Pošto me je dosta ljudi pitalo za proceduru otključavanja HD6950 2GB grafike a uz to je dostupna druga BETA MSI Afterburner-a koja omogućava kontrolu voltaže na Cayman karticama evo kratkog uputstva kako svoj referentni HD6950 2GB pretvoriti u HD6970 2GB i uz to dobiti mogućnost kontrole voltaže.
Pre svega upozorenje:
Ukoliko ne znate šta radite ili niste dovoljno spremni (ne razumete šta radite) nemojte pratiti dalja uputstva. Ni ja ni tvorci sotfware-a ne odgovaramo za eventualnu nastalu štetu.
Za sada (verovatno i na dalje) jedino se mogu otključati referentne HD6950 kartice sa 2GB RAM-a. Ne referentni modeli i modeli sa 1GB RAM-a nemaju mogućnost otključavanja dodatnih šejdera.
Za početak vam treba:
1. Skinite MSI Afterburner (trenutna aktuelna verzija je 2.1.0 Beta 7) link i instalirajte ga.
2. GPUz (V0.5.1) link snimite ga u bilo koji željeni folder na računaru.
3. Patch W1zzard-a koji omogućava otključavanje dodatnih šejdera (frekvencije i voltaže ostaju iste) link. Iskopirajte sadržaj u folder po želji (u donjoj proceduri sam napravio folder na Desktop-u i nazvao ga BIOSmod).
Slike iz procedure su priložene u Attachment-u pod nazivom HD6950MOD.zip. Takođe, postoji detaljna procedura u tekstualnom formatu sa slikama HD6950MOD.pdf.
Procedura:
1. Dok je računar isključen, postavite prekidač BIOS-a na kartici na poziciju 2 (slika 1) i uključite računar.
2. Pokrenite GPUz, kliknite na crno-zelenu ikonicu sa desne strane prozora, izaberite Save to file... (slika 2) snimite BIOS svoje kartice u folder gde se nalazi W1zzardov patch i nazovite ga original.bin (slika 3).
3. Isključite računar i postavite prekidač BIOS-a na kartici na poziciju 1 (slika 1) i potom ponovo pokrenite računar.
4. Startujte W1zzard-ov patch i pritisnite bilo koji taster (slika 4). Nakon uspešnog flešovanja (slika 5) restartujte računar.
5. Pokrenite MSI Afterburner, iz donjeg dela izaberite Settings i u Generals tab-u, pod Safety properties štiklirajte opcije Unlock voltage control i Unlock voltage monitoring (slika 6).
6. Isključite i ponovo pokrenite MSI Afterbuner (slika 7) i završili ste!
Ovim mod-om dobili ste i mogućnost većeg overkloka iz CCC (AMD Overdrive – slika 8). Iako malo povećanje voltaže može doneti lep overklok (moja modovana ide na 1GHz pri 1.23V, vodom hlađena) ipak budite oprezni prilikom određivanja i dodavanja voltaže. Imajte na umu da HD6950 dolazi sa 2x6pin PCI-e konektorom i pratite GPU usage Afterburnerom u zahtevnim testovima da bi ustanovili da li kartica ima problema sa naponom odnosno napajanjem. Za testiranje stabilnosti overkloka preporučujem Crysis Warhead Benchmark Tool od minimum 10 ponavljanja, Unigine Heaven kao i 3D Mark 2011.
Ovaj mod je rađen na PowerColor HD 6950 2GB modelu, kupljenom krajem prošle godine.
Many thanks to W1zzard and Afterburner team!
Instructions by:
pixell
pixellOC AT gmail DOT com
p.s. Ova verzija MSI Afterburner-a dozvoljava kontrolu voltaže na referentnim 6950 i 6970 karticama ali ne i na 6950 karticama modovanim u 6970. To me je i nateralo da napravim ovo uputstvo...

Citiraj i odgovori

Bookmarks