Šta je novo?

Kako prodati sajt?

Djole9801

Prepoznatljiv
Učlanjen(a)
17.04.2024
Poruke
0
Poena
0
Pozdrav svima,

Necu dugo da vas zadrzavam imam samo par pitanja.
Skoro sam napravio sajt za bizniz u mojoj okolini, zelim da odem da im ponudim da kupe sajt ali mi je palo na pamet kako cu da ga prodam toj firmi? Oni nebi trebali da mogu da mi daju pare na ruke vec bi morali da izdaju racun zar ne?
Ono sto me zanima samo jeste da li ima neki tip ugovora koji moze da se napravi? Ko ga pravi ja ili oni? Da li ja plaćam porez na tu dobit?
Uglavnom me samo zanima ceo proces prodaje sajta kao privatnik, nemam firmu, nisam preduzetnik a iskreno nisam propratio ono menjanje zakona sto je bilo skorije za honorarne radove.

Hvala vam na citanju,
Djole
 
Ako žele da ti plate keš na ruke, to je najbolja varijanta. Izbegavate porez i maltretiranje.

Ako hoće da provuku to kroz legalne tokove, najbolje da oni provere sa svojim knjigovođom šta im se najviše isplati. Znam da može da se napravi ugovor o kupovini imovine od fizičkog lica, samo treba proveriti da li se tako može prometovati i website.
 
Ako je biznis platforma u pitanju, to na crno će malo teže ići, jer poreska prilikom kontrole može da utvrdi da se cela platforma pojavila niotkuda :)
 
Pitaj firmu kojoj bi prodao da plati konsultanta za ta tvoja pitanja verujem da ce najbolje odgovore dobiti.
 
Postoji opcija i da se napravi Ugovor o delu gde će se navesti da ćeš ti za potrebe tog preduzeća izraditi sajt, itd.
 
Definitivno ugovor o delu. Njihovi bi bili porezi, s tim ako se dogovoriš da tebi plate 500€ (na primer), dobar deo će otići na poreze a ostalo tebi. Ako se dogovorite da ti dobiješ svojih 500€ a oni da plate poreze na iznos od 500€ onda bi njih to više koštalo, a ti bi dobio svojih 500€. Suština je da shvatiš šta je bruto a šta neto.

Inače, za tvoje usluge oni ne mogu da izdaju račun. Račun izdaje onaj ko pruža usluge, a pošto ti nisi pravno lice niti preduzetnik, tebe mogu samo da angažuju za izradu sajta po nekom od ugovora.
 
Nazad
Vrh Dno