Procitao sam ovaj tekst na Benchmarku i posto sam bio instalirao predhodne dve verzije, evo da malo sumiram:
- Definitivno su trebali da naprave Windows 8 za iskljucivo tablet racunare i to je to. Oni su krenuli sa idejom da spoje dva sveta i na pola puta fino odustali od toga

, sto samo dokazuje da su odluku o konceptu ovog sistema doneli bez nekog veceg istrazivanja, bez vizije i plana.
Verujem da ce se uglavnom i prodavati ovi ARM modeli sa RT verzijom, tako da od desktop sveta na tablet racunarima ce imati koristi samo mali broj ljudi. Mene na desktopu ti tablet "fjucersi" samo nerviraju i ja ostajem na Win7 (iako mi je u VM). Pitanje je sta posle Windows 7 za desktop korisnike? Hoce li se samo sacica nas baviti kreativnim stvarima na racunarima i hoce li racunari sposobni za nesto ozbiljnije opet postati skupi i egzotika? Dobro, vremenom ce sve na Cloud (i opet ce potpuno zaziveti Net koncept racunara), ali sta sa operativnim sistemom?
OS X jeste pozajmio dosta stvari od iOS-a ali je i dalje punokrvni desktop sistem.
Ne pratim Linux scenu, ali ni oni nisu zaboli noz u ledja ljudima koji su ih pratili godinama i decenijama.
Na kraju, sta ce nam i ta podrska za Win32 aplikacije na tabletu? Hoce li neko raspakivati arhive, kopirati fajlove... pa i raditi u Photoshopu/Visual Studiu pritiskom na sitne dugmice predvidjene za misa? Jedino mozda da se koristi neki tromi poslovni softver za koji je skupo uraditi konverziju za Metro interfejs.
Bookmarks