Strana 1 od 5 12345 PoslednjaPoslednja
Prikazani rezultati od 1 do 15 od ukupno 71

Tema: Teorijska fizika - Otkriven Higgs Boson

Newcomer Avatar korisnika Garancija
    Na forumu od
    Apr 2012
    Poruka
    351

Teorijska fizika - Otkriven Higgs Boson

Kao forum sa veoma puno obrazovanih ljudi koji prate naucni razvoj, smatram da je tema na mestu jer ima podosta clanova koji bi bili zainteresovani za materiju. ukoliko nije, izvinjavam se, ali bih voleo da cujem mishljenja ljudi odavde, po pitanju aktuelnog naucnog otkrica.

Higgs Boson - cestica koja je nedostajala u Standardnom modelu.

UVOD:

Jos od starih Grka, imamo teoriju da je sve sto postoji sastavljeno od Elemenata, odnosno elementarnih cestica. Demokrit ih je nazvao - Atomi, sto znaci - nedeljivo.

Kasnije je Njutn (inace neopisivo veci genije nego sto se predstavlja u javnosti danas) shvatio da materija "preliva" u nedostatku bolje reci, jer je uvideo ponasanja materije koja se tek mogu opisati kvantnom mehanikom.

Dzozef Tomson je prvi shvatio pozitivna i negativna svojstva materije.

Raderford je uveo plantearni model, i shvatio sustinu jezgra i kruzecih atoma.

Onda se desila revolucija fizike, jer manje vise sve sto deca sada uce u gimnazijama, postavili su pojedinacnim i zajednickim radovima Ajsntajn i Nils Bor. Bor je prvi shvatio kretanja elektrona po orbitama, i time izveo nebrojeno puno forumla koje danas definisu Hemiju i Fiziku, dok je Ajnstajn u svom zivotnom opsegu napravio nevidjen skok u shvatanju, i poceo da objasnjava svemir, preko POLJA. Svemir je u stavri sastavljen od Piksela, koji se nazivaju Kvantna polja.

POLJE je ujedno i prostor, i vreme, i cestica i nedostatak cestice. Kada polje ima karateristike, definise se kao cestica. fundalemtnalne cestice su odgovorne za postojanje materije, i interakciju izmedju materije.

Bozoni su cestice koje prenose sile, i imaju celobrojni Spin

Fermioni su cestice koje formiraju materiju i imaju n.1/2 spin

sa srpskog Wiki clanka:

Spin

Jedna od osnovnih osobina čestice jeste spin tj. simetrija(kako čestica izgleda iz različitih pravaca). Spin se izražava pozitivnim i negativnoim brojevima, gde znak broja predstavlja smer spina. Tačka ima spin 0, jer je izgleda isto iz svih pravaca. Prva karta ima spin 1, jer izgleda različito iz svih pravaca. druga karta ima spin 2, jer nakon rotacije od 180° imaće isti izgled. Spin ½ ima čestica koja mora da rotira puna dva kruga da bi izgledala isto. Prema spinu čestice se dele na fermione i bozone. Bozoni su čestice sila i njiov spin je celobrojan (0, 1, 2,…). Fermioni izgrađuju materiju i njihov spin je polu-celi broj npr ½. Za fermione važi Paulijev princip isključenja (dve čestice se ne mogu nalaziti u istom kvantnom polju u istom vremenskom trenutku), a za bozone ne važi.
    Fermioni su povezani sa materijom, odnosno sve sto je materija je sastavljena od fermiona. tri nama najbitnija fermiona su:

Up kvark - poseduje mogucnost interakcije SVE cetiri sile - elmag, gravitaciona, jaka i slaba
    down kvark - takodje
    elektron - poseduje elektricnu, gravitacionu i slabu silu. ne poseduje jaku, jer je jaka odgovorna za formiranje nukleusa, odnosno nukleona (proton neutron) koji kasnije formiraju atom.

ostali fermioni iz standardnog modela su izvedeni formulama

Bosoni - su prenosioci sila. svi Bosoni su zapravo pojedinacne kvante (paketi energije)

Gluon je cestica koja prenosi jaku silu, i on je odgovoran za "zalepljivanje" kvarkova jedan za drugi, otud i ime - "Gluon" (lepak)

Foton je medijant elektromagnetne sile (izmedju ostalog i svetlo)

W i Z bosoni su odgovorni za raspad vecih cestica u manje

Higgs Boson je cestica, koja teoretski iz Higsovog polja (background svemirsko polje) salje Bosone svugde i u svim pravcima, i daje materiji masu.

Mnogi se pitaju, zasto je CERN toliko kostao, i sta nama sad donosi poznavanje Higsovog Bosona.

CERN odnosno kolajderi elementarnih cestica, funkcionisu po principu sudaranja dva protona, a rezultati sudara se posmatraju.

na slici je prikazan sudar dva protona i rezultati koje sudar donese. sve obelezeno zelenim predstavlja cesticu koja je nastala nakon sudara.

Otkrice Higsovog Bosona nam daje uvid u TACNOST standardnog modela, i mogucnost da ZNAMO gde da nastavimo pretragu. Sada bih dao malu analogiju - tek razumevanjem kvantnih efekata Elektrona, dosli smo do kommpletnog razumevanja njegovih osobina, a TO je odgovorno za SVE sto trenutno koristite - kompjutere, procesore, iPhone, i sve ostalo. cela masinerija fine i sofisticirane elektronike se zasniva n usavrsavanju tehnologije zasnovane na elektricnom skolopu, a cela ta grana nauke je profitirala oko 100 godina NAKON otkrica samog elektrona (Gorepomenuti Bor, Maksvel, Faradej)

ujedno, eliminisana je do juce 50% jaka teorija LQG (Loop quantum gravity) i sa njom jos 100inak teorija koje su oduzimale fokus naucnicima koji je sada usmeren.

Postoji milion potencijalnih primena, meni recimo pada svasta napamet. eventualno kontrolisanje higs polja bi moglo da omoguci kretanja velikom brzinom, komandovanje crnim rupama, i cega sve ne.

Naravno, ne treba se zaletati, jer Standardni model ne obuhvata nijednu cesticu koja formira tamnu materiju, i u tom slucaju se mora formirati komplet nova tabela, koja bi nosila ime "Dark Energy Standard model" jos bih napomenuo da kada se spomene tamna materija, na nju gledate ne kao na "tamno" vec kao na materiju koja je "van faze" sa nasom, i na cinjenicu da se u svemiru mogu nalaziti uzasno veliki kompleksni objekti, poput zvezda i planeta, sastavljenih od tamne materije - koje mi mozemo jedino gravitacijom primetiti. Teoretski je moguce da pored vas stoji bezbol palica, sastavljena od cestica tamne materije, koju vi ne mozete ni videti, ni uzeti, niti vas ona moze omandati u glavu, ali je tu - kao dva sveta na indigo papiru, koji postoje za sebe, na jednoj beloj tabli.

Napomena za temu - nemojte biti kao glupi ameri, i pokretati bilo kakvu religioznu pricu, otkrice Higsovog bozona takozvane "Bozije cestice" nema nikakve veze sa dokazom Boga, bar ne direktne, te tu tematiku mozete da zaobidjete, ako thread uopste zazivi
    Menjao Garancija : 08.07.2012. u 10:39

Member Avatar korisnika ivan90BG
    Na forumu od
    Jan 2010
    Poruka
    976
  3. Moja mašina
    • CPU: Core 2 Duo E7200; Thermalright IFX-14 (čisto da mi CPU bude što hladniji)
    • MoBo: Asus P5Q-PRO
    • RAM: Geil 2x1GB DDR2 800MHz Ultra
    • VGA: Palit GeForce 9600GSO 768MB
    • MON: Benq FP73G
    • HDD: 2x WD3200AAKS
    • OPT: LG CD čitač; LG DVD čitač; Samsung DVD-RW 203
    • Case: Mercury staro 7,5 godina; LC Power 6600
    • OS: Windows 7 64-bit; Mac OS X 10.6.8; GNU/Linux Fedora
    • LAP: MacBook Unibody Aluminium Late 2008; P8600 2,4 GHz; GeForce 9400M; 4 GB DDR3; 320 GB 7200 rpm
    • INET: Kablovska
  4. A kakve veze Higsov Bozon ima sa gravitonom (čestica koja prenosi gravitaciono polje)? Je li to jedno isto ili su različite?

Malo sam čituckao po netu i izgleda da je od prilike tačno ono što sam pretpostavljao ranije, da gravitaciono polje ne objašljava inereciju. Izgleda da je Higsov Bozon teoretski odgovor za inerciju. Samo mi nije baš jasno kako higsovo polje radi, šta je izvor polja, ko interaguje preko tog polja, da li je možda ceo kosmos napunjen Higsovim Bozonima koji izazivaju inerciju (nešto kao eter s kraja 19 veka)
    Menjao ivan90BG : 08.07.2012. u 12:25
    Congratulations on your purchase. To begin using your quantum computer, set the power switch to both off and on simultaneously.

Member Avatar korisnika Markomaniax
    Na forumu od
    Jun 2008
    Poruka
    2.960
  6. Moja mašina
    • CPU: Intel Core 2 Duo E8200 +MC GeminII
    • MoBo: Gigabyte P35-DS3
    • RAM: Transcend AxeRAM 2x2GB Kit
    • VGA: MSI R7770
    • MON: Samsung SM T220
    • HDD: WDC 6400aaks
    • OPT: LG GSA-H42N
    • Case: Frontier Wizard WI20A , Thermaltake SMART 630W
    • SND: Audigy SE + Altec lansing VS3251
    • LAP: ASUS K55VJ-SX019D
    • Ostalo: G25 Racing Wheel
  7. ^^Zazivece , samo daj vremena lokalnim pametnjakovicima da se edukuju na Wikipediji , pa kad pocnu citiranja...

btw. jako lepo sumirano o Higsovom bozonu.
    Dosta drugara je interesovalo sta je ta "bozja cestica" i koja je svrha CERNa uopste (posto se zna da su otisle milijarde u njegovo konstrusianje , na ovu krizu) , i jesam se namucio da svakom ponaosob objasnim ali mislim da bi jedan link ka ovoj temi nekom mogao da ustedi dosta vremena i zivaca svakome

Na forumu od
    Apr 2012
    Poruka
    351
    Citat Citiram korisnika: ivan90BG Pogledaj poruku
    A kakve veze Higsov Bozon ima sa gravitonom (čestica koja prenosi gravitaciono polje)? Je li to jedno isto ili su različite?

Malo sam čituckao po netu i izgleda da je od prilike tačno ono što sam pretpostavljao ranije, da gravitaciono polje ne objašljava inereciju. Izgleda da je Higsov Bozon teoretski odgovor za inerciju. Samo mi nije baš jasno kako higsovo polje radi, šta je izvor polja, ko interaguje preko tog polja, da li je možda ceo kosmos napunjen Higsovim Bozonima koji izazivaju inerciju (nešto kao eter s kraja 19 veka)
    U pitanju su razlicite cestice.

Higs boson materiji DAJE osobinu mase. sturo i prosto napisano - Materija PRE (pogresan pojam, ali shodno prici) susreta sa Higsom, nema masu. Tek kada Boson "prenese" sebe na materiju, odnosno cesticu, tada cestica dobija masu, samim time i mogucnost emitovanja gravitacije. Ovo je jako komplikovano, jer primera radi - Higs boson takodje ima masu

Graviton je jako cudan, ako postoji, a pretpostvljamo da postoji jer se sve sile prenose, pa tako i gravitaciona. Ujedno, otkrice gravitona bi se savrseno uklopilo u standardni model, takodje i u Njutnove Weak-field limte, sa svime bi se slozilo. Zapravo imamo i gde da gledamo, jer je Graviton pretpostavljen savrseno, morao bi da bude spin-2 massless cestica po svakom mogucem proracunu. cim neko oktrije tako nesto - eto ga.

1. jako drugacija je od preostale tri sile (jaka, slaba, el-mag) i daleko manje skale

2. beskonacna je (tako deluje), te je samim time i bez-masna (zakljucak je da graviton onda ne vrsi interakciju sa Higgs bosonom)

3. ume da iznenadi i da se ne slaze sa onim sto do sad znamo. To je ujedno i najveca problematika tamne materije, koja je ponudjena kao idealno objasnjenje za odredjene centre mase u svemiru koji "ne postoje" na golo oko, a privlace sve i svasta. Nas naucnik koji radi upravo na ATLAS-u, Hajdukovic, je ponudio zanimljivu alternativu za tamnu materiju, ali nijedna teorija se ipak ne uklapa toliko dobro kao Tamna.

4. Dark flow - misteriozno mesto u svemiru, koje ima gravitaciju toliko jaku, da sabrana dela tamne i nase materije ne bi mogli da privlace galaksije na nacin na koje to mesto privlaci. Nije moguce po nijednom modelu nastanka svemira da se formirao objekat tolike mase, da moze da privlaci toliki broj galaksija.

Sto se tice izvodljivosti otkrica, e tu je problem. Kolajder velicine suncevog sistema ne bi bio dovoljan za Graviton, evo citata:

Experimental observation

Unambiguous detection of individual gravitons, though not prohibited by any fundamental law, is impossible with any physically reasonable detector.[12] The reason is the extremely low cross section for the interaction of gravitons with matter. For example, a detector with the mass of Jupiter and 100% efficiency, placed in close orbit around a neutron star, would only be expected to observe one graviton every 10 years, even under the most favorable conditions. It would be impossible to discriminate these events from the background of neutrinos, since the dimensions of the required neutrino shield would ensure collapse into a black hole.[12]

However, experiments to detect gravitational waves, which may be viewed as coherent states of many gravitons, are underway (e.g., LIGO and VIRGO). Although these experiments cannot detect individual gravitons, they might provide information about certain properties of the graviton. For example, if gravitational waves were observed to propagate slower than c (the speed of light in a vacuum), that would imply that the graviton has mass.[13]

Member
    Na forumu od
    Jun 2009
    Poruka
    981
  10. Moja mašina
    • CPU: E8400, box
    • MoBo: Gigabyte EP45 DS3P
    • RAM: 2x1GB Kingston HyperX 1150 MHZ
    • VGA: Gainward HD4850 + Accelero L2 Pro
    • MON: Samsung P2370 + Samsung 713N
    • HDD: WD AAKS 640GB
    • OPT: Pioneer 115D
    • Case: Chieftec LBX 01B B, Chieftec GPS 400W
    • SND: Integrated, Altec Lansing VS2321
    • INET: DSL
    • Ostalo: Logitech G11, A4 Tech x7 748, Sennheiser HD 428
  11. Apropro otkrica, mislim da je ovo tek pocetak, ali sveobuhvatno mislim da mi kao civilizacija tek pocinjemo da saznajemo nesto vise .

Na forumu od
    Apr 2012
    Poruka
    351
    U neutrino-u se krije razlog zasto vreme uvek ide u napred

U gravitonima se krije milion odgovora za najcudniju silu koja postoji (ako je String teorija tacna, Multiverzum po String modelu bi imao jednu zajednicku stvar - Gravitacija bi mogla da se prenosi kroz svetove, sto je ujedno i mogucnost prenosenja kvantne informacije! )

tako da - zaista jesmo na pocetku

Member Avatar korisnika Thunderdome
    Na forumu od
    Sep 2003
    Poruka
    557
  14. Moja mašina
    • CPU: Intel C2D E6300 @ 3.2GHz, CM TX2
    • MoBo: DFI INFINITY P965 Dark
    • RAM: 4x Transcend JM800QLU-2G
    • VGA: Gigabyte GV-R485-512H-B + TT DuOrb
    • MON: Samsung 225BW
    • HDD: Samsung HD502HJ, HD103SJ & HD204UI
    • OPT: Optiarc AD-7240S
    • Case: Corsair VX450W @ Chenbro Gaming Bomb
    • SND: 2x Altec Lansing 621 @ ALC882
    • INET: DSL
    • Ostalo: Powercom BNT-800AP
  15. BelieversUnderground

Member Avatar korisnika Alister
    Na forumu od
    Jul 2001
    Poruka
    1.505

Member Avatar korisnika hsv.stoned
    Na forumu od
    Oct 2009
    Poruka
    6.587
  18. Moja mašina
    • CPU: AMD Phenom II x4 955 c3@ 4Ghz|2,6Ghz NB/Alpenföhn Brocken
    • MoBo: Asus M5A97 Pro
    • RAM: 2x4Gb DDR3 Kingston Hyper X @ 1600Mhz CL9
    • VGA: MSI R5850 Twin Frozr II 1Gb DDR5 @ 850/1250Mhz
    • MON: Asus VW220TE/dvi ||LeadtekTV2000xp Global
    • HDD: WD Black 750AALS 750 GB 32mb,WD Blue 10EALX 1Tb 32Mb, WD 250Gb AAJS
    • OPT: Samsung SH-222AB DVD RW
    • Case: Cooler Master Mystique 632s black & silver | OCZ StealthXStream 500W
    • SND: Asus Xonar DG/Pioneer se-m390 ||Sennheiser cx150 ||Addnew AN-2620 2.1 wooden
    • LAP: ei nis razor xtreme
    • Ostalo: Sony Xperia™ P || Canon a520 | Logitech mk320 wireless combo + a4 X7|Jetion gamepad
  19. ^

Da prekinemo dubokoumnu copy-paste raspravu, malopre nasao ovo
    Звао Жигара с питањем "Какав е таи Хиксов бизон и шае то?" ја одговарам "Љомберу ние бизон него бозон, то тие та нека божиа честица" а кумара патос.
    Spiral out, keep going!

Member Avatar korisnika Sale KG
    Na forumu od
    Jun 2004
    Poruka
    2.864
  21. Moja mašina
    • CPU: i5 3470
    • MoBo: ASUS P8H77-M
    • RAM: Kingston 2 x 4 GB
    • VGA: Sapphire HD 7850 + Gigabyte WF3 7950
    • MON: Benq GL2450
    • HDD: Seagate Barracuda 2TB
    • Case: BitFenix Merc Alpha + Chieftec A80 CTG-600-80P
  22. Za one koji nisu u ovoj materiji, kao ja npr., a zanima ih sve ovo, evo dva linka koja su meni "na brzaka" dala gotovo sva potrebna objašnjenja:

http://static.astronomija.co.rs/nauk...ne_cestice.htm

http://www.df.uns.ac.rs/infophysics/...i%20model.html

Member Avatar korisnika Nuclear
    Na forumu od
    Nov 2006
    Poruka
    875
  24. Moja mašina
    • CPU: Amd Phenom X6 1090T Black Edition
    • MoBo: GA-MA790X-UD4
    • RAM: 2 x 2 GB Geil Black Dragon
    • VGA: Gainward GTX570
    • MON: Samsung SyncMaster 2243BW
    • HDD: Western Digital Sata 1 250 GB, Sata 2 640 GB Caviar Blue
    • OPT: LG CD/DVD RW
    • Case: 450w
    • SND: integrisana
    • INET: Wifi
    • Ostalo: Logitech G-15 Gaming Keyboard
  25. Све је то лепо, него оће ли неки Mass Relay или FTL drive у скорије време?
    Добро знај да увек ту сам ја...

Member Avatar korisnika Bishop
    Na forumu od
    Jul 2007
    Poruka
    1.159
  27. Moja mašina
    • CPU: Intel Core2Quad Q6600 @ 2.40GHz + Artic Cooling Freezer Xtreme
    • MoBo: MSI P45D3 Platinum
    • RAM: 2x 1Gb OCZ Technology @ 1600GHz DDR3 Intel Extreme XMP Edition
    • VGA: XFX 8800GT Alpha Dog 512Mb DDR3 + Artic Cooling Accelero S1 rev. 2
    • MON: 22' TFT Acer X223W Q
    • HDD: Hitachi 750Gb 7k 16Mb SATA
    • OPT: Samsung DVD-RW SH-S223F Sata
    • Case: Codegen Briza 6099 + LC Power LC6560 Titan 560W
    • SND: Integruša / krčeći zvučnici
    • INET: Wifi
  28. Thank you Dr. Cooper for such fine thread

Šalu na stranu, ko želi da sazna nešto više o osnovama teorijske fizike, evo sjajnog kanala na youtube-u koji na kreativan i zabavan način objašnjava mnoge stvari:

http://www.youtube.com/user/minutephysics
    Qui non est mecum, contra me est
    Arctic Cooling Freezer Xtreme

Member Avatar korisnika ivan90BG
    Na forumu od
    Jan 2010
    Poruka
    976
  30. Moja mašina
    • CPU: Core 2 Duo E7200; Thermalright IFX-14 (čisto da mi CPU bude što hladniji)
    • MoBo: Asus P5Q-PRO
    • RAM: Geil 2x1GB DDR2 800MHz Ultra
    • VGA: Palit GeForce 9600GSO 768MB
    • MON: Benq FP73G
    • HDD: 2x WD3200AAKS
    • OPT: LG CD čitač; LG DVD čitač; Samsung DVD-RW 203
    • Case: Mercury staro 7,5 godina; LC Power 6600
    • OS: Windows 7 64-bit; Mac OS X 10.6.8; GNU/Linux Fedora
    • LAP: MacBook Unibody Aluminium Late 2008; P8600 2,4 GHz; GeForce 9400M; 4 GB DDR3; 320 GB 7200 rpm
  31. Koliko ja znam u udžbeniku iz fizike za 4. razred matematičke gimnazije piše dosta o elementarnim česticama (išao sam u običnu gimnaziju, ali je profesorka smatrala da je obična knjiga za nubare (dobro nije baš tako rekla )). Tad sam prvi put dobio 5 iz fizike u gimanaziji, jer nije bilo zadataka, već se samo teoretisalo o specijalnoj teoriji relativiteta, kvarkovima, spinu, 4 osnovne sile, njihovim prenosiocima, radioktivnom raspadu, i tako to. Tada se gradio LHC i baš smo pričali sa profesorkom o Higsovom Bozonu. Samo što tada uopšte nisam shvatao (niti sam se trudio) šta je zapravo ta čestica i šta je Higsovo polje.

Tako da svako ko je bio u matematičkoj (ili u naprednoj običnoj ) gimnaziji trebalo bi okvirno da zna o elemntarnim česticama.
    Congratulations on your purchase. To begin using your quantum computer, set the power switch to both off and on simultaneously.

Member Avatar korisnika Sale KG
    Na forumu od
    Jun 2004
    Poruka
    2.864
  33. Moja mašina
    • CPU: i5 3470
    • MoBo: ASUS P8H77-M
    • RAM: Kingston 2 x 4 GB
    • VGA: Sapphire HD 7850 + Gigabyte WF3 7950
    • MON: Benq GL2450
    • HDD: Seagate Barracuda 2TB
    • Case: BitFenix Merc Alpha + Chieftec A80 CTG-600-80P
  34. Posle 20 godina se neke stvari zaborave, sem ako ne nastaviš da se baviš njima.

Member Avatar korisnika endrezr
    Na forumu od
    Jan 2009
    Poruka
    214
  36. Moja mašina
    • CPU: Phenom II X4 955
    • MoBo: Asus M4A87TD/USB3
    • RAM: 4.0GB Dual-Channel DDR3
    • VGA: NVIDIA GeForce GTX 460
    • MON: SyncMaster @ 1680x1050
    • HDD: SAMSUNG HD502HJ