnih lansiranja istih gde zavrsi taj nuklearni otpad?
 
Ko i djubrivo iz broda kod backe palanke pre par dana😁
 
Kapiram da je to minimalni izvor radijacije, jer svakako ne može da se lansira nešto ogromno u svemir, pa i samim time ne predstavlja rizik za generalnu populaciju u tolikoj meri.

No, ovo je laički sa moje strane, samo educated guess.
 
Do sada nije bilo neuspešnih lansiranja letelica sa radioizotopnim termo generatorom (ili je ono beše bio jedan ruski fijasko :unsure:)

RTG-ovi se koriste veoma veoma retko, samo za letelice koje idu na spoljne planete Sunčevog sistema. Zapravo mislim da je do sada bio možda neki jednocifren broj takvih letelica.
(Lako bi bilo izbrojati ih...)

A i ako bude neuspešno lansiranje, sam plutonium koji je gorivo u RTG je u kontejneru koji je dizajniran da ostane u komadu u najvećem broju mogućih crash scenarija. Nešto čitah davno da prilikom lansiranja letelice sa RTG, postoji spreman program traganja i "spašavanja" generatora.

SSSR je do sada pogubio par komada, NA zemlji, u kojekakvim polarnim ekspedicijama.
 
Sto je sve smesno naspram oko 50 nuklearnih glava koje su do sada izgubile nuklearne sile od 50tih godina proslog veka do sada!
 
^^ Baš tako...

Mada, mislim da je broj ipak znatno manji.
Amerikanci priznaju šest izgubljenih nukl. glava, Rusi ne priznaju ni jednu ( :p :ROFLMAO: ), a svi ostali, možda 2-3.

Nuklearne glave su se gubile '50-60, dok su avioni naoružani nuklearnim bojevim glavama imali redovne dežurne 24h patrole blizu granica (mrskog) neprijatelja.
Sa bukvalno hiljadama letova tokom godina, naravno da je neki i morao imati neki problem.
Sedamdesetih se usavršavaju balističke rakete, prestaju ti "rutinski" non-stop-24h dežurni letovi, i od tada i nema gubljenja atomskih bombi.
 
Bojim se da ces morati malo da se apgrejdujes sa cinjenicama. Nuklearne patrole postoje i dan danas, u drugacijoj formi, ali postoje. Cinjenica da su ICBM usavrsene koliko jesu, nije dovelo do ukidanja tzv nuklearnih patrola. Svi to rade sada koji imaju nuklearno oruzje. Nisu se gubile samo bombe sa aviona, vec i torpeda, srednje i kratkodometne zemlja zemlja rakete, krstarece rakete, podnornicke rakete i torpeda itd.
Dao sam konzervativnu procenu, ima vojnih istoricara koji govore i o preko 100 izgubljenih nukleranih naprava.
 
Vrh Dno