Prikazani rezultati od 1 do 6 od ukupno 6

Tema: Serverska infrastruktura

Member
    Na forumu od
    Nov 2009
    Poruka
    160

Serverska infrastruktura

Treba mi vase strucno misljenje i predlog: koje biste programe preporucili za sledece taskove:

1. jednostavan backup & restore svih rola i pemarametara na serveru (DHCP, DNS, AD...), znaci neki alat koji moze da snimi celokupnu konfiguraciju za Server 2003 i 2008 i potom je prenese na novi server?

2. system & network monitoring, hardver senzori (temperature, ventilatori, diskovi, RAM, CPU...) neki program koji ce biti na serveru i koji ce me obavestiti o nekim otkazima i slicno

3. antivirus i firewall zastita

Najbolje bi bilo kada bi programi bili besplatni ili pak dozvoljeni na HP, IBM...serverima. Bitno je da su ta resenja bezbedna i stabilna tj. testirana da ne baguju.

Hvala

VIP member Avatar korisnika zeleni_zub
    Na forumu od
    Jan 2002
    Poruka
    2.050
  3. Moja mašina
    • CPU: I7-2600K
    • MoBo: Asus P8Z68-V Pro
    • RAM: 4x 4GB Kingston HyperX PC1600
    • VGA: Asus 560ti
    • MON: Dell U2410, Acer AL2423WB
    • HDD: Kingston HyperX 120GB, Intel 520 240GB, Western Digital WD5000AAKS x2, Western Digital WD7500AAKS
    • Case: Chieftec LBX-03B, Coolermaster Hyper 612
    • SND: Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Music, Logitech Z5500
    • INET: DSL
    • Ostalo: Logitech G710+, Logitech G700
  4. 1. Windows server bekap ili ih virtualizuj i bekapuj cele virtuelne mašine.

2. Za IBM postoji IBM Director. Ako postoji budžet, pogledaj SolarWinds.

3. Antivirus - koji god koristite u firmi. Serveri imaju manju verovatnoću da budu zaraženi od radnih stanica. Što se tiče firewall-a - to već zavisi od organizacije mreže. Najbolje rešenje je da segmentiraš mrežu tako da su serveri odvojeni jednim firewall-om od radnih stanica (ili bar u odvojenom VLANu, pa access liste postaviš na switch-u).
    Menjao zeleni_zub : 26.05.2012. u 14:06
    Assembler Code: IBLU - Ignore Basic Laws of Universe | http://planeta-dosade.net |

Member Avatar korisnika Gaston
    Na forumu od
    Jul 2003
    Poruka
    141
    Citat Citiram korisnika: Filipenko666 Pogledaj poruku
    Treba mi vase strucno misljenje i predlog: koje biste programe preporucili za sledece taskove:

2. system & network monitoring, hardver senzori (temperature, ventilatori, diskovi, RAM, CPU...) neki program koji ce biti na serveru i koji ce me obavestiti o nekim otkazima i slicno

Najbolje bi bilo kada bi programi bili besplatni ili pak dozvoljeni na HP, IBM...serverima. Bitno je da su ta resenja bezbedna i stabilna tj. testirana da ne baguju.

Hvala
    CactiEZ. Dzabe, radi i ne pravi pitanje.

VIP member Avatar korisnika salac
    Na forumu od
    Aug 2001
    Poruka
    2.728
    U principu ovo sa pracenjem servera moze da se uradi sa bilo kojim networking monitor softverom ukoliko se ukljuci SNMP na serverima i ubace odgovarajuci MIB-ovi za pracenje.

Stvar jako lepo radi i sa open-sors resenjima kako sto je pomenuti Cacti, ili pak Nagios, ili Zenoss. Za pracenje internih serverskih senzora potrebni su i pluginovi. Sva prilika je da ih ima za brendirane proizvodjace (IBM, Dell, HP i sl.). Ja licno koristim zenoss i zadovoljan sam.
    Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaarrrrrrrrrrgggggghhhhhhhhh

Member Avatar korisnika igor2
    Na forumu od
    Jan 2001
    Poruka
    1.158
  8. Moja mašina
    • CPU: Intel D805
    • MoBo: Gigabyte GA-8I945P-G
    • RAM: 2*1 Gb NCP ddr2667
    • VGA: Gigabyte 8600GT silent
    • OPT: Pioneer 111 d
    • Case: Coolermaster 420W
    • Ostalo: Lenovo R61
  9. Citat Citiram korisnika: Filipenko666 Pogledaj poruku

1. jednostavan backup & restore svih rola i pemarametara na serveru (DHCP, DNS, AD...), znaci neki alat koji moze da snimi celokupnu konfiguraciju za Server 2003 i 2008 i potom je prenese na novi server?

3. antivirus i firewall zastita

Hvala
    1. systemstate backup
    2. ako imas "brendirane" servere, svaki vendor daje alat za nadgledanje, plus serveri imaju ugradjene management module. Takodje ko sto rece zub, MIB i snmp traps pa se zezaj
    3. ima mnogo resenja za male pare ili free, od firestarter pa do ase....

Member
    Na forumu od
    Feb 2002
    Poruka
    748
  11. Moja mašina
    • CPU: AMD Phenom II X6 1075T
    • MoBo: Gigabyte 890GPA-UD3H
    • RAM: 3x2GB Exceleram DDR3
    • VGA: ATI Radeon 4290
    • MON: Samsung 971P
    • HDD: WD Caviar Black 1TB + Seagate 400GB
    • Case: NZXT Phantom White
    • SND: Integrisana zvučna / Altec Lansing VS2120
    • LAP: Acer Timeline 3810TZ
    • INET: Kablovska
  12. 2. Upali i podesi SNMP protokol na svim bitnim uređajima i serverima i instaliraj Cacti za grafički prikaz tih podataka.
    Kraj.............................................. je samo novi početak.

Bookmarks

Dozvoljeni tagovi

• Ne možete pokrenuti nove teme
  • Ne možete odgovoriti u temi
  • Ne možete okačiti atačmente
  • Ne možete izmeniti svoje poruke
  •