Nemam pojma ne zanimaju me netbukovi, ali MBA košta više od 1000 eura (tek sada videh da kod nas košta 140000+ dinara), a prosečan netbuk 250-300 eura.
Nemam pojma ne zanimaju me netbukovi, ali MBA košta više od 1000 eura (tek sada videh da kod nas košta 140000+ dinara), a prosečan netbuk 250-300 eura.
Menjao telep : 09.05.2012. u 07:56
I za obicnog korisnika nije nista posebno(osim ko se pali da ima jabuku i punjac na magnet) a smara sa macOS-om uzasno.
Ali zato moja bivsa je bila u fazonu jao kako je lep, jao kako je super....kasnije u toku istog dana zasto ne moze ovo, kakvo je ovo s**** od sistema ocu windows![]()
Tko leti, vrijedi...
@kovac:
Netbook je cenovno pristupacan svima. Secam se vremena kada su bili popularni, 4 osobe iz moje blize okoline je kupilo i koristilo netbook. Posle toga je dosao Air i niko koga ja poznajem nije kupio tu spravu. Da li netbook i,a ovakvu ili onakvu tastaturu, potpuno je nebitno jer zavrsava posao. Na njemu moze i da se programira, sto su i neki pocetnici radili, za razliku od tableta koje mozes samo da gledas.
Ne sumnjam da je Air dobra sprava, ali shvati da postoji veliki broj ljudi kojima Apple resenja ne odgovaraju, sto zbog cene, sto zbog OSX.
pro’ gram mer (n.) - An organism that converts caffeine into code.
Tesko da ce ti to kovac priznati/shvatiti, vidis da se svojski zdao da nam objasni da je Apple jedan jedini.
Elem, nisam do sada pisao u ostrascenim Apple vs Microsoft, Apple vs Samsung ili X vs Y temama, prvenstveno sto je to deo jako dobrog marketinga u kom se potrosaci izuzetno polarisu na jednu ili drugu stranu, krenu da brane svoj izbor i na kraju naravno, kupuju ga. U tim situacijama, po pravilu je dobro svim stranama. Pogotovo kad se vidi koliko oni saradjuju u stvari (npr Samsung proizvodi ekrane za iPad3 i sl).
Sa druge strane, ja sam prvi merkao da kupim MacBookPro/MacBookAir jer mi zbog posla odgovara da imam *nix box fino upakovan u MacOS sistem. Na kraju sam uzeo ZenBook (koji je vrhunska masina) jer je primetno jeftiniji.
Na zalost, umesto za ZenBook-om i dalje non-stop sedim samo za desktop racunarom, pa je ZenBook usled totalnog nekoriscenja brzo zavrsio u malim oglasima.
cekaj da se pojave jeftinije kineske kopije.
to je jedna od nbitnijih stvari zbog kojih ne zavrsava posao - ima tastaturu koja je mucenja za koriscenje.
u redu je da im ne odgovaraju zbog cene ili OS Xa. zato su tu kinezi
@jox Samsung ne proizvodi samo ekrane za Apple... ako se ne varam Samsung je prosle godine od Applea dobio 7 milijardi.
Menjao kovacm : 09.05.2012. u 20:14
"Unfortunately, people are not rebelling against Microsoft. They don’t know any better." SJ, "640KB should be enough for anyone." BG, "For the masses, not for the classes." JT
@kovacm,
Apple pravi sjajan hardware po "sjajnoj" ceni i jesu inovatori, alio za neke stvari kopiraju druge. Isto tako, drugi kopiraju njih (cesci slucaj).
Ali ono u cemu gresis je da niko sem Apple-a ne moze da napravi sjajan hardware.
Mogu, samo sto onda nece kao procesan ne-apple-hardware nego daleko vise, verovatno priblizno apple hardware-u.
ASUSov ZenBook je primer za koji ja znam jer ga imam i mogu da ga uporedim sa MBAom sa kojim sam se igrao podosta. Ne da je komparabilan sa MBA nego ima i dosta stvari gde je po HWu u prednosti u odnosu na MBA (ekran, zvuk, ...), uz naravno dosta i obrnutih slucajeva.
Ono sto jeste ASUSov/CompanyXYZ problem je sto vremenski kaskaju za Apple-om koji ce uskoro izbaciti novu generaciju lapova i tako u krug.
U slucaju UltraBook-ova ovo kaskanje sistematski moze resiti jedino INTEL azurnijim izbacivanjem novih "verzija" platforma za UltraBook-ove.
Jedna mala digresija...
@jox, Apple dizajnira hardware, ne pravi ga vise. 90% Apple hardware su proizveli Samsung i Foxconn.
kovacm je vise nego u pravu, kada kaze da Samsung pravi mnogo vise nego ekrane za Apple, pa napravili su kompletno fabricko postrojenje u Teksasu da bi mogli brze da im dostavljaju procesore, memorije, kontrolore...itd. Apple je najveci pojedinacni kupac Samsung HW divizije.
Nego, kako vam se cine, novi HP modeli:
HP Envy SleekBook 14
HP Envy SleekBook 15.6
HP Envy Spectre XT
Ako izuzmemo rezolucije ekrana za koje verujem da ce biti i vecih, mislim da izgledaju odlicno!
U poredjenju sa novim HP Envy modelima, ovo je daleko manje slicno sa MBA laptopovima i mislim da se HP, polako ali sigurno, vraca svojim "industrijski dizajn" korenima.
Sad nadjoh, postoje i HP Envy Ultrabook 14/15.6 modeli i razlika je po pitanju HW-u, naime, u SleekBook modelima su AMD procesori i cena ce kretati od 600$.
Menjao ays : 10.05.2012. u 06:36
Post hoc ergo propter hoc
@ays
Na dizajn hw sam mislio.
HPovi izgledaju odlicno.
Polako ce se ova kategorija spustiti u mase (izgleda da je prva zrtva nize cene upravo ekran)
^
^^
^^^
slazem se sa vama ali i dalje ostaje cinjenica da su drugima zavezane ruke kad se prica o "trend seterima" (nazalost). da bi se tako nesto desilo kompanije moraju da preuzmu software u svoje ruke; nesto slicno se desilo sa Kindle Fire i svitom - napravili su momentalni BOOM ali buduci da amazon ne kontrolise Android, to je ipak bila samo kratkotrajna zvezda (padalica)(nazalost).
a da li ce Apple posle Steve Jobsa ostati trend seter u buducnosti, ostaje da vidimo![]()
Menjao kovacm : 10.05.2012. u 17:26
"Unfortunately, people are not rebelling against Microsoft. They don’t know any better." SJ, "640KB should be enough for anyone." BG, "For the masses, not for the classes." JT
Apsolutno... medjutim, mora se odati priznanje i HP-u i Dell-u, na novim ultrabook modelima, koji su zaista originalni(pogotovo Dell XPS 13) kao i Samsung-u na novoj Series 9 seriji laptopova. Vecinu njih, iskren da budem, ne bih nikada kupio... posto mnogi su cak i skuplji od MBA 13(koji takodje ne bih kupio, sve dok postoji MBP), najvise zbog loseg ili prosecnog ekrana(i rezolucije ekrana).
MBA takodje ima TN panel.
Sa druge strane, MBPov IPS panel ima sliku koja je primetno bolja on slike koju daje moj HP ZR24w monitor (takodje sa IPS panelom).
Da li je do samog panela ili do toga sto u samom lap-u interno sve komponente kalibrisali/podesili/namincali jednu prema drugoj, nemam predstavu...
@jox,
Ni MBA a ni MBP nemaju IPS panel. Sve ekrane u Apple laptopovima pravi Samsung, koji ne koristi IPS tehnologiju. Nemoj me drzati za rec ali mislim da su ekrani PVA tehnologija. Takodje, ekrane za sve iPhone/Pod/Pad uredjaje(pogotovo retina ekrane), takodje proizvodi Samsung, ponekad tu "priskoci u pomoc" i LG.
A5 i A5X procesori, DDR Memorijske module i NAND memorije za iPhone/Pod/Pad, BladeSSD diskove za MBA, razlicite vriste mikrokontrolora... itd.
Prosle godine je Apple platio Samsung skoro 8 milijardi $ za HW, od kojih je 50% novca samo za ekrane.
Mislim da su jedino u iMac 27, pa samim tim u ACD 27, LG ekrani sa IPS tehnologijom.
dopuna:
Verovatno ce ti sada delovati cudno, kada skapiras da Samsung pravi skoro trecinu komponenti iPhone i iPad uredjaja, zasto ih je Apple tuzio(pa onda dosla i kontratuzba od Samsung-a)... Samsung je koglomerat, sacinjen od barem 5 manjih(ali takodje ogromnih) kompanija.
Samsung Electronics je "Samsung" na koji pomislis kada vidis njihov TV, mobilni ili laptop... Samsung HW je odvojena, "sestra", kompanija. Pa je ugovor o proizvodnji komponenti za Apple proizvode izmedju Samsung HW i Apple Inc. dok su tuzbe izmedju Apple Inc. i Samsung Electronics.
Takodje, Samsung Electronics i HW zajedno cine oko 35 do 40% ukupnog prihoda same Samsung kompanije, koja se prvenstveno bavi ogromnim gradjevinskim poduhvatima(top5 u Aziji), proizvodnjom radnih masina(treci na svetu, iza CAT i JBL), brodogradnjom(drugi na svetu) i petrohemijom.
Menjao ays : 10.05.2012. u 20:11
Cek, siguran Samsung ne pravi IPS panele?
Pa u iPad3 je Samsungov IPS panel: http://www.apple.com/ipad/specs/
btw koliko se secam MBA ima TN panel.
Samsung ne pravi IPS panele, on ima svoju naprednu varijantu zvanu Super PLS. Ako je iPad 3 na početku stavljao Samsungove panele, pa je u međuvremenu prešao na LG-ove i Sharp-ove IPS, onda je u sebi imao Super PLS tip ekrana.
Samsung 51D6900
Samsung 40A656
Bookmarks