Šta je novo?

Antivirus na windowsu.. ne treba mi, jer ja sam pametan korisnik?

Hajde podjelite to znanje sa nama, mislim da je korisnije nego ubjedljivanje da ne treba AV.
Spreman sam da prihvatim znanje i odreknem se AV-a.
 
Nisi ti spreman nista da prihvatis osim da provociras, ali nisi ni prvi ni poslednji. U poslednje vreme se na ovom forumu nakotilo provokatora ko pleve a moderacija nista ne radi po tom pitanju.
 
Ajde ne upadaj tu ko padobranac nicim izazvan, kad se vodi konstruktivna polemika, i ne zagadjuj postove.
Izneo sam svoje pitanje pa bi bilo pametno da se odgovori na to, korisno je i drugim clanovima i citateljima da nauce nesto novo.

Ja sam pitao kako pojedinci znaju da nemaju malware kako vrse kontrolu i zastitu bez bilo kakvog zastitnog softvera.

Ili se bave otvaranjem foruma, citanjem vijesti, neubacivanjem svakakvih USBova, ne skidanjem (piratizovanog) materijala sa neta i sl.

Ako je tako.onda i ne treba AV to je tacno, a takvih je mozda kod nas 0.5%
 
Poslednja izmena:
Pa sta da ti kazem... probaj da ne koristis AV pa vidi kako ce da ti ide. Meni ide dobro. Ne znam kako ce tebi da ide, ali ako ne probas neces ni znati.
AV sam davno koristio i mnogo mi je usporavao rad.. pogotovu kada programiram, pa pokrecem debugger ili kada visual studio pravi exe, pa onda antivirus krene da gnjavi sa proverama. U mom slucaju, davno == pre vise of 10 godina.
 
Ako malware uđe u sistem pored svog tog zaštitnog softvera, ne vidim kako taj isti može biti bilo kakav garant prilikom provere da li je sistem čist/nije čist.
 
Ako malware uđe u sistem pored svog tog zaštitnog softvera, ne vidim kako taj isti može biti bilo kakav garant prilikom provere da li je sistem čist/nije čist.
Opet je veci garant nego bez njega bez kojeg tek ne mozes biti siguran.

Ne dave svi AV kao kaspersky npr, ja ESeTa ne osjetim, kao da i nemam AV sto se tice opterecenja po resurse. I ne opterecujem se time, instaliram AV i zaboravim na njega, i vodim racuna naravno.

Mene nista ne kosta to da ga instaliram, a sta bi tek mogao da uradi malware u sistemu bez ikakve zastite. Kako bih se osjecao da zbog toga zaradim neku glupost a mogao sam da sprijecim. Koristim eset legalno ali besplatno. Svaki mjesec uzimam TRIAL licence preko nekih fake mail generatora.
Nisam pristalica krekovanih AVova.
 
Poslednja izmena:
Sve ili ništa! Takvi su svi kontra argumenti. Navedite jednu stvar koja je 100% sigurna osim smrti?
 
Mnogo je nacina da malware se pojavi na komp pa imao znanja svog svijeta. Napisao sam i primjer.

Doduse, vjerujte Argusu, covejk ima vise znanja u ovoj oblasti nego svi mi ostali zajedno pristuni na ovoj temi.
 
Ne, on to propagira jer prodaje AV, a poznato je da se u Srbiji proda AV programa u protivvrednosti od 300 miliona evra [/irony]. A cekaj, njihov program je besplatan? Onda to radi zbog samopromocije, svakako. Dajte jos neku teoriju zavere, ne idu mi od ruke.
 
Ko hoce drugi vid prevencije, ima moj post gde sam spomenuo sta koristim.
 
Ne mogu da vjerujem sta veliki znalci savjetuju. Barem da kazu razuman razlog, ne mogu gusi mi komp, nervira me njegov HIPS pa dok skontam sta je problem vise stete nego koristi itd... pa bih i shvatio i podrzavao, a ne, u startu ne treba. Dosta AVova ne osjetis na danasnjim masinama.
 
@zarez:
Kakvo rezonovanje... verujte argusu.. ne sumnjam da covek zna, ali mislim da je bolji rezon da promenis OS, ako vec toliko mora da se krpi da bi uopste mogao da radi.

Kao sto vidis, postoje korisnici koji ne koriste AV, postoje korisnici koji koriste AV, postoje korisnici koji koriste AV pa su opet navukli virus, postoje korisnici koji ne koriste AV pa su navukli virus. Postoje korisnici koji koriste AV i nemaju viruse, postoje korisnici koji ne koriste AV i nemaju viruse. SVe opcije su na stolu, pa je vasa volja da izaberete. Ubedjivanje da je AV zastita nepohodna je naporno.

Jos jedna stvar koja mi je odbojna kod AV programa je da proglase keygen.exe za virus, samo zbog imena ili zato sto im je neko platio da specificni keygen.exe proglase za virus. Zastita je veliki biznis i ja ga pre poredim sa mafijom, a ne sa automobilima. Ako se provali neki vektor napada, zasto Microsoft ne bi izbacio update koji zatvara taj vektor? A oni umesto da srede windows, oni prave jos jedan AV (mse-defender-kako-li-se-vec-zove-danas). Sumanuto.

Jos kada krenu da guraju AV programe na android i pokazuju nekakve sumanute statistke, a u realnosti niko ovde nije video virus na androidu.

Cela ta prica oko virusa, obaveznih AV programa i zastita je klasicno spinovanje. Posto vecina vas reinstalira windows svakih 2-3 meseca, probajte jedan loop da izdrzite bez AV. Aje, cik probajte, pa javite rezultat.

Moj win 7 je star preko 2 godine, a XP na drugom laptopu skoro 8 godina. Nijedan ni drugi nisu nikada videli viruse. Stari XP koristim za ebank firme, a novi laptop sa win7 koristim za pristup licnom ebanku.
 
Bolji rezon je promeniti OS?

U linuxu, ili bilo kom drugom operativnom sistemu nema ovih ili onih problema i ograničenja?
Ne pričam o sigurnosti, da se ne bi neko našao da iskrivljuje napisano.
Po tom rezonu na kraju bi se trebalo odustati od računara ili tehnike budući da ima gomila problema u vezi sa njima?
Istom linijom rezonovanja, treba se povući u planinu i na šaki riže meditirati u nekoj pećini jer to je otprilike najsigurnije u životu (ili čak i suicide, budući da je jedino sigurno u životu da ćemo izmedju života i smrti imati dobar procenat patnji ove ili one vrste)?

Slažem se u vezi keygen.exe priče, AV industrija jeste biznis.
Kao i sve ostalo u vezi IT-a a i ostalog u životu.

Slažem se da nije potreban AV na androidu, još uvek nije i nadam se da će i ostati tako ubuduće.

Kakvo spinovanje, AV je realnost na windowsu, to što i tu ima spinovanja kao i u vezi bilo čega gde ima profita to nije nikakav argumenat o potrebnosti/korisnosti ili nekorisnosti antivirusa na windowsu.

Edit:
Najduže vreme jedne instalacije windowsa kod mene je bilo oko 8 meseci.
Ja lično volim "frišak" windows i system image vraćam na svakih 2 meseca otprilike.
I sasvim sigurno je da kao takav radi stabilnije i na maksimumu performansi hardvera na kom je instaliran od instalacije windowsa stare 2, 5 ili 10 godina.
Bez obzira koliko, od strane koga i kako bila korišćena i održavana.
 
Poslednja izmena:
@argus:
Postoji tehnika kojom rootkit moze da se zakaci na driver i da se izvrsava u ring0 modu. Pri tome moze da se sakrije od AV programa, pa cak i da detektuje AV driver i da ga "otkaci". To je sve igra macke i misa, ko ce koga predje. Autori malwarea naprave novi vektor napada, a AV kompanije tek kada se virus rasiri ga analiziraju i naprave patch. Svaki novi vektor menja arhitekturu rada AV programa. Pre su AV programi bili kao i bilo koji drugi, a danas imaju i driver komponente, pa opet i dalje virusi mogu da se provuku ako koriste modifikaciju vektora ili neki novi vektor.
 
AV sam davno koristio i mnogo mi je usporavao rad.. pogotovu kada programiram, pa pokrecem debugger ili kada visual studio pravi exe, pa onda antivirus krene da gnjavi sa proverama.

To mi je dobro poznato. Svi developeri imaju probleme sa AV kompanijama koji trpaju u kos svaki softver koji "nema reputaciju" bez ikakve provere. Ili prepisaju sa Virus Totala takodje bez provere. Oni uporni salju mailove AV kompanijama da bi izbegli detekciju, ali pojedinci vise nemaju ni volje ni zivaca da se cimaju sa AV kompanijama. Zato i kod uputsvava stoji da se izkljuci AV kad se koristi pojedini alat. Ovo se odnosi na alate koje ja koristim u mom poslu, a inace svi programeri generalno imaju taj problem.


Ne, on to propagira jer prodaje AV, a poznato je da se u Srbiji proda AV programa u protivvrednosti od 300 miliona evra [/irony]. A cekaj, njihov program je besplatan? Onda to radi zbog samopromocije, svakako

Nista ja ne prodajem i nemam nikakvu potrebu da reklamiram program koji je besplatan i moze da se skine samo na zvanicnom sajtu i na Softpediji jer se preuzima direktan setup. Mislis da nije bilo gro ponuda od strane drugih sajtova.
Jednostavno ne moze da bude nikakvih reklamnih adware u instalaciji programa i tacka. Istu politiku ima i MBAM s tim sto oni imaju i Premium verziju koja se placa i stiti sistem u relal time. Dobra mu je osobina jer blokira popup koji vodi na exploit kit.
Exploit kit moze da iskoristi propust u browseru (Java, flash) i da ubaci malware a korisnik nece ni znati sta se desava.
 
@argus:
Postoji tehnika kojom rootkit moze da se zakaci na driver i da se izvrsava u ring0 modu. Pri tome moze da se sakrije od AV programa, pa cak i da detektuje AV driver i da ga "otkaci". To je sve igra macke i misa, ko ce koga predje. Autori malwarea naprave novi vektor napada, a AV kompanije tek kada se virus rasiri ga analiziraju i naprave patch. Svaki novi vektor menja arhitekturu rada AV programa. Pre su AV programi bili kao i bilo koji drugi, a danas imaju i driver komponente, pa opet i dalje virusi mogu da se provuku ako koriste modifikaciju vektora ili neki novi vektor.

Naravno da mogu, uvek je malware ispred AV-a. Samo treba razlikovati virus od rootkita :)
 
@poolmaker:
Ocigledno da koristis racunar za sitne poslice i nije ti previse bitno sta radis sa njim. Ja zivim od programiranja i na laptopu imam gomilu dev. alata (neki su placeni, neki su bespltni) koji su updejtovani, konfigurisani. Rusenje Windowsa i ponovo podizanje svega na prethodno stanje bi kod mene trajalo nekoliko dana i nemam nameru da gubim vreme na takvu gimnastiku. 10GB RAM-a + SSD i laptop radi isto danas kao i pre godinu dana. Instant se budi iz sleepa, restartujem ga samo kada windows odradi neki update.

Sta tebi znaci "frisak windows? Cime toliko moze da se zaprlja pa da posle 2 meseca mora da se reinstalira?

To oko spinovanja.. tebi ne vredi da objasnjavam, ti si vez zagrizao udicu i navukli su te. Da i tebe posavetujem pa da probas jedan loop od 2 meseca bez AV programa, pa javi kako je proslo.
 
Nisi pročitao, rekao sam vraćam system image (sveže instalacije windowsa sa svim programima koje koristim i gde je sve namešteno i podešeno kako sam navikao).
Sitni i krupni poslovi su relativan pojam, a i emocionalno obojen.
Isto kao i poslednja rečenica tvog komentara pa nemaju značaja u argumentovanoj diskusiji :)
 
@argus:
Danas postoji podela medju malicioznim programima.. Virusi, rootkiti, malware, adware, botnet, trojans, worms, spyware ... mozda sam se lose izrazio, ja licno sve to nazivam virus jer generalno prave nekakvu stetu na racunaru korisnika, od kradje podataka, ucenjivanja pa do sirenja, ucestvovanje u napadu i reklamiranja.
 
@poolmaker:
Cek.. ti uradis restore svakih 2 meseca? A update raznih aplikacije koje su se u medjuvremenu pojavili?
 
Malopre kad pomenuh exploit a zaboravio sam da dodam i korisnika koji je najcesci krivac.
Evo klasicnog primera.
Jedan vid zastite od pomenutih popup-ova je AdBlock ili NoScript. Sve je vise korisnika koji gledaju online filmove a na takvim sajtovima se explicitno trazi da se pomenute aplikacije iskljuce kako bi mogao da gleda film. I naravno korisnik po svaku cenu hoce da gleda film i svesno se izlaze riziku.
 
@yooyo
Da, pola sata posla.
Sve aplikacije ne apdejtujem, utorrent je na 2.2.1 verziji, neke iz drugih razloga ne apdejtujem (piratske su, itd.. da ne nabrajam sve razloge).
Browseri, flash, bitni programi i programi koje želim da apdejtujem su max pola sata posla.
Drajveri takođe, drajveri se ne apdejtuju iz dosade, ako radi dobro staru verziju drajvera ne diram.
 
O tome je cela ova tema, da ako koristis kompjuter kao alatku za rad i vodis racuna, u tom slucaju ti antivirus ne treba. Ako radis svasta na kompjuteru kao sto vecina radi onda ti nikakva softverska zastita nece pomoci.

Mada su pop-popovi mnogo manje strasni nego pre 15 godina, najvise zahvaljuci napretku sigurnosti samih pregledaca. Nekada je otvaranje jednog pop-up prozora znalo da prouzrokuje zagusenje citavog sistema jer bi se aktivirala (ActiveX) skripta koja bi konstantno spamovale nove prozore dok god ima resursa. To je tako bilo na Win98SE i IE4/5/6. Danas u vreme novih Windowsa i pregledaca to je retkost. Na Linuxu gotovo nemoguce (velika vecina pop-up malware se ne moze izvrsiti pod Linuxom).
 
Mislim da vecina zabluda "naprednih korisnika" o nepotrebnom AV dolazi od zastarele predstave o malware-u, gde je valjda dovoljno onemoguciti autorun, pa da se 90% problema unapred eliminise.

Mhm.

Kao nema šanse da primetimo da je autorun.inf "prazan", ćao mozak.

Naprimer, fajl svchost u temp folderu (koji uredno prolazi AV detekciju) ćemo ostaviti? Bože sačuvaj, da ga pipamo? Samo nahrani svinje i ne diraj, ćao mozak.

Samo nastavite sa sveopštom generalizacijom i sveopštim reklamiranjem.

Mada, što se reklamiranja tiće, mislim da će Vam Peca zakucati na vrata. :D
 
Onaj ko koristi racunar samo za rad gdje ima 2-3 instalirana programa i to licencirana, pa i ne treba mu AV i ako ga niko drugi ne koristi. Ako ti sluzi za nesto od igle do lokomotive djavola ne treba. Jos pogotovo da nekome drugom dodje do ruke racunar na trenutak ili ubode neki USB. :)

Imam par drugova developera vrhunskih (uglavnom web), ni jedan nema racunar smao za rad, vec jedan za sve :D Jedino ovde nesto se glumata sa 800 racunara, legalnost ovo ono ....
 
O kakvom glumatanju pricas?
 

To je stav administracije foruma, koji proizilazi iz zakona ove zemlje koji najostrije osudjuju pirateriju i gde su kazne za sajber kriminal ostrije od kazni za nanosenje fizickih povreda i pokusaj ubistva. Ja zaista ne znam koliko ti imas godina, ali cenim da imas dovoljno da bi ti to trebalo biti jasno.

Ne forsira se legalnost zbog ideala vec zato sto to tako mora ako ovaj forum zeli da nastavi sa radom kao do sada, a ne da bude u nekoj sivoj zoni.
 
Nazad
Vrh Dno