Šta je novo?

i7-4930K na 4,6GHz i HT sa 1.312V. Naizgled sjajno, ali...

FlySukhoi

Cenjen
Učlanjen(a)
16.09.2010
Poruke
724
Poena
170
Zadovoljan sam primerkom, ali mi se čini da je temperatura u čudnoj disproporciji sa voltažom. Prvo sam probao na vazduh (Phanteks), pa pošto je pod Prajmom bilo prevruće, nabavio sam Corsair H110 i spustio temeraturu na 80 stepeni, što je i dalje bilo previše. Kućište je otvoreno. Lapovao sam procesor i spustio još 5 stepeni, na ove vrednosti sa slike. Ambijentalna je bila 21, ali samo za potrebe testa, pošto je kod mene u stanu realno oko 26-7. Znači, temperatura mora još dole!
Nemam nameru da kupujem hlađenje koje je veličine pola kućišta i galami kao kombajn, H110 sam i kupio zbog tišine i pristojnih dimenzija. Ono što me čudi je da sa njim i 6 Core procesorima temperatura nikome ne prelazi 65 stepeni u loadu (bar tako pišu) sa daleko većim naponima, dok je kod mene na ivici podnošljivosti. Phanteks je bio još gori, iz čega proizilazi da je ipak procesor malo više horny. To sve ne bi bilo tako čudno da nije u pitanju izuzetno niska voltaža za 4,6GHz. Radi i HT i sva 4 kanala, ali mi se ipak čini da je to malo veća disipacija sa 1,312V. Da li se još nekome 4930K ovako ponaša? Pokušavam da skinem još nekoliko stepeni, za svaki dan.
Što se tiče popularnog Coollaboratory Liquid Pro koga neke kolege na sva usta hvale, moram da priznam da sam malo skeptičan. Gde god sam čitao na drugim sajtovima najveća razlika na testovima u odnosu na, npr. Noctua nt-h1 pastu je bila stepen-dva. Nekad čak i u korist Noctue. Izgleda da su samo kod nas tako senzacionalni rezultati u korist tečnog metala. Da li bi i na ovom tipu procesora performanse zaista bile vredne avanture kasnijeg čišćenja?

 
Ko je rekao da je temperatura 65c u avx loadu? Meni je na otprilike tom naponu (malo manje) stabilan 4.4ghz ht on, temperature su mi do 76c sa avx sintetikom i sa nhd14 sa lna adapterima ambijentalna 25c. Ja ga drzim na 4.4ghz HT [email protected] avx sintetika retko vidim da neko jezgro dodje do 70c uglavnom je u rasponu od 65-68c jer uglavnom igram igrice i HT mi ne treba. Ali tu je profil sa 4.4 ht on za svaki slucaj, cak i 4.3ghz za letnje dane posto nemam klimu u radnoj sobi pa zna da bude bas toplo :p.Upravo zato je meni 4.4ghz wall sa ht on, zbog hladjenja, ne svidjaju mi se temperature. Mozda kad bih lapovao, mada me mrzi za 100-200mhz da se cimam iskreno.
 
Ja sam te razumeo da je neko na forumu rekao :p Zar ovo na testu nisu Sandy Bridge procesori odnosno 3930k? Ali razumem te sta hoces da kazes, hvale H110 a kod tebe je drugacije. Ne znam da li jos neko ima H110+4930k. Moje temperature sam ti rekao kakve su.
 
Poslednja izmena:
Cooler Master Eisberg Prestige 240L i H110 su hladjenja slicnih performansi, ovako to izgleda kod mene sa 240L i Coollaboratory Liquid Pro. Pastu imas u ovoj firmi BOOSTLOGIC PC a temperature idu za oko -5c... Ako imas mogucnost da izbacis radiator van kucista to ce smanjiti temepraturu sigruno za jos 5-10c...

Sa Coollaboratory Liquid Pro
attachment.php


Obicna pasta, manji kloko mani napon a iste temperature...
attachment.php
 
@FlySukhoi

Odlican primerak.
Ja sam isto imao jedan dobar ali vrlo kratko i nestigoh da ga malo provrtim da vidim koji su maksimalni klokovi sa HT i bez HT.
Ako sam chip ne udara u wall sa frekvencijom , tvoj primerak bi mozda mogao da radi na 4.8 Ghz HT Off stabilno.

Ja se nadam da cu ovih dana opet da dobijem primerak koji sam testirao tako da cu priloziti i ja moje rezultate malo detaljnije..
 
Ma ja sam se tek spremao da ga ozbiljnije testiram kad sam video koliko mu malo napona treba za 4.6, ali džaba kad ne mogu da ga ohladim konvencionalnim metodama. Sve predloženo osim tečnog metala sam probao. Danas sam lapovao i blok (ultimativno smaranje), ali time ništa nisam dobio. Jedino se lapovanje procesora isplatilo. Možda i prelomim pa na kraju i stavim taj nesretni metal, jer me baš kopka gde mu je granica stabilnosti sa HT. Znam da u realnim aplikacijama on ni sad neće preći 65-70c, ali ipak je Prime uvek bio merilo.
 
Stvarno odlican primerak. Meni toliko napona treba treba za 4.4ghz ht on, malo manje. Koju plocu imas btw?
 
Poslednja izmena:
Kao i ti, Asus X79 Deluxe. Nego, ako tvoj procesor radi na 4,4 sa manje struje i ne greje se, ti si prijatelju takođe odlično prošao. Objektivno, što bi ti trebalo više za svaki dan? Ovi procesori su zveri sami po sebi i ako ne renderuješ (a verovatno ne, čim kažeš da ti ne treba HT), ne postoji ni igra, ni bilo šta drugo što neće da pojede bez da štucne. Meni treba HT i procesorska snaga, ali maksimalno ću ga zategnuti samo na kratko, iz radoznalosti. Lepo je videti kad se na 5GHz pojavi Windows logo, ali onda BSOD vrati u realnost. Šta mi znači da ga stabilizujem, npr. na 4,7GHz, ako moram da mu grunem preko 1.4V, pošto inače posle 4,5 - 4,6GHz ovi procesori polude za strujom. Zarad čega pržim naponsku, u kakvom sam dobitku? Kome ne smeta to naprezanje mašine, svaka čast, ima moju punu podršku i komplimente, a ja šta izvučem do 1.35v, to će mi biti za svaki dan, samo ako uspem da ga ohladim na 75 stepeni na ambijentalnoj od 26, što mi je trenutno jedini problem.
 
Uf... radikalno! Mada, da jurim neke rekorde, imalo bi smisla. Ovako, mislim da ću ipak pre probati sa tečnim metalom.
 
Razumeo sam to kao da ga delid-uje (iako ne može). Moja greška, onda.
 
Evo izvrteo sam 4.4ghz HT on ~1.30v. Temperature su oko 75c Prime avx, ambijentalna 24c. NDH14 sa ULNA i LNA adapterima. Na prethodnoj ploci trebalo mi je 1.33v koliko se secam, za 4.4ghz HT on.

4.4hton1.296v.PNG
 
To nije loše, ostavi tako i uživaj. I ja sam uspeo da postignem planirano. Prelapovao sam blok ponovo (činilo mi se i prvi put da to može bolje) i dobio par stepeni manje sa Noctua pastom. Zatim sam stavio tečni metal i dobio još -3C. Na kraju je sve kako sam i želeo, ali najprijatnije me iznenadio test na 4,5GHz HT on i vrednosti voltaže i temperature. Voltaža ima malo čudnih oscilacija, verovatno u zavisnosti od opterećenja u datom trenutku (1,216V-1,232V ), ali je svejedno jako niska. Mogu da zamislim koja bi mu voltaža trebala na 4,4GHz. Na 21C sve je hladno kao špricer, a i na targetovanih 26-27C neće biti u opasnoj zoni. Ako ovo nije pametno i bezbedno setovanje za svaki dan, onda ne znam šta jeste, tako da verujem da ću da ostavim ovako, na 4,5GHz. Možda napravim jedno setovanje na 4,7-4,8GHz (ako bude moguće sa HT on) za neki "hitan" rendering, mada mislim da mi realno tako nešto neće nikad zatrebati. Vrlo sam zadovoljan time šta sam na kraju dobio, a prvenstveno kakav sam primerak procesora "ubo".





Da, i srećna vam Nova godina svima!
 
Poslednja izmena:
EDIT: kakve su ti to slike iz Prime-a? Na drugoj je samo startovan, a na prvoj ti ne radi bar tri threada... Bar 8h sa svim jezgrima, ili nista. Mada, treba mu 12h da izvrti sve FFTove u Blendu.
 
Poslednja izmena:
@ FlySukhoi
Ostavi tih 4.5ghz i uzivaj :) Ovo sto si dobio je savrseno... Studiozno i temeljno odradjeno, svaka cast ;)
Ako ti je bas potrebno da imas masinu stabilnu za render koji traje duze od 3-4h, bilo bi dobro da izvrtis taj prime95 blend test nekih 12h, mada na osnovu mog iskustva ono sto prodje 3-4h proci ce i12h (ovo vazi za procesore kojima je otkljucan mnozioc), samo ti je potreban dodatni vent malo da hladi naponsku tokom testa, mada sa tim naponom i nije potreban...
 
EDIT: kakve su ti to slike iz Prime-a? Na drugoj je samo startovan, a na prvoj ti ne radi bar tri threada... Bar 8h sa svim jezgrima, ili nista. Mada, treba mu 12h da izvrti sve FFTove u Blendu.

Što? Meni se baš sviđaju te slike iz Prime-a. Inače svi thread-ovi rade, a samo ti se čini da je tek startovan. Obrati pažnju na vreme na računaru i u Prajmu.
 
Pa čim nema 100% opterećenja u Core temp pod load, i u Prime piše za thread Not running (u prvoj slici 5, u drugoj 1), prilično je jasno da su ta jezgra u leru jer su pukla u testu!! :d
Raširi malo prozor i pročitaćeš kad su pukli (kad su počeli nije bitno samo za sebe..)! A tada to nikako nije realna temperatura, niti stabilan klok, a to "Što? Meni se baš sviđaju te slike iz Prime-a" - no comment... :D
 
Poslednja izmena:
Što? Meni se baš sviđaju te slike iz Prime-a. Inače svi thread-ovi rade, a samo ti se čini da je tek startovan. Obrati pažnju na vreme na računaru i u Prajmu.

Covece, jel' ti ne vidis da su ti pukli pojedini worker-i?!?
Na prvoj slici ti je puklo cak 5 komada, na drugoj pak jedan... dzaba se tebi vrti Prime satima (obratio sam paznju na vreme na kompu i ono sto Prime95 pokazuje), kada pojedini thread-ovi pukose.
 
Sad sam pogledao slike, ipak tu nesto ne valja...
 
Sorry, ljudi! Moja greška. Gledaću bolje kad kačim... Imao sam more tih testova, a koncentrisan sam prvenstveno na temperaturu. Greši čovek...
 
Moj finalni klok 4.5ghz ht off na 1.344v:

4.5final.PNG

Za bilo sta preko toga mora bolji kuler / lapovanje i CLU. Temperature su prilikom testa bile blizu 80c sto mi je malo mnogo. Tako da vise necu da mucim CPU. Ovo je finalni klok za sada sa ovim kulerom.
 
Poslednja izmena:
@FlySukhoi
Ukoliko koristiš mašinu za render, obavezno provrti 12+h i nakon toga dodaj napon za još jedan korak. To ti govorim iz iskustva, jer mi je pucao render, iako sam cpu prethodno testirao 10+h u prime-u. Sve ove zaje*ancije zvane prime, linx i sl. su male mace u poređenju sa renderom, gde se RAM progresivno puni i gde je cpu uvek maksimalno opterećen, dok u testovima stabilnosti uvek imaš relaksacije iskorišćenosti aplikacije, što utiče i na relaksacije napona i temperatura.
 
Poslednja izmena:
Prijatelju, apsolutno si u pravu. Ko me poznaje ovde lično zna da su moji kriterijumi za testiranje stabilnosti još strožiji. Ovaj gaf sa kačenjem neuspelih testova je slučajan, ne znam ni sam kako sam te slike zahvatio, pošto sam na prethodnoj strani okačio jednu normalnu. Kad me čovek upozorio pomislio sam da me troluje (izvini bro). Sad sam ispao neozbiljan, ali šta je - tu je, dešava se. Ja vrtim Prime95 24h, a ako izdrži, slede realne aplikacije. Maya, Rar, AE, a potom kombinacije sa sintetikom. Tek kad sve to prođe (oko nedelju dana sa finalnim setovanjem) smem da ga pustim u svakodnevni rad. Meni je u ovoj priči bila problem temperatura, nisam ni stigao do ozbiljnih testova stabilnosti. Najvažnije je da sam to rešio, naravno, konsultujući se sa ostalima. Test igranka tek sledi, procesor je odličan, pa i ako dodam koji plusić struje sad to više neće bitno uticati na temperaturu. Posle 8 sati Prime-a već se vidi gde je granica grejanja.
 
Primer sa prve slike je po ko zna koji put potvrda da svako testiranje ispod min 24h ne garantuje stabilan rad mašine. Pukao je thread posle 19 i po sati. Testiranje od 8-12 sati ima smisla samo da se vidi dokle će temperatura da se popne. Na drugoj slici (4,6GHz), posle 30 sati vrtenja Blenda, pustio sam preko njega Linx, render u Maji i Afteru i rarovanje gomile velikih i sitnih fajlova. Iako je procesor sve to uredno žvakao, to je samo atraktivno na oko, ali i dalje nije nikakav dokaz stabilnosti, jer jedna aplikacija otima resurse drugoj, pa ni jedna ne kalkuliše punim kapacitetom. Ovo je korisno čisto da se vidi da li će zabudaliti sistem i ostavlja se kao šlag, na kraju svega. Što se tiče ozbiljnog testiranja, 24h blend-a je samo početak. Kada se svaka od pomenutih aplikacija pokrene posebno, višesatni render neke scene prepune futidža koji će procesor i sve od raspoložive memorije napregnuti do krajnjih granica, pa slično isproba pod različitim plaginovima, može se staviti tačka na konačni test i više ne razmišljati o stabilnosti. I na kraju, što reče kolega Mortification, obavezno dodati jedan "rezervni" korak napona, čisto da se isključe bilo kakve eventualnosti. Znao sam da vrtim blend i po 72 sata, ali mi se nikad nije desilo da pukne posle 24h, uz UPS i ako je ambijentalna temperatura bila stabilna. Zato mislim da je to optimalna mera za Prime95. Po mom iskustvu, sve ispod toga je šminka za slikanje.



 
Nazad
Vrh Dno