Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazani rezultati od 1 do 15 od ukupno 18

Tema: Aplikacije koje "morate" imati za Web Design/Development

Member Avatar korisnika ays
    Na forumu od
    Aug 2009
    Poruka
    634
  2. Moja mašina
    • LAP: MacBookPro10,1 - A1398
    • INET: Kablovska
  3. Aplikacije koje "morate" imati za Web Design/Development

Ova tema, defakto, fali u ovoj podsekciji... i ako bi neki moderator bio ljubazan da je kasnije stavi i kao sticky, bilo bi super.

Ovako... ja cu sada da izlistam alatke koje sam koristio/koristim i dalje i podeljeno po platformama.

Cross-platform:
    Sublime Text 2 - trenutno najbolji Editor. Multi selection, minimap, kompatibilnost sa TextMate bundles, podrska za sve najbitnije programske i skripting jezike. - 59$

Komodo Edit - IDE koji koristim za PHP i Ruby on Rails development i moram priznati sve manje i manje od kako se pojavio Sublime Text 2. - besplatno.

Aptana Studio 3 - identicno kao Komodo i identicno kao i Komodo, sve vise i vise gubi smisao pored Sublime Text 2. - besplatno

RubyMine - Ovo je IDE koji koristim kada negde "zapnem" sa RoR development-om, posto sam jos uvek u fazi ucenja framework-a, pa debugging i auto-complete dosta pomazu. - 69$

GIMP - Besplatna alternativa za Photoshop, ne koristim isti od kako mi je OSX primarni OS, posto zahteva X11 da bude instaliran da bi radio... navodno je UI mnogo poboljsan u poslednjoj verziji. - besplatno

Mac:
    Espresso - Odlican Editor, mozda i najbolji, za rad sa CSS fajlovima... pogotovo ako pravite ili imate neki svoj framework. - 75$

Transmit - FTP klijent - 34$

Codekit - Ukratko, kompajler za LESS, SASS, HAML, CoffeeScript... sa mogucnoscu minified/uglify, JSLint provere koda... itd. - 25$

Sequel Pro - MySQL DB management alatka - besplatno.

MAMP - Isto sto i LAMP, odnosno WAMP, sa naravno GUI. - Besplatno

Gradient App - Mala aplikacija sa color picker-om, koja generise W3C CSS gradients.

Eto, toliko od mene... za sada barem.
    Post hoc ergo propter hoc

Member
    Na forumu od
    Sep 2011
    Poruka
    658
  5. Moja mašina
    • CPU: Intel i5 2500k
    • MoBo: Gigabyte GA-Z68X-UD3H B3
    • RAM: 2x 4GB Kingston HyperX 1600MHz
    • VGA: Gigabyte AMD Radeon HD 6870 1GB WindForce 3X
    • MON: Samsung 2493HM
    • HDD: 2x WD 500GB | 1TB Samsung | 500GB Transcend | 250GB Maxtor
    • Case: CoolerMaster Cosmos 1000
    • INET: DSL
  6. PHPstorm ne blizu ne mogu da mu pridju ostali IDE

Member Avatar korisnika Mare
    Na forumu od
    Jan 2002
    Poruka
    4.675
  8. Moja mašina
    • CPU: 2140@2.66
    • MoBo: Gigabyte P31 nesto...
    • RAM: 2GB PC800
    • VGA: 2600XT
    • MON: 2225s Belinea
    • HDD: WD 640Gb 16 Mb necega... ;)
    • OPT: Matori Liteon 8x :*
    • Case: Ener 430W+JNC Case :)))
    • Ostalo: Logitech mouse & keyboard
  9. U cemu radis mockup/framework tj. skice dizajna?

Na forumu od
    Aug 2009
    Poruka
    634
  11. Moja mašina
  12. Citat Citiram korisnika: Griffin Pogledaj poruku
    PHPstorm ne blizu ne mogu da mu pridju ostali IDE
    Uh, naravno! To je tata i mama za PHP development, kao sto je i RubyMine za RoR development a i generalno njihov IntelliJ za JAVA development. Posle Visual Studio-a, JetBrains IDE resenja su definitivno najbolja na trzistu u ovom momentu.

Citat Citiram korisnika: Mare Pogledaj poruku
    U cemu radis mockup/framework tj. skice dizajna?
    OmniGraffle najcesce... ali nista ne moze da zameni papir(A4 sveska sa kvadratima) i olovku(hemijsku/marker).
    Mozes da probas sa ovim: https://moqups.com/ ili sa ovim: http://creately.com/

Member
    Na forumu od
    Aug 2007
    Poruka
    200
  14. Moja mašina
    • CPU: Intel 920 | Megahalems
    • MoBo: Asus Rampage 2 Extreme
    • RAM: Mushkin 6 GB 1600 Mhz
    • VGA: ATI 5870
    • MON: Samsung T220
    • HDD: Samsung F3 1TB
    • OPT: BR
    • Case: Cosmos S | Corsair HX 1000
    • SND: XFI
    • LAP: Ćaletov
    • TV: Samsung
    • Ostalo: Dovežena direktno iz Kragujevca
  15. Svaka čast pokretaču teme, baš sam se ovih dana zanimao oko tih aplikacija koje su potrebne..
    Imam samo pitanje za ays-a, jel taj Sublime text koristiš kao HTML editor? Pošto ja radim u DW-u zanima me ima li taj Sublime neki WYSIWYG preview, ili koristiš neku drugu tehniku za to?

Member Avatar korisnika Boyce
    Na forumu od
    Feb 2004
    Poruka
    1.650
    Ja za skice (mockup) koristim iskljucivo Photoshop i Illustrator. Nista ne moze da zameni tu kombinaciju. Sa verzijom CS6 stvari su jos bolje. Najvise praktikujem da ilustraciju iz IL prebacim kao smart-object unutar PS.

Za PHP/CSS/JS i HTML koristim Espresso. Odlican je, ali je nesto razvoj na njemu usporen i nerviraju me neke stvari. Pisao sam autorima, ali izgleda da slabo slusaju Malo je teze raditi na vecim sajtovima u njemu. Ne znam da li ja nisam provalio jos, ali nisu sve CSS opcije dostupne prilikom "vizuelnog" podesavanja. Opet za neka egzoticna podesavanja moram na web.

Moram da dodam da sam napravio i svoju color shemu (malo nadogradio onu glavnu), tako da sam se bas navikao na program.

Nemam nikakve servere na kompu vec sve proveravam online. Otvorim pod-domen zasticen sifrom, sve podesim - bazu i httacess i samo snimim dokument i on je online. Imam 16 Mb/s konekciju. Pritisnem Command + S i dok ja se prebacim na Safari - on je vec uploadovao. Posle samo prebacim na glavni domen - bez ikakvog velikog dodatnog testiranja/podesavanja.

Btw. pravim neka 2 moja sajta i pravicu ih u HTML5 i CSS3, cisto da malo doprinesem sirenju novih tehnologija. Znam da to nije dobro zbog posetilaca sa IE6 i 7, i samim tim manje poseta ali prezivecu. Dok oni ne zazive, te nove tehnologije ce se jos vise prosiriti. Ove sajtove koje vec imam cu ostaviti u starom (X)HTML-u i CSS2.
    It wasn't me, Del Boy, It was me brain!

Na forumu od
    Aug 2009
    Poruka
    634
  18. Moja mašina
  19. Citat Citiram korisnika: Dominator08 Pogledaj poruku
    Svaka čast pokretaču teme, baš sam se ovih dana zanimao oko tih aplikacija koje su potrebne..
    Imam samo pitanje za ays-a, jel taj Sublime text koristiš kao HTML editor? Pošto ja radim u DW-u zanima me ima li taj Sublime neki WYSIWYG preview, ili koristiš neku drugu tehniku za to?
    Sublime Text nije WYSIWIG i nema Preview opciju. Ono sto koristim je LiveReload plugin za Firefox(isti AddOn) i to je to.
    Druga varijanta, ako imas aplikaciju koja se zove codekit(mac only), ona moze da radi livereload webkit browser i na svaki save se aktivni tab "osvezi", mozes da podesis da li zelis full refresh/reload ili samo refresh css-a.

Sublime Text koristim kao zamenu za TextMate. Jednostavno mi nije potreban konstatni Preview onoga sto radim, kada kodiram html/css. Od Multi Cursor/Selection opcije, do emulacije Vi editora... trenutno nema bolji editor(koji je i cross-platform).

Ne znam koju OS koristis, na Mac-u, postoji alternativa za DW, zove se Flex.
    Takodje, Komodo Edit i Aptana Studio imaju integrisane browser-e i mozes da imas live-preview u samom IDE-u. Najveca prednost Komoda i Aptana u odnosu na DW su cena(besplatni su) i bolja podrska za JS, php, ruby, c, c++, java...etc.

@Boyce, probaj Coda2. Ja sam malo testirao, mislim da je bolje od Espresso-a, pa proceni sam.
    Baci pogled na Hype, za html5.

Na forumu od
    Feb 2004
    Poruka
    1.650
    ^ testirao sam Coda 1 pre nego sto sam se odlucio za Espresso i nisam nesto bio odusevljen. Video sam da su je dosta unepredili, ali mi je sad smor da idem na nju Espresso mi super obavlja posao, ali ima definitivno svoje mane.

VIP member Avatar korisnika sirNemanjapro
    Na forumu od
    Nov 2006
    Poruka
    4.760
  22. Moja mašina
    • CPU: Intel Core i7 2700K
    • MoBo: ASRock Z68 Extreme 4 Gen 3
    • RAM: Kingston HyperX 16GB
    • VGA: Gainward GTX 570
    • MON: BENQ 2420HD
    • HDD: Intel SSD 240GB Series 520 / 640 GB WD Black / 320 GB WD
    • OPT: LiteOn DVD-RW
    • Case: Chieftec Matrix TX
    • LAP: N/A
    • TV: LG 42LS5600
    • Ostalo: Sharkoon ext. HDD bay, Logitech DeLuxe, MX310, MX518, PantherXL, Logitech QuickCam, ASUS TV/FM, ZIP
  23. Jedno vreme nisam mogao da se odvojim od Dw-a, prosto navika.

Windows
    - XAMPP
    - Dw (8 i gore)
    - FlashFXP
    - Ps CS3 Extended (only)

Mac
    - MAMP
    - Coda
    - Transmit
    - Ps CS3 Extended (only)
    "Čitanje kvari vid, dobro vide samo nepismeni." ~ {Ш} ~ BWC '09 ~ BWC '10 ~ "Šojić na aparatu." by Šojić | Tesna Koža™ ~ TOYOTA club Serbia

Na forumu od
    Feb 2004
    Poruka
    1.650
    Ja mislim da je za ozbiljan rad potrebno resiti se Dw, makar njegovog vizuelnog dela aplikacije. Medjutim, ja ne mogu da radim iskljucivo u Notepadu bez ikakvog auto-completea i recimo color-syntax opcije.

Member Avatar korisnika Ultimo
    Na forumu od
    Nov 2003
    Poruka
    1.285
  26. Moja mašina
    • CPU: i5 2450M
    • MoBo: Intel
    • RAM: 8GB DDR3
    • VGA: GT630M
    • MON: LG222ws
    • HDD: 750GB
    • OPT: Lite-on DWDRW SATA lightScribe
    • Case: no name/thermalMaster 420w
    • SND: 7.1/Blueberry SW-M50 5.1
    • LAP: Acer 5755G
    • Ostalo: Samsung Galaxy Nexus
  27. Citat Citiram korisnika: Griffin Pogledaj poruku
    PHPstorm ne blizu ne mogu da mu pridju ostali IDE
    Kad sam se dokopao PhpStorma sve ostale sam zaboravio za nedelju dana
    Uz njega koristim Photoshop CS6 i FileZilu, XAMPP sam koristio pre a sada sve radim na online serveru...

Na forumu od
    Aug 2009
    Poruka
    634
  29. Moja mašina
  30. Citat Citiram korisnika: Boyce Pogledaj poruku
    Ja mislim da je za ozbiljan rad potrebno resiti se Dw, makar njegovog vizuelnog dela aplikacije. Medjutim, ja ne mogu da radim iskljucivo u Notepadu bez ikakvog auto-completea i recimo color-syntax opcije.
    DW je pre imao svrhu zbog te prethodnice LivePreview opciji, gde si mogao da vidis kako UI izgleda, bez da radis refresh/reload browser-a, medjutim to od pojave TextMate-a, nema vise nikakavu poentu a ni svrhu.

Npr, ja ne mogu da koristim Editor koji kada uradim cmd(home) levo, mi posalje kursor na sam pocetak reda bez obzira na indentaciju(sto je slucaj sa TextMate, npr), hocu na pocetak koda a ne na pocetak same linije... ni Coda2 to nije ispravila, Espresso to takodje nema... ali zato Sublime Text ima!

Citat Citiram korisnika: Ultimo Pogledaj poruku
    Kad sam se dokopao PhpStorma sve ostale sam zaboravio za nedelju dana
    Uz njega koristim Photoshop CS6 i FileZilu, XAMPP sam koristio pre a sada sve radim na online serveru...
    Odlican IDE, pogotovo kada ga napunis sa LiveTemplates(valjda se tako zovu, nisam ga dugo koristio). Meni ne odgovara, posto radim i PHP i RoR a ne bih da placam obe aplikacije... pa tako radim sa Aptana Studio 3(kada mi je IDE uopste potreban). Sublime Text 2 obavlja sve sto mi je potrebno od njega.

LiveReload plugin/bundle -> Sublime Text
    LiveReload extenstion -> Chrome
    LiveReload addon -> Firefox
    I za Chrome i za Firefox, rade po individualnom tab-u, dakle on/off za svaki pojedinacno... sto je vrhunski, jer nije vezan za aktivan tab.

Milina!
    Menjao ays : 05.08.2012. u 14:51

Member
    Na forumu od
    Aug 2007
    Poruka
    200
  32. Moja mašina
  33. Već pola dana pokušavam da namestim LiveReload ali ne ide.
    U Google Chrome i Firefoxu mi javlja "Could not connect to LiveReload server...". Pretražio sam pola interneta nadajući se da ću naći neko rešenje..
    Instalirao sam i u SublimeText plugin ali opet ništa se ne dešava sa tim..

Da li mi možeš pomoći ays?

Member Avatar korisnika miloshz
    Na forumu od
    Sep 2005
    Poruka
    77
  35. Moja mašina
    • LAP: macbook pro unibody 13 / powerbook G4 12
    • INET: Wifi
  36. Probao sam sve moguce IDE i editore. Drzim se TextMate. Imas bundle da ga preko Transmit povezes na FTP. Doduse, Coda po default ima FTP

Member
    Na forumu od
    Aug 2007
    Poruka
    200
  38. Moja mašina
  39. Uspeo sam nekako da pokrenem LiveReload preko ST2, ne znam ni ja kako, reinstalirao sam plugin i odjednom je proradilo. Prethodnih 30 sati sam instalirao Ruby, Guard, rack-livereload, neke gemove i sve i svašta pokušavao.. ne dao Bog nikom

Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja

Bookmarks

Dozvoljeni tagovi

• Ne možete pokrenuti nove teme
  • Ne možete odgovoriti u temi
  • Ne možete okačiti atačmente
  • Ne možete izmeniti svoje poruke
  •