Šta je novo?

MTS Telekom ADSL

Ok, ali ima 2 zelene gore u kraljevu.. Kakve su meni sanse za vdsl, 800m sam od cetrale?

Zar ne bi trebalo da bude neko obavestenje, neka posebna usluga ili su samo pustili ljudima a da oni to ne znaju..
 
Prvih nekoliko VDSL je pušteno na testiranje, još pre 2 meseca, uglavnom radnicima Telekoma. Moja greška, nije naselje, nego ulica Zelena Gora kod nekog nadvožnjaka. Tom trasom prolazi optički kabl kojim je povezana gradska centrala sa centralom u naselju Jarčujak, u kojoj se inače nalaze ruteri. Sve centrale u Kraljevu, a ima ih, koliko ja znam oko 98 +-5, povezane su optičkim kablovima do rutera u centrali u naselju Jarčujak. Iz te centrale ide optički kabl do Beograda, do glavnog telekomunikacionog centra, koji je postavljen pre 15 godina. Čeka se da se urade još IPAN-ova, mislim da je napravljen plan gde će se postaviti, neki će biti u samim zgradama i nakon toga je Telekom spreman da korisnicima ponudi ovu uslugu. Do svakog IPAN-a će se dovesti optika, a nakon toga bakarne parice do korisnika. Nisam siguran, ali mislim da je 800 m bakarnih parica granica na kojoj VDSL može da radi, proveriću, ali to rastojanje može da se skrati ukoliko se IPAN pstavi blizu tvoje zgrade.
 
Poslednja izmena:
Ja sam skroz kontra od jarcujaka, 3.5km od centra grada, naselje Beranovac, centrala kovanluk. Ni adsl ne radi kako treba, hop do centrale na 6/1mbit brzina je 6 ~ 13ms, fast rezim, strasno laguje, kada pingujem 212.200.6.238 -t vrednosti su tipa 11 11 15 40 40 60 11 12 12 10 12 12 12 60 60 150 1150 pa "nema odogovora" pa opet vrati na 12 itd ... Ako to ima neke veze uopste. Imam sbb pored kuce pa ako se nesto drasticno ne promeni cim mi sitekne ugovor prelazim na cable ... 5 godina mucim muku sa njima.
 
Odgovor na pitanje zašto adsl ne radi kako treba, ima napisano na ovom forumu nekoliko puta. Treba prvo proveriti kućnu instalaciju, utičnicu, stanje parica u zgradi. Naravno zavisi i od stanja parica od tvoje zgrade do centrale Konvanluk, mada Telekom uveliko radi na menjanju telefonskih parica na mnogim mestima. Centrala Konvaluk je optikom povezana sa ruterima u naselju Jarčujak. Optički kabl ti prolazi na 800 m od zgrade, a ti si napisao da ga nema u unutrašnjosti :) Ako, nakon proverene kućne instalacije i dalje imaš problema, prijaviš kvar korisničkom servisu, oni pošalju nalog, nalog stigne u centralu, proverava se prvo spliter, pa tvoj port. Proverava se tvoja oprema, spliter koji stoji kod tebe, modem. Ono što je pokvareno zameni se, a ako i dalje imaš problema, doćiće ekipa koja će izmeriti i odnos šuma i signala, napone i ostale parametre na parici od tvoje utičnice u stanu do centrale Konvanluk. Ako se uspostavi da problemi nastaju na telefonskoj parici, i ona će i ona biti zamenjena. Ali, iz iskustva znam da većina problema nastaje u kućnoj instalaciji, ali se dešava i da spliteri kod korisnika i u centrali umeju da zataje.
 
Ok, vidim da se razumes. U kuci mi je sve ok, u ruteru ne prijavljeje greske, maxrate re 27.333 / 1337 sto je fenomenalno za adsl. Cak sam nakacen direktno na kabal koji ispod zemlje ulazi u kutiju na zidu i kabal iz zida ide direktno u spliter pa 1 u komp, a drugi u modem. Imam 3 splitera i na svakom je isto.

Kod njih je tu neki problem, dsl-am, zagusenje u centrali ili sta vec, ne razumem se u te stvari, ali to njih ne interesuje..

Iz modema :

Statistics -- xDSL

Mode: ADSL_2plus
Traffic Type: ATM
Status: Up
Link Power State: L0

Downstream Upstream
Line Coding(Trellis): On On
SNR Margin (0.1 dB): 307 154
Attenuation (0.1 dB): 130 49
Output Power (0.1 dBm): 168 124
Attainable Rate (Kbps): 27387.511 1337
 
nidzakv, ostavio sam ti pp, da ne rešavamo tvoje probleme javno, otišli smo u offtopic.
 
Istekao mi je ugovor kod Telekoma od 2 godine pre 3 dana. Iskoristio sam akciju ADSL 4/1 +(po ceni Click 1) i IPTV 1 god. free, + Kupon iz novina 3 meseca prvih gratis net :) Evo sad nakon 2 godine vidim da imaju smesnu ponudu sa ovim NET paketima, na 24 meseca. Nikakava kombinacija ADSL+IPTV izuzev BOX 4...
 
a ja mislio da je promocija samo ovaj mesec? ma cekacu... ipak 2 godine , nikakava cena pa i brzina dovoljni razlozi cheers
 
Svaki telekomunikacioni vodovi Telekoma Srbije su ucrtani u plan grada, tačno se zna gde se koji nalazi, što kod ostalih nije slučaj.

Тачно је да су уцртани али то служи само да се зна кроз коју улицу пролази јер ти нацрти нису тачни. Прво што постоји општи проблем у нетачности планова у Србији јер свако гради где хоће и како хоће и онда се то или не уцрта или се уцрта нетачно, а додатно што и Телекомови извођачи (пошто Телеком иначе никакве радове не изводи сам) нису ништа бољи па и они не уцртавају тачно.
 
Da, slažem se sa tobom što se netačnosti planova tiče i ucrtavanja, ali za svaku Telekomovu kablovsku kanalizaciju su izdate sve dozvole, nijedna nije rađena bez plana, za razliku od ostalih koji su radili i bez izdatih dozvola i bez ikakvih planova. Svako se moze uveriti na koji način su rađeni i dalje se rade mikrorovovi Targo telekoma po Novom Beogradu, kako je urađen optički vod na Bubanj potoku, koji je na dohvat ruke svima. Imate primer "vazdušnih" vodova SBB-a - Krov2krov, što jedino kod nas može da se vidi i nigde više u svetu. Opet je kablovska kanalizacija Telekoma Srbije daleko ispred svih ostalih, urađena po svim standardima.
 
Imate primer "vazdušnih" vodova SBB-a - Krov2krov, što jedino kod nas može da se vidi i nigde više u svetu.

СББова оптика ка Крушевцу из правца Београда и Ниша иде на обичним дрвеним бандерама поред пута и свако може да је дохвати.
 
Ne samo u Kruševcu nego, na našu veliku žalost, do (skoro) svih gradova u Srbiji. To se zove kvalitetna i sugurna mreža SBB :S: koja može samo kod nas da se vidi i da bude na dohvat ruke svima. Lično sam se uverio na nekoiko mesta na Novom Beogradu kuda idu njihovi optički kablovi. Trasa je krov - krošnja drveta (bila je jesen, pa su kabl bez problema provukli ne razmišljajući šta će biti u proleće i na leto), pa zatim krov - drveni stub - krov :d
A da li znaš koja je trasa optičkih telekomunikacionih vodova Telekoma Srbije i da li su ikada na toj trasi pokidani (ne računam 28.9.2011. - kada su na jednom mestu na Gazeli izgoreli svi telekomunikacioni kablovi)?
 
Sto se mene tice, telekom ima 6 meseci da izadje sa ponudom ili cu preci na sbb kao i vecina komsija.. Net radi bez prekida i brzina je konstantna, bez obzira sto kablovi stizu iz krosnje :-D Doduse analogna televizija nije bas sjajna ali sve u svemu korektno..
 
Sto se mene tice, telekom ima 6 meseci da izadje sa ponudom ili cu preci na sbb kao i vecina komsija.. Net radi bez prekida i brzina je konstantna, bez obzira sto kablovi stizu iz krosnje :-D Doduse analogna televizija nije bas sjajna ali sve u svemu korektno..

Covece imas uslova da predjes na sbb i ostajes na telekomu, pravi si mazohista jer izgleda da volis sebi da nanosis bol
 
Imam uslova ali imam u ugovor jos neko vreme :D
 
SBB = TotalTV isti gazda, imao sam total dve godine i mislio sam da je SBB veeelika firma. O bože u kakvoj sam zabludi bio, kad mi je istekao ugovor odem u Beograd da vratim risiver kad ono...šok. Pa ono je šou živi, rade u podrumskim prostorijama. Na moje pojavljivanje na vratima obezbedjenje mi se obraća sa: šta ti hoćeš? Ako nisi sve izmirio nemoj ni da ulaziš! Ja ga lepo napušim i oteram u tri lepe materine i zapretim da ću zvati inspekciju, tad se odmah povukao. Službenici koja je bila jako ljubazna predam risiver i kažem da sam izmirio sve obaveze i želim da prekinem korišćenje njihovih usluga ona proveri u kompu i kaže: ovde nema jedne uplate ! Ja izvadim uplatnice original i pokažem da je uplaćeno pre pet dana i dam joj kopiju (kopirao pre nego što sam krenuo). Nije imala kud i dala mi raskid ugovora mada nevoljno. Upalta uplatnicom je momentalna , najkasnije do podne znači da me vaćarila. Bože moj izvinjava se bogzna kako i ja se zahvalim na saradnji i odem....šokiran.
Nikad više neću da kročim tamo, to ne da je ne kultura nego otimačina živa. Dok sam ja sa njom razgovarao čuo sam non stop neku svadju sa obezbedjenjem. Hoću da vam kažem da sam pre odlaska tamo mislio da je to svetska kompanija, super ovo ono kad u stavari radi se oobičnim pilićarima i prevarantima. Zamislite da nisam poneo sve uplatnice za 2,5 godine? Zamislite da sam morao da se vratim kući...50 kilometar od Beograda pa ponovo nazad? Auuu bruka.
Kod Telekoma sam već tri-četri godine i nemam nikakvih zamerki. Na svaku moju zamerku reaguju munjevito, odmah i bez ustezanja. Intervencije su im krajnje profesionalne a odnos krajnje korektan. E sad, zamolio bih zaposlene u pilićarskim firmama da shvate da se reklama plaća a da je antireklama najgora reklama...za vas. Čoveka možete da prevarite da doge kod vas ali kad jednom ode...on ode glavom bez obzira i nikada više se ne vrati. U srbiji postoje samo dve prave internet firme: Telekom i Telenor ostalo je blago rečeno užas. Za Telenorov internet imam samo reči hvale, stvarno profesionalno, malo nekad štucne ali nikad ne nestane. Znači poštovani pilićari: Orion, Panet, Madnet, Beocity, Eunet i ostali....reklama se sprovodi tako što se ona plaća i marketing se gradi , stiče poverenje i gradi sopstvena infrastruktura. Vaš kvalitet usluge je vaša reklama. Marketingom rukovode fakultetski obrazovani kojima je to struka a ne gazdina tetka koju je morao da zaposli Nemoj da mi samo neki od bubuljičavih klinaca spočitava o nekom kvalitetu a nikad u životu granicu nisu prešli i neznaju šta je to inostranstvo. Da ne pominjem da tamo nikada nisu bili niti koristili njihove usluge. Ja jesam, recimo elitna telekomunikaciona kompanija: Swiscom ( oni koji se bave tim poslom znaju o kakvoj kompaniji je reč) nudi ADSL uslugu recimo mini paket 2000/200 za 34 franka a to je negde oko 3000 dinara. Realna brzina je negde od 800-1500 kb/s. Ja sam prošle godine bio tamo tri meseca i zato znam. Niko ne garantuje brzinu svi kažu do te brzine !
Izvinjavam se što sam oftopic ali mi više ide na nerve pljuvanje po Telekomu. Ko to sme da kaže da je telekom monopolista, zašto je monopolista? Zato što je hteo da internet klik 4 za 1000 dinara? A pilićari imali svog čoveka u ratelu koji je to sprečio. Sprečio na našu štetu! Gosodo nema više monopola, sami pravite svoju mrežu a ne da pilićarite. telekomove akcije u zadnje dve godine su odlične kao i kvalitet usluge. Ko ne veruje nek proešta malo po inostranstvu da vidi koliko kvalitet košta. I na kraju ili si u toj priči ili nisi nema treće. Puno pozdrava za sve.
 
Ne mora mnogo da se šeta po inostranstvu, dovoljno je da ode do naših istočnih suseda (i jednih i drugih, sa standardom sličnim našem) i vidi šta je kvalitet za male pare.;)
 
Sto se mene tice, telekom ima 6 meseci da izadje sa ponudom ili cu preci na sbb kao i vecina komsija.. Net radi bez prekida i brzina je konstantna, bez obzira sto kablovi stizu iz krosnje :-D Doduse analogna televizija nije bas sjajna ali sve u svemu korektno..
Neko te je slagao da SBB net radi bez prekida. Samozvana "tehnička služba" kod njih skoro i da ne postoji, a rutere koje sam kod njih video u nekoliko gradova, trudim se da zaboravim. Čitava mreža ima potrebu za napajanjem električnom energijom, tako da svaki nestanak struje bilo gde na SBB mreži od rutera do tvoje zgrade prouzrokuje pucanje neta. Na samim ruterima nemaju agregate, na čvornim tačkama koje se spolja nalaze ne stavljaju one plastične kape i čitava mreža im je izložena atmosferskim uticajima. Brzina neta možda, ali stabilnost i SBB ne idu jedno uz drugo.
 
Koristim komsijin sbb preko wireless-a, uporedo sa adsl-om i veruj mi da za 6 meseci nije ni jednom prekinuo.. A videcemo sad kada krenu mrazevi, sneg i ostale stvari kako ce se ponasati.. To sto si naveo jesu mane, pogotovu za napajanje strujom..
 
SBB = TotalTV isti gazda, imao sam total dve godine i mislio sam da je SBB veeelika firma. O bože u kakvoj sam zabludi bio, kad mi je istekao ugovor odem u Beograd da vratim risiver kad ono...šok. Pa ono je šou živi, rade u podrumskim prostorijama. Na moje pojavljivanje na vratima obezbedjenje mi se obraća sa: šta ti hoćeš? Ako nisi sve izmirio nemoj ni da ulaziš!
Zasto si pobogu isao licno da im vracas risiver?
Dovoljno je bilo da posaljes pismeno zahtev da raskidas ugovor i posaljes im risiver i karticu brzom postom.
Naravno, pre toga da sve isplatis.
Ja sam tako uradio i sve OK.
 
Zasto si pobogu isao licno da im vracas risiver?
Dovoljno je bilo da posaljes pismeno zahtev da raskidas ugovor i posaljes im risiver i karticu brzom postom.
Naravno, pre toga da sve isplatis.
Ja sam tako uradio i sve OK.
Da postojala je ta mogućnost ali je moj komšija imao loše iskustvo u smislu da im je poslao i to je bilo ok a oni onda tvrdili da nije sve izmirio ... a on jeste. To je bio 20-i u mesecu i on je morao lično da ode tamo i pošto je prešao neki datum on je platio i naredni mesec mada televiziju nije ni gledao niti je risiver imao. Nadam se da me razumeš šta hoću da kažem: ako ne rešiš komplet razduženje do 20-og u tekućem mesecu onda plaćaš pretplatu i za sledeći mesec, to je tada tako bilo dali je i danas ne znam. Inače ja nisam ugovor otkazao zato što su oni loša televizija već do nekih drugih stvari . Sa njima nisam imao problema, stvarno se retko kad desilo da nemam programe. Jedino zimi kad sneg napada na antenu ( jedino je na krovu mogla biti) onda nemam programe a za to nije kriv total nego majstor koji je antenu montirao. Znači nisam ja na njih imao primedbi tokom koriščenja već na kraju onda su zabrljali sve, nažalost pokvarili su lep utisak koji sam imao.
 
Ja sam cuo identicnu pricu za raskidanje ugovora sa totaltv, sa sve zavlacanjem i "eto poceo je i ovaj mesec, ne mozemo sad raskidati".
 
Planirao sam da uzmem Net 10 paket, medjutim nisam siguran da bi to moja linija mogla da izdrzi obizirom da imam i IPTV standardne definicije a ne razumem se bas u prametre linije. Sta vi mislite koliko maksimalno mogu da izvucem tj. da li bih mogao da zadrzim IPTV uz Net 10 paket??adsl.jpg
 
Teoretski da, ali samo teoretski, ipak u praksi bi ti SNR bio dosta mali, i ne bi ti radilo kako treba. Bez IPTV može, može i 5/1 uz IPTV.
 
Napravi listu prioriteta. Net ili iptv ? Mislim, 5/1 je ok sada, al za godinu, dve ... ;)
A sa druge strane, iptv ako stvarno gledas, zasto bi se odrekao te zabave. Izvagaj dobro pa biraj. Uglavnom, ne moze i net 10/1 i iptv, krastavac :)
 
IPTv i nije nesto sto se tice izbora kanala u odnosu na druge operatere ali obzirom da imam lcd tv a u mom gradu jos uvek nema digitalne kablovske to mi je do sada bilo najbolje resenje sto se televizije tice, mada u zadnje vreme i ne gledam tv puno, videcu mozda je i odjavim.
 
Vidim da je telekom promenio cenovnik i pakete na sajtu. Sada su zvanicno dostupni paketi 5/10/20mbit po manje vise OK cenama.

Pitam se sta je sa starim korisnicima? Oni ce i dalje da preplacuju svoje klik pakete ako su pod ugovorom, kao ja recimo? Letos sam uzeo klik 16 za potrebe firme na ugovor od 12 meseci bez promocije koji kosta ~ 4600.
 
Nazad
Vrh Dno