-
Member
Regulacija obrtaja 120mm ventilatora
Pozdrav, imam 2x Sunon 120mm 220v metalne ventilatore koji hlade pa ubijaju, ali posto ventilatori imaju fixiran broj obrtaja buka koju prave bi mi mozda pravila problem u toku noci. Postoji li nacin da im regulisem broj obrtaja(recimo 3 ili 2 brzine) i ako postoji, sta mi je sve potrebno? Ventilatori su trenutno zalemljeni za napajanje na takav nacin da kad iskljucim prekidac napajanja oni se ugase.
-
Member
Uzmi spoji preko dimera za svetlo, znaci najobicniji onaj potenciometar za sijalicu, imas u bilo kojoj prodavnici takve robe... Probaj to, pa prvo malo testiraj da vidis da se nesto ne pregreva...
-
Member
Potenciometar mi ne odgovara, samo neki prekidac, koji ce mi u jednom polozaju dati punu snagu, a u drugom dati tisinu, ovako nikad ne bih mogao da usaglasim ventilatore, a ne znam da li bih mogao da ih povezem oba na jedan potenciometar/prekidac. Jel postoji tako neki prekidac? Koliko ja shvatam obicno prekidaci u jednom polozaju daju struju, a u drugom ne, sto mi ne odgovara.
Na sta trebam da obratim paznju kad budem kupovao tako nesto, kako ne bi dolazilo do "pregrejavanja". Pitao bih tatu, ali je on sad upao u neki lanac sluzbenih puteva pa nedeljama nece biti kuci.
-
Member
Treba ti potenciometar i neka vrsta sklopke. Povezes pararelno potenciometar i obican kabal, i onda kad hoces punu snagu sklopku prebacis tako da struja ne tece kroz potenciometar, a kod hoces tisinu onda samo prebacis sklopku u drugi polozaj. Na taj naci mozes da podesis potenciometar samo jednom.
Idi u prodavnicu elektro opreme i pitaj prodavca, nek ti objasni kako i sta.
-
Member
Hvala, sada mi je sve jasno. Sad mi samo preostaje da vidim gde cu da stavim potenciometre i sklopku na kucistu.
Menjao Solesoslav : 26.02.2012. u 20:00
-
Member
Ne mogu vise da menjam post.
Pricao sam sa ocem. On kaze da je radio sa ovakvim ventilatorima i da se to ne regulise tako zato sto je motor napravljen za dvosmernu struju.
On kaze da se to ili radi dok god je racunar ukljucen ili je povezan na neku vrstu termostata koji se stavi u kucistu i ventilatori se pale kada termostat izmeri odredjenu temperaturu koju mu vi postavite.
Postoji li nacin da izvucem informacije o temperaturi procesora sa maticne i da ubacim u termostat ili moram da ga drzim u kucistu i ako moram da ga drzim u kucistu koje je mesto najbolje. Na samom hladnjaku? Sa druge strane procesorskog lezista?
-
Member
A da ja tebe pitam zasto ti jednostavno ne uzmes dva DC ventilatora nego se zezas sa tim? Ako bas hoces ******ske ventilatore, uzmi dva Chieftec 120x120x38 na 2300rpm i uzivaj...
-
Member
Zato sto jedan ovaj oduva Noctua S12 1200 sa stola i to bukvalno mi je jednom oduvao S12 koji je stojao pored njega. 
Ali kapiram, smorio sam, izvini necu vise, resicu ovo kako znam i umem.
-
Member
Ma nije to, forum sluzi da se pita i pomogne... Nego mislim da bi ti bilo jednostavnije i bolje, a definitivno lepse da ides na gore pomenuti Chieftec...
-
Member
A opet bi mogao neki kontroler da uzmes.
Kao da ne mozes da ih odvrnes do kraja kad ti treba i da ih smanjis do kraja kada ti je tisina bitna.
Tako bar ja radim, meni je bitna tisina, cak i na maximiumu, ventovi se vrte na nekih 800rpm, a kada smanjim do kraja, mozes cackalicom da ih zaustavis bukvalno.
Nocu to znaci, pogotovo kada skidam true life hd snimke. xD
-
Member
Ma gledacu da zamenim NH-U12F za Z600, on bi trebao da pasivno moze da ga hladi kad surfujem netom, a kad mi zatreba pruza super performanse. U sustini verovatno moze i ovaj NH-U12F uz neko pristojno hladjenje kucista da ide pasivno, ali ja nemam pristojno hladjenje kucista
.
-
220V ? Stavi jednu diodu na red,dobices samo jednu poluperiodu i cca. polovinu napona tj. obrtaja...
Dozvoljeni tagovi
- Ne možete pokrenuti nove teme
- Ne možete odgovoriti u temi
- Ne možete okačiti atačmente
- Ne možete izmeniti svoje poruke
-
Pravila Foruma
Bookmarks