Šta je novo?

Google Pixel 8: vraćaju se mali telefoni

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Pixel-8.png

Google Pixel 8: vraćaju se mali telefoni​

Otkako je Apple izbacio Mini modele iz svoje ponude, otvorio se prostor na tržištu kompaktnih telefona koje Google planira da popuni sa svojim Pixel 8 modelom.

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/uredaji/google-pixel-8-vracaju-se-mali-telefoni/

Сони и Асус нису одустали од компактних телефона. Ако нова Xperia 5 буде добила унапређења која се очекују, биће љубитељи компактних телефона на слатким мукама.

Sony se ne prodaje kod nas, a Asus telefona ima na kašičicu. Za Pixel 8 još ima šanse da se nešto desi preko operatera...

...a ni Xperia 5 nije baš da je kompaktna.

Ali je kompaktniji uređaj nego što to deluje na osnovu dimenzija iz specifikacije, pre svega jer je telefon širok samo 67mm (što je za nijansu manje čak i od Zenfone 9) pa je lak za korišćenje jednom rukom. Pritom je petica malo tanji fon, sa baterijom većeg kapaciteta (5000 mAh vs 4300 mAh), a ima i 1 kamera modul više od Zenfone 9 (telephoto).

Ono što malo kvari tu kompaktnost je 9.5mm duže kućište: https://www.phonearena.com/phones/size/Sony-Xperia-5-IV,Asus-Zenfone-9/phones/12001,11980

U Srbiji ne postoji, u većem delu EU postoji. Tom logikom onda ni Pixel telefoni ne postoje na smartfon EU mapi, jer se prodaju drastično slabije od iP, Samsunga i kineskih Androida, i te brojke su otprilike u rangu prodaje Sony ili Asus modela.
Na kraju, pišemo o ponudi kompaktnih smartfon modela, a ne o statistici prodaje.

Evo, za pet godina u EU, nisam video da neko ima Sony ili Asus telefon, Pixel da.

Samsung i Apple su u vrhu.

Postoji statistika, ne mogu sada da tražim ali Asus, Google i Sony su ''tu negde'' po prodaji flagship modela na EU tržištu (podaci do kraja 2022. godine). Ali moguće da ih je u UK Google pretekao zbog P7 serije koja je drastično jeftinija, posebno od Sony telefona. Ali da ponovim, tema nije statistika prodaje nego ponuda kompaktnih telefona. koja je jako slaba već godinama, pa su i ovakvi modeli (Zenfone 9, Xperia 5) iznenađenje, pa i biser smartfon ponude.

^ Ako je ovo tačno, onda će Pixel 8 biti otprilike ovih dimenzija: 155 x 72 x 8.5mm, što je dovoljno kompaktno, osim za one koji su navikli na iPhone 13 mini ili Zenfone 9.

Planirao sam da se prebacim na 13 mini skorije. Sad me je taj pixel razdrmao, ne znam da li da ga čekam da vidim da l ce da bude kompaktan ili ne...
^ Ako je ovo tačno, onda će Pixel 8 biti otprilike ovih dimenzija: 155 x 72 x 8.5mm, što je dovoljno kompaktno, osim za one koji su navikli na iPhone 13 mini ili Zenfone 9.
A iPhone sa 6.1" ekranom je 146.7x71.5x7.7 s obzirom na tanke ivice oko ekrana, te mere su mi nelogične potpuno.

Poslednja izmena:
Sony ne postoji na karti mobilnih telefona, nije ni Asus bolji.
Skoro nisam video nekog da nosi Sony Vidjam Motorole i Vivo od tih ređih u zadnje vreme, ali Sony nikako. Poslednji kršten Sony telefon je bila Z serija, posle toga kreće raspad. Imao nekoliko Xperia, poslednji sony koji mi je prošao kroz ruke je bio M5 vrlo kratko i prodao ga, jeste bio vodootporan (testirao u bazenu i na Adi) i imao dobar senzor kamere, ali SW je bio bulja i pri malo lošijem svetlu (čitaj oblačno vreme) fokusirao sto godina. Tu sam se oprostio sa Sony-jem i prešao na Xiaomi i tu sam i dalje za sada. Sledeći će najverovatnije biti Pixel ili 7a ili 6a, a možda i ova osmica ako mi se svidi, pošto i Xiaomi malo gubi kompas sa odnosom cena kvalitet.

M5 je mid-range model iz daleke 2015. godine, koji je bio toliko neubedljiv-prosečan da su tada čak i sony fanovi pre kupovali polovne Z2/Z3 (2014) a ne nov M5 (2015).
Z serija je bila ok ali 1 i 5 modeli su konačno ono najbolje iz sony ponude telefona, ozbiljan napredak u odnosu na Z seriju, što je i logično.

Preskočio si punih 8 godina razvoja Sony modela (npr. već 3 godine imaju najbolje AF mogućnosti kamera i najbolji manual mod), uz to i dalje imaju najbolji kompakt Android telefon na tršištu (serija 5).
Ali da, povukli su se sa našeg tržišta još pre 4-5 godina, tako da ih već godinama nema u prodaji, osim retkih primeraka na KP.

Evo, za pet godina u EU, nisam video da neko ima Sony ili Asus telefon, Pixel da.

Samsung i Apple su u vrhu.
iPhone, Samsung, Huawei dok ih ameri nisu sahranili i poneki zalutali Honor i Xiaomi... Ostatak je statisticka greska...

Nazad
Vrh Dno