Pa pazi, svi ti računari ne dolaze na servis zbog prašine, dolaze jer ljudi svojom greškom, nešto s***u. Ali kao što sam napisao, primetio sam da kad dođu na servis da ima jako malo prašine. Opet sve zavisi od kućišta do kućišta, od korisnika do korisnika. Neko usisava svaki drugi dan, neko jednom mesečno, nečije kućište ima napred rupe za ventilaciju, neko ima i nazad sve rupičasto...ali evo baš sam ovih dana imao 2 računara koji su kupljeni u isto vreme (negde u martu), na jedno sam stavio taj sunđer, na drugi nisam, pošto je korisnik istog hteo da ima ventilaciju (mora da posećuje naš forum). Unutra je slična konfiguracija, prvi računar (sa sunđerom na bočnoj strani) ima 4 ventilatora, gpu, cpu, napajanje i jedna 12-ica nazad, drugi računar (bez sunđera) ima 3 ventilatora (cpu, napajanje i 12-ica nazad, uzeo je silent grafičku). Jedina razlika je što je prvi računar u MSI kućištu, dok je drugi u Frontieru. Količina prašine u prvom računaru je bila tolika da nisam imao potrebu ništa da usisavam, ni cpu cooler, ništa, znači baš baš malo, one "fine" prašine, dok je u drugom to bilo strašno, znači gute prašine su se pojavile na dnu kućišta, a kad odeš kod ljudi, računari stoje u onim "stolovima za računare" gde je još dodatno sprečen protok vazduha.
Tako da moj predlog ide da se koriste sunđeri (od matične na bočnu stranicu, od grafičke napred zavtoriti i staviti na zadnju stranicu na one male proreze za ventilaciju. I da, još jedno zapažanje, računar sa sunđerom na bočnoj stranici ima temperaturu samo 2*C manju kada se skine bočna stranica (što bi se reklo isto kao i da nema sunđera na stranici)
Battletag: ivkesm#2965
Jel moze ovaj DEMCIflex da se pere ili je za jednokratnu upotrebu ?
Nista, onda mi ne gine da nabavim par komada![]()
Malo kasnim da se ukljucim u raspravu,ali vidim da niko nije pomenuo vlazne maramice kao filterJako su porozne ,ne remete puno airflow,a kada se zaprljaju skines i bacis ih i stavis nove.I veliki plus,kuciste lepo mirise neko vreme
Meni na par mesta na kucistu odgovara da ih sa unutrasnje strane zalepim papirnom lepljivom trakom koja ne ostavlja lepak kada se odlepi.Eto,mozda nekome pomogne ko hoce da napravi neku low-cost varijanu filtriranja![]()
Mali bump. Hocu da kupim filtere za HAF X kako bih skoro kompletno eliminisao prasinu koja ulazi unutra, ali vidim da ih vise nema u Srbiji izgleda. Je l' zna neko nesto vise o ovome i da li postoji neka alternativa koja je nabavljiva u Srbiji?
Nikada, ali NIKADA neces kompletno eliminisati prasinu! Ili neces imati nikakav airflow ako zadihtujes kuciste ili ce ulaziti prasina. Trece nema. Filteri mogu pomoci da smanje unos prasine i to drasticno ali ona najsitnija prasina ce prolaziti i kroz filter. Ta prasina ce pada svuda po unutrasnjosti kucista ali dobra stvar je sto je toliko sitna da se nece zadrzavati u coolerima i nece se praviti onaj tepih zbog cega ce se pregrevati komponete. Cisto da znas sta te ceka
Ne znam dali moze od preko da se poruci, eventualno neko da ti donese.
Moj savet ti je da kontaktiras predstavnistvo Cooler Master-a za Srbiju i objasnis im situaciju. Ako ijedno predstavnistvo u zemlji ima nameru da pomogne korisniku (kupcu) i poruci nesto to je CM![]()
100eur - "Ja nisam razumeo sta imte od tih rudnika tj coinsa, za taj imaginarni novac nemoze se nista kupiti."
Bas ta najnajsitnija prasina ce praviti tepih i na kulerima. Ja sam imao ove filtere, imam ih jos jer su u ormaru, tako da imam iskustvo sa njim i znam sta govorim.
Aha.. upravo mi ta sitna prasina i predstavlja problem.. Nista onda, vidim da ne mogu da izbegnem povremeno ciscenje![]()
Moze i to da se resi, ali da nemas intake ventilatoreSamo sve rupe koje imas prekrijes sa onim sundjerima sto stizu uz maticne, ja sam tako montirao kod devojke (doduse slaba masina, athlon x2, 880g, tako da ima samo 2 ventilatora u celom racunaru) i temperature su joj ok, a posle 6 meseci unutra nema apsolutno nista, ali opet napominjem da sam sve rupe prekrio sa tim sundjerima (neke manje rupe sam prelepio trakom)
Battletag: ivkesm#2965
Bookmarks