jeftinije ti je da odes na sajt kupujem prodajem i uzmes odma od nekog prodavca nego da ides sam.
jeftinije ti je da odes na sajt kupujem prodajem i uzmes odma od nekog prodavca nego da ides sam.
Od tebe naprimer?![]()
After a full 6 hours, 8 frames had encoded:
http://x264dev.multimedia.cx/archives/360
Na primer...
Prvo pa musko, ziveo![]()
WARRANTY VOID WHEN BOUGHT
Vi koji idete za HU i prilikom kupovine tv-a i bilo koje druge robe u EU, kad uzimate papire za povrat poreza, sta uzimate?
Da li su to potvrde od Global blue, koje uzmete u prodavnici?
Sta sa njima radite na granici?
Da li tu potvrdu uzetu u radnji gde je kupljena roba onda overava carinik na granicnom prelazu na izlasku iz HU?
I sta onda na granici radite?
Predjete granicu pa se vratite peske da trazite Global blue sluzbu na granicnom prelazu u kojoj vam vrate porez?
Na hu-srb granici Madjari vracaju sta, evre ili forinte?
Do kad radi ta global sluzba na Horgošu?
Ja sam cuo da Horgoška radi do 17h , je li to tacno?
Moze li ce sa overenom potvrdom proci granica pa u Srbiji u RaihFazan banci dici povrat poreza?
Cuo sam da oni daju dinare po nekom kursu umesto EUR, je li to tacno?
***************** Vozite kola...? *****************ONDA NE PARKIRAJTE NA MESTIMA REZERVISANIM ZA OSOBE SA INVALIDITETOM !!!
Jesu li samo tv-ovi isplativiji za odlazak do Madjarske i nazad?
Bi li recimo mogla da se opremi prosjecna dnevna soba (veliki tv, av pojacalo/risiver, zvucnici + dodatna oprema) i da se na tome uspara neka fina kinta?
[WoT] - Grinelwald
Za televizore se ide u Mađarsku, za sve ovo ostalo... tu je kupujem-prodajem... E tu ćeš da ušparaš kintu na hi fi-ju. AVR koji u radnji košta npr 600 eur, na KP polovan ima za nekih 200 eur recimo, tako da je to pravo mesto za kupovinu hi fi robe. Novu hi fi robu uzimaju uglavnom oni kojima pare rastu iz wc šolje ili ljudi koji nemaju iskustva da proberu valjano i plaše se kupovine polovne robe. Ali ako gledamo isključivo novu robu, verujem i da na ostalu tehniku Mađari uzimaju manju maržu u odnosu na ove naše lopine...
Ja se sve nadam da će da padne neka kinta pa da se uzme neka Panasonic plazmica iz HU, pogotovo ako je ovo za ostvarivanje garancije kod nas s mađarskim fiskalom istina... Taman će valjda i Mađari da daju u decembru 5 godina garancije na panasonic televizore, kao ovi naši. Tada se najviše isplati uzeti panasonic TV.
Pretpostavljam da je sve jeftinije (uglavnom gde god sam otputovao, ispostavilo se da je hrana i tehnika jeftinija), a oni su nam baš zgodno blizu od EU.
Vraćamo se u stara dobra vremena kada smo išli po suhomesnato u Segedin, jer kod nas nije bilo ništa ili su drali kožu sa leđa.
FX
Ja se vratio iz Slovačke pre neki dan i sve je toliko jeftinije da ne poveruješ, od hrane i garderobe, do tehnike i nekretnina, a sve lepo čisto, sređeno...
A to za Segedin, ja baš i planiram da idem na svakih par meseci tamo makar po hranu i kućnu hemiju, ako se ne bude imalo love za nešto više...
A da ne bude da baš oftopičarim samo, bilo bi lepo kad bi se javio neki dobri samarićanin koji bi odgovorio na bar neka od pitanja koja je P307 postavio. Valjda je neko i ko nije trgovac uzimao tako TV.
-Uzimaju se AFA papiri... zeleni papir za povrat poreza, svugde znaju za to tako da ne moze da se pogresi.
-Sa tim papirima se ide u skroz desnu kolonu (ponekad dugačku) na madjarskoj granici, gde se ti papiri uz prikaz kupljene robe sa računa overavaju.
-Overe se papiri za AFU i to je to na madjarskoj granici, sledi naša granica.
-Ne moze odmah da se vrati porez. Prilikom sledeceg odlaska u Madjarsku se vracaju pare od AFA poreza, ili u prodavnici gde je kupljena roba ili na madjarskoj granici ( raspitajte se gde se vracaju pare od te 2 varijante). Rok za vracanje AFE je 6 meseci, ako nesto u medjuvremenu nije menjano.
-Meni su do sada uvek vracali forinte. ( Ako se vraca na granici uzimaju neku proviziju za "uslugu" )
-Nisam do sada na granici preuzimao povrat AFE, ali sam iz priče saznao da se u tom slučaju pare uzimaju na špediciji koja je 50-ak metara od madjarske granice. Ne znam do kad radi, neću da dajem dezinformacije, ja sam mislio da radi 0-24 pošto sam prošli put uleteo tamo oko 23h da neki papir fotokopiram i svi šalteri su radili, ali bolje neka kaze neko ko je siguran u radno vreme.
- Za Raiffeisen isto ne znam nista posto sam uvek uzimao u prodavnici gde sam kupovao robu.
Ja cu do Austrije i verovatno cu uzeti Global blue varijantu za povrat poreza...
Da li ima neka druga varijanta poreza?
Zato me zanima kako i gde se overavaju papiri za robu kupljenu u Austriji a na granici Madjarske (ili Slovenije) i da li tada vracaju odma pare i koja valuta?
Hvala @dc86 !
Jos neko...?
***************** Vozite kola...? *****************ONDA NE PARKIRAJTE NA MESTIMA REZERVISANIM ZA OSOBE SA INVALIDITETOM !!!
ako se vraćaš preko Mađarske, onda papire overavaš na granici prilikom izlaska iz Mađarske, a ako ideš preko Slovenije/Hrvatske onda papire overavaš na granici prilikom izlaska iz Slovenije. moj ti je savet da izbegavaš povratak preko Slovenije/Hrvatske naročito ako nosiš neku "skuplju" robu, jer ćeš morati to da prijaviš prilikom ulaska u Hrvatsku i hrvatska carina će ti tražiti depozit - barem je moje iskustvo takvo.
inače Global Blue možeš iz Austrije možeš naplatiti i u Beogradu, u ekspoziturama Raiffeisen banke u BEzistanu ili na aerodromu, ne plaća se nikakva provizija, ALI te isplaćuju u dinarskoj protivvrednosti po otkupnom kursu (koji je kod njih najniži od svih banaka, naravno). ako je suma koju treba da ti isplate po jednom računu veća, može ti se desiti da ti kažu da moraš da sačekaš 2-3 dok dobiju odobrenje za isplatu iz "centrale"![]()
btw, u Bezistanu na tim poslovima radi vrhunsko pilence.... (žao mi je za off, ali morao sam)
Odkako su Mađari uveli ograničenja po pitanju izvoza robe za AFA-u, carinici su im postali sporiji od puževa.
Ovo nije uvreda narodu državici s jugozapada, ali mađarski carinici rade kao da su Crnogorci.
Da nije sve crno, moram pohvaliti mađarsku pograničnu policiju. Kad bi tako radila i carina...
You know your game is bad when major hacking groups don't even bother to crack it.
Bookmarks