Šta je novo?

Poslednji odgledani filmovi (2024)

Film me je samo podsetio koliko je svakom normalnom odavno dosadio fantasy sa proročanstvima i "the chosen one".
I koliko je taj žanr u prošlosti bio pun izlizanih šablona.

Verovatno si prespavao deo gde je rečeno da je celo proročanstvo lažno, sujeverje koje je za svoje potrebe ubacio Bene Gesserit. Pol može da vidi različite verzije budućnosti i među njima na kraju bira da se Slobodnjacima lažno prestavi kao očekivani mesija, što pokreće Muad'Dibov džihad.

Frenk Herbert je Pola Atreidisa zasnovao na liku Džona Kenedija, mladog harizmatičnog lidera koji započinje vijetnamski rat. Jedna od poenti romana je upozorenje ljudima da ne veruju šarmantnim vođama.
 
Poslednja izmena:
Ništa nisam prespavao. "fantasy tropes" su stvari koje su prisutne u filmu kao i u knjigama tog žanra... a meni lično je trenutno tj već neko vreme muka od svega toga. Lažno ili nelažno proročanstvo ne menja činjenucu da se odvija po poznatim šablonima.
 
Mnogo tih "fantasy tropes" zapravo dolazi od Dine, knjiga je napisana još tamo šesdesetih i mnogi su kopirali razne njene elemente, pa ti se to sad sve čini poznato. Recimo Star Wars žestoko drpiše od Dine, prva verzija Lukasovog scenarija je čak imala rudnike začina na Tatuinu.
 
Poenta suštine je ukratko da su smorili pa iako je izvorno Iz Dine i u pitanju je sama Dina o kojoj pričamo prezasićenje čini svoje.

A ovo gore može u spoiler ima onih koji nisu čitali. Ja nisam čitao a iz filma mi deluje
da mu je sestra izabrana ali mozda tripujem.
 
Ma 'ajte molim vas. Luk i Leja izvorno Pol i Alia? Zar je Vejder zapravo Harkonen?:eek:
Search your feeling Lord Wader, you know it to be true.
Bar mi čestit ostaje Džeksonov LoTR, Ralf Bakši je taj koji je drpao retroaktivno.
"Die Superfaust" ako preferirate nemački, pogledao juče. Da se podsetim malo pokojnog Luisa Goseta Juniora.
Dobar i zabavan muljatorski film ali kraj su baš zbrzali, šteta. Sjajni Goset i Vuds u svom "talk the talk" stilu.
 
A ovo gore može u spoiler ima onih koji nisu čitali. Ja nisam čitao a iz filma mi deluje
da mu je sestra izabrana ali mozda tripujem.

Pa ne bas.

Jesica je vec nosila Aliu kada je popila "Vodu zivota" u novom filmu. Tim gestom je Alia preko majke, iako jos ne rodjena, dobila iskustvo i mudrost 400 godina bene jezerict reda od Jesice i plus stecene memorije njenih predaka, sto ce je pretvoriti u abominuaciju kad odraste, jer je potreban odredjeniu psihofizicki spoj da bi se neko uopste razmatrao pristupu u taj red. Posto su svi sa Jesicine strane direktni potomci Vladimira Harkonena, Alia je upala u pakao da bez razvijenog ega i samovolje zivi ego-memorije svojih predaka, koji su svi od reda, posto su Harkoneni, bili u stvari bolesnici i veliki zavisnici od spajs menaza.

Imace odredjenu ulogu uz svog brata, ali ce i Pol i Alia biti jedan mali kamencic u odnosu na "kanjon" zvani Leto II, sina Chani i Pola koji ima zasebnu knjigu God Emperor, i moja je omiljena u Dune univerzumu. Tako da ako pricamo o izabranom, jos ga niste videli u ova dva Vilnevova filma :)
 
Dune part two odgledao iz 2x... Vizuelno odlican, kostimi itd ali film je meni toliko smor da sam cackao fon vecinu vremena... Nisam citao knjige ali opet film kao film nije za mene.
Ocena 4/10...
 
Meni isto bio zabavan film. Jeste da se u drugoj polovini pretvara u crtani film, al opet i to je neka zabava :p
 
Ipak je Mekgregor objasnio kako se glumi u ovakvim filmovima :ROFLMAO:
 
Ma dobar je Road kao zajebancija ali su trebali da idu full sprdnja, da ne znas dal gledas komediju ili parodiju.
Ovo je inace trebao a bude ozbiljan film sa zenskama i onom dzigljavom Rondom, ali su provalili da to niko ne bi gledao pa su batalili.
10 godina kasnije neko je dovatio tel i pozvao Jakea i ekipu u stilu "Dominikana, koks, Konore ti samo setas okolo go ko usran gusan, kamera se tu muva moze ?" i oni dosli.
 
Šta reći kad jedno izdanje umesto naziva grupe koja je odradila rip piše mcgregorbetteractorthangylenhal. Mekgregor najjači kakva pojava kakve replike. Film za odvaljeno gledanje. A i Gile je dobar.

PS. Što kaže nex druga polovina kao jurnjava iz crtanog filma. Lagano se ponovo gleda u pozdadini dok ekipa bleji nekom nestretniku na gajbi odvaljena u 4 ujutru kad ponestane vanilica
 
Dune part two odgledao iz 2x... Vizuelno odlican, kostimi itd ali film je meni toliko smor da sam cackao fon vecinu vremena... Nisam citao knjige ali opet film kao film nije za mene.
Ocena 4/10...

Ima i opcija da ti je film bio smor jer si čačkao fon, ne fokusirajući se na film.
 
Uvek mi zabavno za pogledati. Mada me posle vuče da pogledam originalnu seriju ali nikako da se opredelim (oko 80 epizoda i nekoliko filmova, još ako mi se ne svidi jer je baš davno snimano). Ma ni Next Generation nisam ispratio kad je išlo, nije moja generacija :). Prvo sam gledao malo Deep Space 9 ali mi se nije dopalo (mahom zbog one Quark nakaze) pa sam batalio.
 
Nazad
Vrh Dno