Strana 1 od 5 12345 PoslednjaPoslednja
Prikazani rezultati od 1 do 15 od ukupno 75

Tema: U cemu ovo programirati, na kojoj platformi....

Member Avatar korisnika marko_84
    Na forumu od
    Jul 2004
    Poruka
    1.471
  2. Moja mašina
    • CPU: X2 4400+ @3GHz + cm hyper tx2
    • MoBo: Biostar TA780G
    • RAM: 2gb ddr2 @1000mhz
    • VGA: HD3200
    • MON: Acer 2216w + Samsung PS42A410
    • HDD: 1TB WD Green + 500 GB WD + 80 GB WD + 80 GB Samsung ...i jos neka boranija..
    • OPT: samsung 203 - crkla stoka!
    • Case: neshto sam zbudzio
    • SND: audigy ls, yamaha rx v557, 5 x mnogo + 1 x bash mnogo
    • LAP: Acer Aspire 5101
    • INET: DSL
    • Ostalo: brm brm...
  3. U cemu ovo programirati, na kojoj platformi....

Pozdrav svima....Treba da mi se napravi custom softver, ozbiljan, ne nesto od nekoliko dana rada. E sad, mislim da je najbolje da ja vama opisem sta to treba da radi....A vi mi recite u kom jeziku, na kojoj platformi je to najsigurnije/najbolje uraditi, na kom windows serveru da se pokrece...cisto da znam kakve ljude da ganjam da mi to naprave.

Softver treba da bude kao baza podataka, gde ce sve uneto stajati na jednoj server masini. Bice 5-10 klijent racunara, koji ce imati razlicite privilegije pristupa.

Fora je unos nekih poslova, gde svako unosi svoj posao, i belezi se u koje vreme je koji korisnik uneo podatke o nekom poslu. Svaki posao ima tipa 20ak vrednosti (vreme, kolicine, ko kupuje ko prodaje itd). Samo odredjeni nalozi ce moci da modifikuju ko je sta radio.

Druga stvar je da naslovna strana bude tipa kao "dugmici" u excelu, tj meni, u kojem ce biti stavke "unos posla", "pregled unetog posla", "projekcije planiranih rezultata", "stampa faktura" i tako svasta nesto.

Naravno, svi racunari ce biti vezani preko lan veze, i mora biti prilicno sigurno....Stvar je mnogo komplikovanija nego sto sam opisao, ali nadam se da shvatate o cemu se radi. Racunar ce trebati da prikazuje i grafikone na osnovu unetih podataka...
    Govorim glasno i nosim rakiju sa sobom...

Member
    Na forumu od
    Mar 2009
    Poruka
    1.199
    Server nemoj pod Winblowsom. Najbolje je da uzmes Linux (pouzdanije, zahteva manje odrzavanja i jeftinije) za server. A sto se ostatka tice to sve zavisi. Evo ti par predloga:

1) Mozes da na Linuxu drzis samo bazu, a da sva logika bude u klijentima (najlakse, ali i sa najvise ogranicenja)
    2) Mozes da svu logiku smestis na server, a da klijenti budu 'glupi' (bolja kontrola i malo sigurnije posto korisnik ne moze da utice na server)
    3) Mozes sve da uradis u PHP-u i da se pristupa iz browsera (znaci nisi vezan za odredjen OS na klijentu)

Svaka varijanta ima svoje mane i prednosti, ali se na sva tri nacina moze odraditi ono sto ti zelis

Na forumu od
    Jul 2004
    Poruka
    1.471
  6. Moja mašina
    • HDD: 1TB WD Green + 500 GB WD + 80 GB WD + 80 GB Samsung ...i jos neka boranija..
  7. aham...Izbegao bih linux ako moze, barem za klijent racunare, posto ce se koristiti dosta windows-based programa na tim racunarima. Moze li se ovako nesto odraditi u access?

Member Avatar korisnika Mare
    Na forumu od
    Jan 2002
    Poruka
    4.675
  9. Moja mašina
    • CPU: 2140@2.66
    • MoBo: Gigabyte P31 nesto...
    • RAM: 2GB PC800
    • VGA: 2600XT
    • MON: 2225s Belinea
    • HDD: WD 640Gb 16 Mb necega... ;)
    • OPT: Matori Liteon 8x :*
    • Case: Ener 430W+JNC Case :)))
    • Ostalo: Logitech mouse & keyboard
  10. Sry, ali ovo sto si opisao deluje kao vikend aplikacija... jos Access... lakse je bilo da kazes vladas li nekim prog. jezikom... ovako dzaba da pisemo... .net ti je dusu dao za ovo... C#/VB + SQL Server (sve ja na Windowsu, sto ti i zelis).

Na forumu od
    Jul 2004
    Poruka
    1.471
  12. Moja mašina
  13. Opisao sam vam u najkracim crtama, inace sam najgrublju specifikaciju programa napisao na 10 strana word-a. Programskim jezicima sam tu i tamo vladao dok sam polagao programiranja na faxu...sad nemam vremena da opet ucim, tako da bih nekom platio da to odradi....Kasnije veceras/sutra cu napisati poduzi post

Newcomer
    Na forumu od
    Apr 2011
    Poruka
    227
    Ako želiš ultra sigurnost onda je to najbolje odraditi na nekom HP-u ili Solaris sa sve 1/1 kompatabilnom oracle bazom.

Verovatno si se upravo ovog trenutka setio da ti ne treba baš tolika sigurnost i poverljivost a i treba da se isprsiš za jedan takav db2 koji će sparc da vrti, onda uradi u Wintendu jer ti je kriterijum:

1. Wintendoliki based programi
    2. Finansije
    3. Win FanBoys

Tako da je odgovor najverovatnije Access + .Net = tvoja potreba

Member
    Na forumu od
    Mar 2009
    Poruka
    1.199
    Citat Citiram korisnika: marko_84 Pogledaj poruku
    aham...Izbegao bih linux ako moze, barem za klijent racunare, posto ce se koristiti dosta windows-based programa na tim racunarima. Moze li se ovako nesto odraditi u access?
    Linux je bio predlozen za server. Klijente mozes da pises za koji OS hoces. U slucaju treceg resenja ni ne pises ih

Mozes da odradis u Accessu, ali si onda vezan za M$ i kupovinu tog paketa za sve klijente pored toa sto ces platiti i pisanje programa

Member Avatar korisnika Mare
    Na forumu od
    Jan 2002
    Poruka
    4.675
  17. Moja mašina
    • CPU: 2140@2.66
    • MoBo: Gigabyte P31 nesto...
    • RAM: 2GB PC800
    • VGA: 2600XT
    • MON: 2225s Belinea
    • HDD: WD 640Gb 16 Mb necega... ;)
    • OPT: Matori Liteon 8x :*
    • Case: Ener 430W+JNC Case :)))
    • Ostalo: Logitech mouse & keyboard
  18. Sta ste se uhvatili *nix-a i sigurnosti, niste ni svesni kakve ozbiljne i bitne stvari se vrte pod Win Server-om... to nije razlog protiv vise (ako je ikad i bio, a tek stabilnost je glupo i komentarisati)... inace 10 strana je opet nista... iole ozbiljne stvari idu na 1000-2000 strana, da bi se i smatrale ozbiljnim u corporate svetu. Pricamo o teh. specifikaciji nekog resenja.

Najdi ti nekog studenta da ti ovo odradi php/postgresql za jedno 300-600e i miran si... (cena je lupljena da ne bude zabune )

Member Avatar korisnika bata87
    Na forumu od
    Mar 2010
    Poruka
    2.109
  20. Moja mašina
    • CPU: AMD PII X4-B50@3.6
    • MoBo: GB MA-770 UD3
    • RAM: 4GB
    • VGA: Power Color 6870
    • MON: ViewSonic 2226w
    • HDD: Segate 500GB
    • OPT: DVD+-RW
    • Case: Briza
    • OS: Ubuntu 10.04 + Win7 64b (on Laptop), Win7 64bit (on Desktop)
    • LAP: Acer Extensa 5635g
    • TV: yeap ;-)
    • Ostalo: HTC Magic 32A, 3GS-ponekad :-)
  21. Linux server (centOS) + java EE (glassFish, jBoss) + postgre baza

Moderator Avatar korisnika yooyo
    Na forumu od
    Jun 2005
    Poruka
    5.979
  23. Moja mašina
    • CPU: C2d T7700 2.4GHz
    • MoBo: HP 8710w
    • RAM: 4GB
    • VGA: NVidia Quadro 1600M
    • MON: 17" (1920x1200)
    • HDD: Hitachi HTS722012K9S (111 GB)
    • OPT: Hitachi-LG
    • Case: Laptop
    • SND: Integrisana
  24. Jak server. Hardware, virtuelne masine (serveri), sigurniji storage (nas) i thin klijenti... to je danas trend. I odalji se od windows platforme koliko god mozes. Ako ti treba win server i mssql server samo pogledaj cene i odmah ce ti biti jasno.
    pro’ gram mer (n.) - An organism that converts caffeine into code.

Member
    Na forumu od
    Mar 2009
    Poruka
    1.199
    Citat Citiram korisnika: Mare Pogledaj poruku
    Sta ste se uhvatili *nix-a i sigurnosti, niste ni svesni kakve ozbiljne i bitne stvari se vrte pod Win Server-om... to nije razlog protiv vise (ako je ikad i bio, a tek stabilnost je glupo i komentarisati)... inace 10 strana je opet nista... iole ozbiljne stvari idu na 1000-2000 strana, da bi se i smatrale ozbiljnim u corporate svetu. Pricamo o teh. specifikaciji nekog resenja.

Najdi ti nekog studenta da ti ovo odradi php/postgresql za jedno 300-600e i miran si... (cena je lupljena da ne bude zabune )
    Ima tu razlike i to dosta. Naravno da i Win mzoe da radi kako treba ali ti treba jaca masina nego za Linux i potrebno je da stalno imas nekoga ko ce da to odrzava. Da ne govorimo o tome da moras da kupis licence kako za server tako i za klijente koji mu pristupaju (serveri kod MS obicno idu po broju simultanih konekcija i mislim da za oko 1000$ dobijas Standard verziju sa podrskom za 5 klijenata sto ce reci da bi morao da dokupi jos). Ako namerava da to negde hostuje onda ce ga opet i sam taj hosting kostati vise. Ima tu dosta stvari i uvek moras da uzmes u obzir velicinu projekta. On nema dovoljan broj masina da opravda placanje stalnog admina niti moze da trazi neki veliki discount od MS. Kod velikih firmi vladaju druge zakonitosti. Tamo se angazuju firme koje to odrzavaju i zato Win-Lin debata tu ima skroz drugacije parametre.

Najjeftinija opcija je da angazuje nekoga da mu napravi u PHP-u celu aplikaciju i da je hostuje na Linux masini. Samo ce morati da plati nekome instalaciju servera i to je to (u svakom slucaju slican izdatak ga ceka i ako uzme Win masinu). Miran je dok hardver ne otkaze. Mene obicno zovu za instalaciju an pocetku i sledeci put samo ako je neki deo hardvera otkazao ili su nabavili novu masinu.

BTW iz tvog odgovora mi se cini da si pretpostavio da ce cena licenci za Win resenje biti nula. To je moguce ako radis za kucu ili ti firma radi na crno posto te ona niko nece diati za piratske kopije. U suprotnom uvek rizikujes da ti bane inspekcija i da dobijes kaznu zbog piraterije.

Member Avatar korisnika pdetlic
    Na forumu od
    Jan 2007
    Poruka
    564
    Ako sam ja dobro shvatio šta Ti treba, mislim da je za tebe bolje gotovo rešenje. Kontaktiraj Eunet i traži 30 dana trijal CRN, pa vidi dali je ti za tebe.

Newcomer
    Na forumu od
    Apr 2011
    Poruka
    227
    Citat Citiram korisnika: Mare Pogledaj poruku
    Sta ste se uhvatili *nix-a i sigurnosti, niste ni svesni kakve ozbiljne i bitne stvari se vrte pod Win Server-om...
    Ozbiljne stvari držati na Win serverima.... neozbiljno

Member Avatar korisnika e6111
    Na forumu od
    Oct 2006
    Poruka
    685
    Sigurnost ti prvenstveno zavisi od te pristupne aplikacije, i ako neces koristiti gotov softver onda obrati paznju kome dajes da to pise i koliko iskustvo ima.
    Tek iza toga dolazi u kom ce jeziku da je pise, i na kojoj platformi, sto je opet sve krajnje nebitno ako ta pristupna aplikacija bude suplja.

U prevodu, sigurnost prvenstveno zavisi do kvaliteta koda custom aplikacije, a ne platforme.
    Menjao e6111 : 27.12.2011. u 10:28
    Interplanetarna Galakticka Republika Srbija.

VIP member Avatar korisnika sirNemanjapro
    Na forumu od
    Nov 2006
    Poruka
    4.760
  30. Moja mašina
    • CPU: Intel Core i7 2700K
    • MoBo: ASRock Z68 Extreme 4 Gen 3
    • RAM: Kingston HyperX 16GB
    • VGA: Gainward GTX 570
    • MON: BENQ 2420HD
    • HDD: Intel SSD 240GB Series 520 / 640 GB WD Black / 320 GB WD
    • OPT: LiteOn DVD-RW
    • Case: Chieftec Matrix TX
    • LAP: N/A
    • TV: LG 42LS5600
    • Ostalo: Sharkoon ext. HDD bay, Logitech DeLuxe, MX310, MX518, PantherXL, Logitech QuickCam, ASUS TV/FM, ZIP
  31. Školski primer za C# i MS SQL. Ako razmišljaš o Accessu, ja bih ti predložio i FileMaker.
    "Čitanje kvari vid, dobro vide samo nepismeni." ~ {Ш} ~ BWC '09 ~ BWC '10 ~ "Šojić na aparatu." by Šojić | Tesna Koža™ ~ TOYOTA club Serbia

Strana 1 od 5 12345 PoslednjaPoslednja

Bookmarks

Dozvoljeni tagovi

• Ne možete pokrenuti nove teme
  • Ne možete odgovoriti u temi
  • Ne možete okačiti atačmente
  • Ne možete izmeniti svoje poruke
  •