Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazani rezultati od 1 do 15 od ukupno 24

Tema: Kompakt Ixus 220 HS vs prosumer ps sx130is ?

Member
    Na forumu od
    Jan 2003
    Poruka
    93
  2. Moja mašina
    • CPU: E2140 1.6 @ 2.8 Box
    • MoBo: Gigabyte GA-p31-ds3l
    • RAM: 2x1 GB Kingmax 800 mhz
    • VGA: Gigabyte 7300GT 256 MB ddr2
    • HDD: 250 Gb Sata2 Maxtor 7200 rpm
    • Case: Bevod 500W
    • SND: Creative Live 5.1
  3. Kompakt Ixus 220 HS vs prosumer ps sx130is ?

Prica kao i svaka... Kupio *****a na velikom snizenju, i moram priznati da sam jako zadovoljan... Placen nekih 75 eura prije 4 godine, trazeci recenzije ispada da daje veoma mnogo za svoju cjenovnu klasu (samsung s730). Ali ubija me sirina objektiva, nocne fotke i slicno...

Sada bih ponovio poduhvat, sa uvecanim budzetom

Dakle, imam priliku za identicnu cijenu (nekih 130 eura) birati izmedju ova dva (ixus 220 i sx130), nova sa garancijom...

Ixus mi se svidja sto je za dzep zgodan, metalno solidno kuciste, i jako pristojne fotke, barem po mom misljenju... Sad, taj CMOS cip, da li mu to dodje prednost ili mana?

Sx130, uf, strasno mi se svidja pojavno i mogucnostima koje nudi... ALI!
    Da li je x130 vrijedan tolike tezine i velicine, da li uopste ima kvalitetnije fotke? Ako ima, da li je toliko bolji da se vrijedi ganjati sa tezinom i nezgrapnoscu?

Njega bih uzeo (ako je znacajno bolji od 220 hs) cisto iz razloga sto bih se uhvatio malo u kostac sa fotografijom koja nije puki "point and click", ali ako nema znacajno bolji kvalitet slike od ixusa, recite mi, da se ne zalecem

Posto sam novi i nemam osjecaj za procjenu kvaliteta slike, evo primjera fotki iz recenzija pa bacite na brzinu oko, koji ima bolje fotke?

SX130-IS foto galerije:

http://www.trustedreviews.com/Canon-...-Camera_photos
    http://www.cameralabs.com/reviews/Ca...e_images.shtml
    http://www.photographyblog.com/revie...sample_images/
    http://www.imaging-resource.com/PROD...0ISGALLERY.HTM

Ixus 220 hs

http://www.photographyblog.com/revie...sample_images/
    http://www.trustedreviews.com/Canon-...-Camera_photos
    http://www.cameralabs.com/reviews/Ca...e_images.shtml

Prilicno me pokolebao momak koji rece:

Ranije sam imao A630 i bio prezadovoljan. Nedavno sam, vodeci se raznim review-ima, kupio SX130 IS i debelo se razocarao jer po kvalitetu fotki ne moze ni da primirise starom A630.
    ...
    Poslusao sam savet i pogledao sample fotke sa raznih pominjanih i nepominjanih Ixusa. Rekao bih da se po kvalitetu fotki izdvaja jedino 200is, ali posto je to stari model i posto ga je tesko naci, odlucio sam da ipak crkne skrtost, i da prosirim budzet i uzmem nov 220 HS sa CMOS senzorom, koji, kako mi se cini, daje zaista za klasu bolje fotke od ovih starijih modela. Nadam se da nisam pogresio, videcemo...
    Sreca u nesreci je sto sam citajuci po netu naisao na par ljudi koji su izgleda imali manje ili vise defektne x130-ke i koji zaista nisu dobijali kvalitetne fotke. Da li je moguce da 130 ima TOLIKO losije fotke od 630-ke, da li je uopste moguce da ima losije fotke?

A630 galerije
    http://www.imaging-resource.com/PROD...630GALLERY.HTM
    http://www.cameralabs.com/reviews/CanonA640/page5.shtml
    http://www.steves-digicams.com/camer...-review-8.html

Hvala mnogo!

Member
    Na forumu od
    Jan 2003
    Poruka
    93
  5. Moja mašina
  6. Jos da upitam nevezano za ovo, zasto recenzenti nemaju bateriju fotografija koja koristi standardizovana mjesta za fotkanje?
    Recimo, za unutrasnjost se fotka tacno ta i ta npr. kapela sa tog i tog mjesta, vani se slika ta i ta zgrada sa identicnog mjesta i slicno, da se moze napraviti pravo poredjenje fotoaparata, "gadjaju" istu metu sa iste razdaljine, i pod sto slicnijim svjetlosnim uslovima? Naravno to bi bila samo "standardized battery" od par fotki iz svakog svijeta (portret, macro, indoor, outdoor...) a onda udri slobodnjaka.

Member Avatar korisnika Ristanovic Mita
    Na forumu od
    Feb 2011
    Poruka
    279
  8. Moja mašina
    • CPU: amd athlon x2 4600 + CM TX3 EVO
    • MoBo: msi neo-f v3 560
    • RAM: 2x1gb 800mhz
    • VGA: ATI 5670 512MB GDDR5
    • MON: ViewSonic VX2739wm
    • HDD: Mushkin Chronos 60gb+Hitachi 500gb
    • OPT: iHAS 122
    • Case: Cooler Master Elite 430+ CM 350w
    • SND: Panasonic SA-PM27
    • INET: Kablovska
    • Ostalo: Genius Ergo 525V,Gigabyte GK-K6800
  9. Canon a630 ima 1/1.8 " Type CCD senzor
    Canon SX130 IS1/2.3" Type CCD ovo znaci da a6390 ima bolji senzor i ima vece sanse da pravi bolje slike a sx130is je noviji ima vece softverske podrske i plastican je.
    Sx130 is jedva staje u dzep jer je bas veliki fotaparat a 220hs je compact i moze stati u dzep.Ako hoces da experimentises sa fotografijama uzmi sx130 is(ima p,a,s,m mod vidi po internetu sta znaci) dok kod 220hs to nema kod njega samo ukljucis i slikas a ima i on svojih prednosti.Za sx130is moras da izdvojis i za punjac i baterije oko 30e jer su potrebne sto kvalitetnije baterije.

VIP member Avatar korisnika NShappy
    Na forumu od
    May 2004
    Poruka
    1.413
  11. Moja mašina
    • CPU: i5 2500K, hlađenje: CoolerMaster neki toranj sa ventilatorom i rebrima :)
    • MoBo: Asus P8 P67-M PRO
    • RAM: 2x4GB Kingmax
    • VGA: Radeon HD5670
    • MON: Samsung 971p
    • HDD: OCZ 120GB Agility3 + Samsung F3 1TB
    • OPT: Neki Samsung
    • Case: Neki Chieftec
    • SND: Onkyo TX-8050, Neat Motive 2
    • LAP: Ujitsu Lifebook
    • TV: Samsung 37C530
    • Ostalo: Konfekcija, uglavnom Logitech, Kinezi...
  12. Pa verovatno zbog toga što se svetlosni uslovi menjaju u ogromnom rasponu. Naše oko (na "živoj" sceni) to manje primeti, ali za fotoaparate, samo mala promena svetlosnih uslova može drastično da utiče na dinamiku scene i parametre ekspozicije (potrebnog ISO-a, brzine zatvarača i otvora blende), balansa belog, a ta podešenja opet drastično mogu uticati na krajnji rezultat. Samo mala promena doba dana, čak i pod istim meterološkim uslovima drastično utiče na dinamiku scene. Manje iskusni konzument takvog testa, koji slabije razume koliko koji parametar utiče na krajnji rezultat može vrlo lako dobiti pogrešnu prestavu o odnosima između različitih aparata.

Smisla ima slikati scenu u studiju kod kontrolisanim uslovima, a to ozbiljni testeri i rade. Ali ne mogu baš svi držati godinama isti set-up u studiju.

edit: Odgovor je bio monstrumu....

Member
    Na forumu od
    Jan 2003
    Poruka
    93
  14. Moja mašina
  15. Citat Citiram korisnika: Ristanovic Mita Pogledaj poruku
    Canon a630 ima 1/1.8 " Type CCD senzor
    Canon SX130 IS1/2.3" Type CCD ovo znaci da a6390 ima bolji senzor i ima vece sanse da pravi bolje slike a sx130is je noviji ima vece softverske podrske i plastican je.
    Sx130 is jedva staje u dzep jer je bas veliki fotaparat a 220hs je compact i moze stati u dzep.Ako hoces da experimentises sa fotografijama uzmi sx130 is(ima p,a,s,m mod vidi po internetu sta znaci) dok kod 220hs to nema kod njega samo ukljucis i slikas a ima i on svojih prednosti.Za sx130is moras da izdvojis i za punjac i baterije oko 30e jer su potrebne sto kvalitetnije baterije.
    E sad 30 eura, pa nismo u svici

Punjac imam, a baterije, hm, sumjnam da me mogu izaci preko 10 eura :/

Svjestan sam toga da je veci i ostalo, ali pitanje KVALIETT SLIKE, ne mogu da odgonetnem.

Prerpostavio sam da su u pitanju svjetlosni uglovi kao i samo godisnje doba koje diktira intenzitet i ugao svjetlosti. Znaci studio i lagano Imaju li onda neki "ozbiljni testeri" da su recenzirali ova 2 modela, pretpostavljam da oni pucaju samo slrove?

Member Avatar korisnika Ristanovic Mita
    Na forumu od
    Feb 2011
    Poruka
    279
  17. Moja mašina
    • CPU: amd athlon x2 4600 + CM TX3 EVO
    • MoBo: msi neo-f v3 560
    • RAM: 2x1gb 800mhz
    • VGA: ATI 5670 512MB GDDR5
    • MON: ViewSonic VX2739wm
    • HDD: Mushkin Chronos 60gb+Hitachi 500gb
    • OPT: iHAS 122
    • Case: Cooler Master Elite 430+ CM 350w
    • SND: Panasonic SA-PM27
    • Ostalo: Genius Ergo 525V,Gigabyte GK-K6800

VIP member Avatar korisnika driver
    Na forumu od
    Jun 2000
    Poruka
    18.189
  19. Moja mašina
    • CPU: i7 930@4GHz
    • MoBo: Asus P6T Deluxe V2
    • RAM: 18GB DDR3 1333MHz
    • VGA: 260GTX
    • MON: Samsung 2333HD
    • HDD: 1x640, 2x250, 3x1TB, ext 2x500/2.5"
    • OPT: LG BD-R, Pioneer DVD-R
    • Case: Chieftec Matrix
    • TV: Samsung 42" Plasma
    • INET: DSL
    • Ostalo: Apple Keyboard Aluminium, Apple Magic Mouse, Logitech G25
  20. Razlika izmedju njih je vrlo jasna. Ixus je dzepni idi*t, turisticki aparat o kome ne razmishljash, izvadish ga, on sam provali kakva je vrsta cene i opalis. SX130 radi to isto, ali ima veci raspon zuma, verovatno ostrije fotke po coskovima, i manuelne komande, pa ako hocesh sam da kontrolishesh proces fotografisanja, jasno je sta ti treba.

Sto se tice senzora, CMOS je naravno bolji, svi ozbiljniji fotoaparati i kamere ga imaju, CCD je tu samo zbog nize cene...
    無限

Member Avatar korisnika turok
    Na forumu od
    Jun 2011
    Poruka
    1.987
  22. Moja mašina
    • CPU: i7 3820, prolimatech super mega
    • MoBo: asus rIVe
    • RAM: 2x mushkin redline 997007
    • VGA: /
    • MON: acer g245hqbid
    • HDD: intel 520 120gb, wd5001aals
    • OPT: sony optiarc
    • Case: silverstone raven rv-03/wa + enermax revolution 85+ 1050w
    • SND: int/asus vulcan pro
    • LAP: /
    • INET: Wifi
    • Ostalo: saitek cyborg v7, saitek cyborg mouse, cyborg v.3 gaming surface
  23. Citat Citiram korisnika: monstrum Pogledaj poruku
    E sad 30 eura, pa nismo u svici

Punjac imam, a baterije, hm, sumjnam da me mogu izaci preko 10 eura :/
    prosle nedelje uzimah aparat... i 4 komada sanyo 2500mah je bilo oko 2000 din

Member
    Na forumu od
    Jan 2003
    Poruka
    93
  25. Moja mašina
  26. Hajde ovako da preformulisem, mada sam pitao;

Molim iskusnije fotografe, da pogledaju "sample photos" sa recenzija koje sam pondudio, i daju svoje procjenu, koji aparat ima bolje slike, i da li su tek malko bolje ili znatno bolje. To je jedino sto mi trenutno vaze izmedju ova dva aparata.

Eto

I na koji forum da odem a da je specijalizovan za digitalnu fotografiju gdje bih mogao dobiti sto kompetentniji odgovor na pitanje, bilo domaci bilo strani?

Hvala ljudi

Na forumu od
    Jun 2000
    Poruka
    18.189
  28. Moja mašina
  29. Ne razumem koja je poenta da iskusni fotograf tebi kaze razliku ako je ti sam ne vidish ? Bitno je ono sto tebi odgovara, mozda neki od aparata ima za nijansu losije fotke, ali tebi vise odgovaraju gabariti, komande, ekran, itd.

A inace, nema nikakve veze sto A630 ima veci senzor, razlika izmedju njega i ovih novih je bukvalno 10 generacija, za to vreme se uzasno napredovalo, evo sad sam bacio pogled na galerije i SX130 i Ixus ga ubijaju u svemu, a o videu da ne pricamo...
    Menjao driver : 05.06.2012. u 15:15
    無限

Member
    Na forumu od
    Jan 2003
    Poruka
    93
  31. Moja mašina
  32. Citat Citiram korisnika: driver Pogledaj poruku
    Ne razumem koja je poenta da iskusni fotograf tebi kaze razliku ako je ti sam ne vidish ? Bitno je ono sto tebi odgovara, mozda neki od aparata ima za nijansu losije fotke, ali tebi vise odgovaraju gabariti, komande, ekran, itd.

A inace, nema nikakve veze sto A630 ima veci senzor, razlika izmedju njega i ovih novih je bukvalno 10 generacija, za to vreme se uzasno napredovalo, evo sad sam bacio pogled na galerije i SX130 i Ixus ga ubijaju u svemu, a o videu da ne pricamo...
    Zasto pitati nekog iskusnijeg da li da kupis losiji ili bolje aparat? Retoricko pitanje?

Kakogod, ove sanyo eenelop, 2500, vrijedi li pazariti preko ebaya, imaju samo juznokorejski prodavci, izadje nekih 18 dolara, sto mu za BiH dodje oko 14 eura... ?

Vidim da prodavac ima 1400 prodanih ovih paketa x4 komada, racunam da nije smece

I kakva je opcija uzeti ove eneloop od 2000? Imaju duplo duzi vijek pa me zato vise privlace...

Da li su US prodavci potpuno bezbjedni u pogledu originalnosti batRerija? Hvala
    Menjao monstrum : 06.06.2012. u 18:52

Member
    Na forumu od
    Nov 2003
    Poruka
    5.814
  34. Moja mašina
    • CPU: X2 x245 & TR HR-01 Plus
    • MoBo: ASUS M4A88GTD-M EVO/USB3
    • RAM: 2x2gb Excelram Rippler CL7
    • MON: LG 42LD420
    • HDD: Samsung F3 1tb, F3 ECO 1.5tb, maxtor onetouch 750GB&1TB, Kingston V40 SSD
    • OPT: LG 20x DVDRW SATA
    • Case: Antec Mini P180 & OCZ ModXStream 500w
    • SND: Microlab Solo 5
    • LAP: ASUS N53SV
    • Ostalo: Microsoft Arc Keyboard Microsoft Arc Touch Mouse
  35. Ako ti LICNO ne vidis znacajnu razliku u kvalitetu slika, naravno da treba da uzmes ixusa,a ne ovu sx sklopociju (ja sam ga pobrkao sa sx230, pa bih u tom slucaju jos i razmisljao sta uzeti, al ovako nemas sta da mislis), pa to je aparat koji cete u svakom slucaju mrzeti da vuces sa sobom... po meni aparat tih gabarita ima smisla uzeti samo kad je to nesto sto je jako dobro i kad nema sumnje da pravi fantasticne fotke.. ixus cak ima i siri objektiv koliko sam video (inace mrzim canon, tako da sam potpuno indiferentan dal ces jedno ili drugo, samo)
    Nema drivera, nema siga...

Na forumu od
    Jun 2000
    Poruka
    18.189
  37. Moja mašina
  38. Citat Citiram korisnika: monstrum Pogledaj poruku
    Zasto pitati nekog iskusnijeg da li da kupis losiji ili bolje aparat? Retoricko pitanje?
    Moze se pitati samo ako krecesh od nule pa pojma nemash sta da kupis u gomili aparata. kada su u pitanju slicni aparati istog brenda a razlicitih namena, tu stvarno odlucuje ergonomija, gabariti, pa cak i dizajn, pre nego kvalitet slike. Evo ja bih se recimo slozio sa danijelom i uzeo Ixusa, toliko dobro rade ti automatski modovi da ne mogu da verujem Izvucesh ga na plazi, on ti odmah prebaci na mod "plaza", noc, portret, neverovatno kako radi, ne treba ti manuelno nista

Kakogod, ove sanyo eenelop, 2500, vrijedi li pazariti preko ebaya, imaju samo juznokorejski prodavci, izadje nekih 18 dolara, sto mu za BiH dodje oko 14 eura... ?
    Nisam ih probao bas iz razloga sto traju 10x manje, koristim 2000 godinama i nikada nisam imao problema sa kapacitetom, niti primetio razliku od nekih jacih Sanyo pre toga, mnogo je bitnije to sto nema efekat praznjenja i kad se ne koristi neko vreme.

Vidim da prodavac ima 1400 prodanih ovih paketa x4 komada, racunam da nije smece

I kakva je opcija uzeti ove eneloop od 2000? Imaju duplo duzi vijek pa me zato vise privlace...
    Nista ne moze biti 100% sigurno, cena je uglavnom pokazatelj, obrati paznju koliko te baterije kostaju u nekoj ozbiljnoj prodavnici, na ebayu ne smeju da budu drasticno jeftinije.

Da li su US prodavci potpuno bezbjedni u pogledu originalnosti batRerija? Hvala
    To nisu US prodavci, vecina prodavaca na ebayu, pogotovo takvih stvari, su iz Hong Konga, Kine, Koreje, Tajvana i Indije...
    無限

Member
    Na forumu od
    Jan 2003
    Poruka
    93
  40. Moja mašina
  41. Citat Citiram korisnika: danijel00 Pogledaj poruku
    Ako ti LICNO ne vidis znacajnu razliku u kvalitetu slika, naravno da treba da uzmes ixusa,a ne ovu sx sklopociju (ja sam ga pobrkao sa sx230, pa bih u tom slucaju jos i razmisljao sta uzeti, al ovako nemas sta da mislis), pa to je aparat koji cete u svakom slucaju mrzeti da vuces sa sobom... po meni aparat tih gabarita ima smisla uzeti samo kad je to nesto sto je jako dobro i kad nema sumnje da pravi fantasticne fotke.. ixus cak ima i siri objektiv koliko sam video (inace mrzim canon, tako da sam potpuno indiferentan dal ces jedno ili drugo, samo)
    Cemu razmisljanje, ako je px230 2x skuplji od ixusa u slobodnoj prodaji, ima 14x zoom i cmos i trista dodatnih cuda od "multimedije"?
    Mada, iskren da budem, naisao sam na 230-ku za svega 180 eura, pa me sada jako kopka, mnogo je kompaktan (200 grama i "debljina" tek 3 cm), a ima manuelne i super sliku Ako uspjem tu semu da uganjam, super ce biti.

Hvala puno u svakom slucaju!

Na forumu od
    Jun 2000
    Poruka
    18.189
  43. Moja mašina
  44. A sta ces da radis sa manuenim opcijama kad niti imash neki blic, niti imash plitak DOF To su otprilike dve stvari koje zelish da kontrolises manuelnim komandama, za sve ostalo Ixus ima modove koji neverovatno rade, mozda sam pomenuo to vec
    無限

Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja

Bookmarks

Dozvoljeni tagovi

• Ne možete pokrenuti nove teme
  • Ne možete odgovoriti u temi
  • Ne možete okačiti atačmente
  • Ne možete izmeniti svoje poruke
  •