Koliko sporo u sekundama?
Koliko sporo u sekundama?
За све Оне што се муче и рано се буде!
Meni licno nije bitno koliko se podize sistem,bitno mi je u realnom radu.Imam losu naviku da otvorim po 20-30 tabova u operi,dok nesto kopiram i Azureus u pozadini skida nesto.
Krenem da radim 10 stvari odjednom (kad dete zaspi) pa ne znam sta cu pre dok nisam i sam zaspao.
Pravim masinu koja ce dobro da radi multitasking,podizanje sistema mi je zadnja stvar na koju obracam paznju jer komp restartujem jednom u 2 nedelje.
Nema sanse... mislim da je boot vreme *samog Windows-a* identicno, ili cak mozda i bolje pod AHCI-jem, jer jednostavno sam SSD radi osetno brze.
Znaci, boot samog Win-a, kao sto rekoh... ono kad krece klasicno ucitavanje - od momenta kada se pojavi Win logo, tj crtica/tackice (zavisi koji je Win u pitanju), pa do ulaska na desktop i pretvaranja pescanika/kruzica u strelicu. Ne ono sto se dogadja pre toga.
Radio sam vec ovaj test na Raptoru svojevremeno, identicno je vreme bilo... merio stopericom, u sekundu se gadjaju.
Ono sto ljudi brkaju jeste boot *od trenutka kada se stisne power dugme, pa do gledanja u desktop* sa ovim prethodno navedenim... a to je vec druga prica. Tu je vec svaka ploca, tj. sistem drugaciji, i svaka ima neko svoje vreme za inicijalizaciju kontrolera, ispisivanje osnovnih informacija... dok ne pusti dalje i prikaze Win loading ekran. Opet - tako je i meni izgledalo da AHCI mod "davi kao zmija zabu" prilikom boot-a, te nikako da zavrsi... a onda sam opet uzeo stoperciu u ruke, pa premerio - na mojoj ploci, podjednako je vreme koje je potrebno da se stigne od trenutka paljenja kompa do Win loading ekrana (crtica/tackice). IDE ili AHCI mod, isto je. AHCI izgleda ka da traje duze, na prvi pogled - ali kada je ploca u AHCI-ju, ona prakticno potpuno preskace onaj prvi ekran po paljenju kompa (ono kada ocitava brzinu procesora, kolicinu memorije, diskove prikacene na plocu itd.), bukvalno protrci kroz njega i odma' pici na ocitavanje uredjaja koji su nakaceni na kontroler. Kod IDE moda tog "drugog" koraka, naravno, uopste nema... ali on pak gubi vreme na onom prvom ekranu, kada ocitava sve ove parametre koje sam vec naveo - i diskove prikacene na kontroler.
Tako da, IDE ili AHCI - isto mu dodje boot vreme. Bar kod mene. U sekundu isto.
Sa druge strane, drzati SSD u IDE modu, makar i vreme butovanja bilo 6 puta brze nego na AHCI-ju, prakticno je ludost... zbog one povelike brzinske prednosti koje AHCI mod ima kada se vec stigne do tog Windows-a.
IDE mod, na SSD-ovima, jednostavno nema sta da trazi.
WARRANTY VOID WHEN BOUGHT
Super ti ideja sa stopericom , sad si nam razresio pitanje IDE/AHCI vreme odziva itd
Pitanje je jos kako ko ostavi u biosu da mu bude na quick boot ili normal i dali ide prvo CD rom kao kod mene pa tek onda HDD![]()
Menjao Apple : 17.12.2010. u 11:06
I sve to stoji
Naravno, "quick boot" se podrazumeva... kao i da je HDD prvi
P.S. Meni je boot 22-23 sekunde, ocitava onaj log iz Event Viewer-a iz 7-ice![]()
WARRANTY VOID WHEN BOUGHT
I mene je interesovalo ta razlika IDE/AHCI zato sam i pitao ne samo zbog boot vremena nego i u radu. Imam jedno pitanje: Sad će popusti još malo da krenu pa bih uzeo jedan SSD. Trenutno imam 4 hdd-a, od kojih na jednom 7-ca a na drugom XP. Oba su u IDE modu kao i ostala 2 hdd-a koji sluze za storage.
Kada budem uzeo ssd sta mi je činiti u BIOS-u? Ja sam mislio da otkopčam sva 4, u BIOS-u promenim na AHCI, instaliram 7-cu na ssd, instaliram i sve podesim kako bih želeo. Onda, prikačim ostale hdd-ove . Pitanje je da li ce to raditi tako, da li ce mi oba OS-a sa SATA hdd-ova raditi normalno? Ili ima neka treca procedura za sve ovo?
Da to sam i planirao da uradim,ali me zanimalo da li bi bilo nekih problema sa postojecim os-vima na SATA uredjaju.
Bookmarks