Razmisljam se da malo ubrzam desktop PC koji je star jedno 4-5 godina otprilike. Imam C2D E6300, Asus P5B Deluxe plocu i 4 GB RAM. Ovaj PC koristim za obradu RAW fotografija sa DSLR aparata (photoshop, lightroom, Photomatix pro), internet, download filmova i slicnih gluposti a u najskorije vreme treba malo da pocnem i da se pomalo bavim obradom HD video snimaka sa aparata/kamkordera (Vegas). Ne bih sad da pucam neke velike pare, jer ovo i dalje radi, ali bi mi osetno ubrzanje prijalo. Posle malo citanja foruma, izgleda da za relativno sitne pare najbolja kupovina je:
Celeron G530/G540 (do 50 EUR)
Neka ploca sa 4 memorijska slota, par PCI slotova, GB lan, usb 3.0 (do 80 EUR - Gigabyte neki?)
8 ili 16 GB memorije (40 ili 80 EUR)
Ostale komponente ne bih dirao (kuciste, diskovi, DVD) a graficka bi bila integrisana na procesoru jer na postojecoj gforce 8600 je crkao ventilator i greje se kao nenormalna.
Sta mislite, da li bih osetio znacajno ubrzanje sa ovom investicijom od 160-200 EUR, ili da se strpim jos malo do sledece generacije procesora/komponenti? Ovi procesori i3/i5/i7 i jace ploce me ne privlace trenutno zbog cene koja nije zanemarljiva. Da li mi uopste treba 16 GB ili je to samo bacanje para?
Pozdrav od nekada aktivnog clana foruma od pre jedno 10 godina, dok sam jos bio mlad i lep (sad sam samo lep) :-)

Citiraj i odgovori
I da, neko je pitao za napajanje - sad sam pogledao, u pitanju je Xilence 550 W, sto bi trebalo biti vise nego dovoljno za ove nove stedljive procesore.

Bookmarks