Šta je novo?

Banka Intesa

Evo navikavam se na na intesinu moby aplikaciju sve vise.
Savaladao sam i placanje IPS om,
transakcije izmedju mojih racuna , placanja, i menjcnicu.
Sto vise vreme prolazi sve mi postaje ovo prihvatljivije, posebno placanja qr kodom su laka.
Treba jos da nekako vidim sablone i najcesce korisnike da lakse formiram a ne da kucam.
 
Koristim ovu aplikaciju već oko nedelju dana i ono što mi je za sada super je što, za razliku od prethodnih frustrirajućih pokušaja, konačno radi. Nisam imao do sada nijedan problem, nadam se da neću ni ubuduće.
Pošto koristim paralelno i Rajfajzen mobi app, mogu da ih uporedim...
Rajfajzen mi je sveukupno intuitivnija za korišćenje, ali Inteza ima neke sitnice koje ovi nisu implementirali (npr. kod RF se ne vidi koliko je rezervisano, kod Inteze je transparentno).
Samo neka radi kako treba i neka se ne dešavaju dupla plaćanja kao ranije i druge gluposti.
Jedino što moram da čuvam ovaj telefon ko oči u glavi. :D
 
Stanje koje mi pokazuje je sa uključenim rezervisanim sredstvima (pri čemu ja stvarno ne mogu da nađem gde to u okviru aplikacije mogu jasno da vidim), dok se u aplikaciji Banka inteze sve jasno vidi kao na dlanu.
 
@RingeRaja Meni odmah ispod raspolozivog stanja ima i iznos rezervisanih sredstava. Kada kliknem na to otvara mi novu stranicu sa detaljima racuna gde opet pise stanje i rezervisana sredstva i tu kada kliknem na rezervisana stedstva otvara mi transakcije koje su na rezervaciji.
Koristim ios, mozda je na androidu nesto drugacije.
Izvinjavam se za off.
 
@mrle čim si u novoj aplikaciji, trebalo bi da postoji opcija kreiranja virtuelnih kartica.
...
Ukoliko ti se neki proizvod (ne)sviđa, podeli svoje mišljenje, ali ne pokušavaj da ubediš ostatak planete da živi u zabludi.
Pa da!... A u staroj web aplikaciji opcija kreiranja virtuelnih kartica ne postoji (niti mi je potrebna). Ubih se pre neki dan pokušavajući to da objasnim, ili kako ti kažeš - da nekoga "ubedim".

Aktiviranjem nove aplikacije sada se i "Kass-ovom hakeru" otvara prostor da tu opciju možda iskoristi i možda na taj način izvuče pare sa mog računa. Koliko god da mu je šansa za hakerisanje mala - moj račun za toliko malo sada postaje nebezbedniji. Neka mu je šansa ravna i apsolutnoj nuli - moj račun sa novom aplikacijom ne postaje bezbedniji ni za mrvicu.

Zaključak - Nova aplikacija ne diže nivo sigurnosti nužno za svakog korisnika. Za neke korisnike ga, zbog njihovog načina korišćenja, čak i snižava. (A na stranu, je li, za njih potpuno bespotrebna tortura sa telefonima, aplikacijama, QR kodovima itd.)

Omladinci uvek zamišljaju da svi sve koriste i imaju iste potrebe kao i oni sami. U tome je čitava (njihova) zabluda.

Razuman čovek je pre mene već sve napisao u par rečenica...

Nije da si mator, trebalo bi da bude mogucnost izbora!

Ko hoce "jaci" security treba da ga dobije, ali isto tako ne bi trebalo da forsiraju ljude kojima to i nije neka must-have opcija i pritom nosi druge rizike tako sto ce da nam onemoguci raspolaganje novcem u nekim specificnim i kriticnim situacijama.

Mislim da je ovo tema bez kraja i ne vrijedi se raspravljati sa neistomisljenicima, ali bi bilo fer i ispravno da postoji mogucnost izbori koji sistem autorizacije cemo koristiti (ko se eventualno ne razumije, neka forsiraju taj moderi i nebulozni "uvijek imam telefon uz sebe, ispravan je 24/7 i ne ispustam ga iz ruke")!
 
Mislim da je najpametnije menjati banku kada se uslovi korišćenja izmene tako da više ne odgovaraju, ne vidim čemu dalje polemisanje na ovu temu. Ja recimo baš volim dodatni nivo zaštite sa novom aplikacijom jer sve što smanjuje šanse da ostanem bez svojih zarađenih para je nešto što pozdravljam, pa makar i po sitnu cenu mog komfora, telefon ionako mora da mi bude funkcionalan zbog posla, a i Face ID autentifikacija mi je super rešenje (šteta što nemaju i za poslovne korisnike još uvek).

Svojevremeno sam i ja pobegao iz Intese kada nisu imali ono što mi je trebalo, u međuvremenu su napravili pa sam se vratio kod njih, i tako i treba da bude. Osim ako neko nije zarobljen stambenim kreditom, ne vidim zašto bi mučio sebe ako mu promena u ponudi ne odgovara do te mere da mu otežava svakodnevno korišćenje onoga na šta je navikao. Ako ništa drugo, izbor itekako postoji i svako može da nađe za sebe ono što mu odgovara.
 
Jel zna neko koliko je provizija u intesi prilikom slanja novca u inostrastvno. Treba Grku da posaljem depozit pa gledam sta i kako je isplativije da li na racun ili preko Western U.
Western uzima 1400din proviziju plus racuna kurs 128din za euro.
 
Šalji Paysendom
 
Hvala, poslao. Cak za prvi put nisu mi ni naplatili proviziju koja je i onako mizerna spram ovih derača.
 
Obavesti Grka da si to ti uplatio. Paysend uglavnom ne prosleđuje podatke o uplatiocu (znaju ovo svi koji koriste Paysend za prebacivanje novca na brokerske račune u inostranstvu).
Dodatno, skini potvrdu sa Paysend za ovu transakciju, kao i dokaz sa svoje kartice.
 
Sta preporucujete prilikom uzimanja kredita, fiksnu ili varijabilnu kamatnu stopu?
Kad izaberem varijabilnu, na 71 mesec, em mi je manja rata, em manji iznos treba da vratim u odnosu na fiksnu na isti period.
U cemu je caka?
 
Caka je da će varijabilna da se menja, a trenutna situacija je takva da će biti sve veća.
 
Znaci sa njom mogu da me obmanu i da placam vise, iako na primeru na sajtu pise jedno, dok sa fiksnom logicno to je sto je.

Sve u svemu znaci fiksna.
 
Nije obmana. Menja se u skladu sa euribor-om. Zato se i zove varijabilna.
 
Znaci savetujete da je izbegnem? Iako na prvi pogled izgleda primamljivije.
 
Bratu je odobren stambeni kredit pre par dana... Odabrali smo fiksnu kamatnu stopu, iako je visa od varijabilne bas iz razloga sto je situacija nestabilna i bice takva sigurno narednih 2-3godine... Pogledaj kako se kretao euribor kada je bila SEKA (trebalo mu je dosta vremena da se vrati na neku normalu a vrlo brzo je skocio)... I po nasoj racunici, ako euribor u bilo kom trenutku predje odredjenu cifru (sad ne mogu da se setim tacno koju), taj kredit postaje skuplji od ovog sa fiksnom kamatnom stopom. A ta cifra koju euribor treba da predje uopste nije neka velika, vec je vrlo blizu trenutne vrednosti (imam negde i racunicu sigurno)... Tako da dobro razmisli koji ces kredit podici... Ako nije velika cifra i kredit je na krace rokove, mislim da tu nemas neke velike razlike ali svakako izracunaj... Za vece sume i duze periode otplate (kupovina stana) svakako je trenutno manji rizik sa fiksnom kamatnom stopom. Inace i fiksna kamatna stopa se obracunava kada se dobije predugovor kredita tj ponuda, sto znaci ako je sad fiksna 4.15% za 10 dana moze biti 4.50% (ukoliko skoci euribor i sta ti ja znam sta jos)
 
Ako neko ne zna razliku između fiksne i varijabilne kamatne stope i na osnovu se formira varijabilna stopa samo treba da uzme fiksnu kamatu i miran je.

Vidim da sada neke banke nude varijantu da na svake 3 godine možeš da menjaš kamatu, tj. možeš da pređeš iz fiksne u varijabilnu i obrnuto, ne znam da li Intesa nudi, ali ako nisi finansijski verziran, samo fiksna i ne boli te glava.
 
Losa stvar toga na 3 godine je sto ti posle 3 godine oni preracunavaju ponovo kamatnu stopu... I u tom slucaju je fiksna kamatna stopa stvarno fiksna samo 3 godine... Pa onda ide ponovno preracunavanje, i ti odlucujes da li ces opet novu fisknu ili novu varijabilnu kamatnu stopu... (tako je bilo bar u jednoj banci koja nudi taj kredit sa promenljivim tipom kamate)

to nudi OTP i mislim jos jenda banka ali ne mogu da se setim koja
 
Obratite paznju na sitna slova kod kredita i kamata. Ta "fiksna" nije svugde fiksana za ceo period otplate nego banka moze da je koriguje posle nekog broja godina.
Posto kod nas nije kaznjivo obmanjivati i lazno reklamirati ima puno prostora za slobodnu interpretaciju termina "fiksna", "besplatno", "neograniceno" i slicno.
 
Ja sam nedavno realizovao stambeni kredit u Intesi, uzeo sam promjenjivu kamatnu stopa, za mene je to bilo 2.89% + 3M EURIBOR, sto je u trenutku obracuna bilo oko 2.43% zbirno (na samom pocetku cak i 2.32%, koriguje se kvartalno, znaci na svaka 3 mjeseca jer je EURIBOR tromjescni: januar, april, juli, oktobar). Vec sad (tj. danas) to bi bilo 2.89% + 0.087% = 2.977%. Da uzimam sad, moguce da bih isao sa fiksnom, mada nije da nisam bio svjestan rizika ni prije 2-3 mjeseca, ali se ipak odlucih za promjenjivu.
Poredjenja radi, fiksna je u trenutku mog apliciranja bila 3.39% (vjerujem da je vec sad uvecana). Matematika je jasna i prilicno prosta (bar u Intesi) - fiksna obicno ide oko 1% iznad promjenjive, pa je na svakom da procijeni u kolikom je riziku sa promjenjivom, s tim sto se sa EURIBOR-om nikad ne zna. Ja sam vec isplatio jedan stambeni kredit (2013-2019) i tad je promjenjiva bila bolji izbor... Sad je vjerovatno razumnije izabrati fiksnu, s obzirom na sve okolnosti, ali nema pravila, to imajte na umu.

I da, sto se Intese tice i stambenih kredit, prilicno su profi! Ima Intesa milion mana, ali moram da ih pohvalim za ove vece i ozbiljnije poslove. Nema sitnih slova, ni za promjenjivu ni za fiksnu kamatnu stopu (moj drugar uzeo fiksnu prije par dana), dobijete fino nacrt ugovora pa citajte. Mislim da nacrt svakako dobijate u svakoj banci, po zakonu su duzni dati na uvid, koliko znam, treba samo da se cita pazljivo.

P.S. I ako se pogrijesi sa promjenjivom kamatnom stopom, mislim da stvari nisu skroz nepopravljive - uvijek moze da se refinansira. Naravno, gubitak ce i dalje postojati, stavise, mozete da se zeznete i refinansirate bas u momentu kada EURIBOR krene dole, ali poenta je - opcije postoje! Sa kreditom svakako uvijek gubimo, ali vecina nas obicnih smrtnika ne moze bez te pozajmice.
 
U prethodnom postu, pri izracunavanju trenutne promjenjive kamatne stope sam napravio gresku, nije 2.977% nego 2.803% (3M EURIBOR je jos uvijek negativan, a ja sam ga greskom sabrao sa fiksnim dijelom, umjesto oduzeo). U svakom slucaju, sve ostalo napisano stoji, nadam se je jasno sta sam htio da kazem - sve dok traje inflacija, ovaj EURIBOR ce da divlja, uglavnom nagore, jer je to jedan od vidova bankarske borbe sa inflacijom, podizanje kamatnih stopa (ali ne i jedini, tako da ne mora nuzno da raste).
 
Vec duze vrijeme sam koristio novu app pasivno... I danas sam konacno prebacio primaoce/sablone na novu aplikaciju i malo je isprobao sa placanjem (i mBank i eBank) - mnogo je naprednija od starih aplikacija (naravno), ali su neke stvari toliko uzasno rijesene da sam u nekim trenucima bio blizu ludila. Ali ok, period navikavanja ce morati da prodje (mada mislim da za neke stvari nervoza nece nestati sa navikom, nazalost).

Ono sto sam novo skontao je da je ovaj #withKEY jednokratni kljuc (tj. samo se jednom moze upotrijebiti) iako je "rok trajanja" minut i po...? Ili sam ja nesto previdio?
Pritom, ako hocu da ga obnovim, moram da izadjem iz tog dijela aplikacije i ponovo se identifikujem (u mom slucaju otiskom)? Posto ne vidim nigdje neku opciju za obnavljanje, tj. generisanje novog odmah sa iste strane... Ako nesto nisam previdio ili ofulao, onda je ovo tako nakaradno rijeseno da je tesko rijecima opisati! Ali kamo srece da je ovo jedina glupost...
 
mislim da je upravo tako kao sto si rekao...
 
Registruj pc/browser (valjda smart login), i više ti #withKey neće trebati.
Ja ga uopšte ne koristim, samo #withCash
 
Hm, zvuci odlicno, ali kako to da izvedem?
 
Čim se uloguješ sa ID korisnika / #withKey, browser bi trebalo da ti ponudi da aktiviraš Pametnu prijavu
 

Prilozi

  • Untitled.png
    Untitled.png
    305.5 KB · Pregleda: 40
Aktivirano! Ovo je spas donekle... Hvala.
Inace, imao sam bookmark-ovan novi Intesa online (jos od samog pocetka) i ta strana ovo ne nudi, tek kad se ode na pocetnu stranu i pokusa logovanje od tamo, sve je kako si opisao.
 
Nazad
Vrh Dno