Šta je novo?

[jedini] thread o klima-uredjajima [2009]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ona i dalje radi bez problema, ali kada sam juce skinuo mrezice da ih isperem, primetio sam da na jednoj nema filtera. Zanima me da li je to normalno ili stvarno fali?

Evo slike:

resizeof1.jpg


Pozz


Nemo' da me drzis za rec, ali mislim da je u pitanju osvezivac vazduha :type:
 
OK, hvala vam na odgovorima. Ima logike. ;) Nego ga buraz na svojoj klimi ima na obe mrezice te sam mislio da meni fali drugi. Pozdrav!
 
Po mom iskustvu koliko para toliko muzike, inace koristio sam TCL da mi hladi prostoriju od 30m3 u kojoj se vrsila proizvodnja, ima vlage, nekad se unese 20-50l tecnosti na 30C, spustala je na 16-18C ali je izdrzala samo 4-5 meseci, posle toga je usledilo opadanje performanisi a na kraju je otisao i kompresor.Za 18 000 nisam ni ocekivao nesto vise.
 
LJudi ima li neko da mi preporuci trenutni best buy u klasi 12000 btu ? Budzet do recimo 25000 din? Da je sto tisa i da se lako odrzava. Pozzz:zgran:
 
Prošle godine sam ugradio klimu u sobu. Uskoro počinje nova sezona korišćenja, da li bi trebalo nekako da je očistim? Ili nekim sprejom da isprskam?
 
Operi filtere, isparivac mozes poprskati sredstvom za ciscenje klima, mada i Aspepsol odlicno neutralise miris nikotina ako se pusi u prostoriji.
 
Ne čitam uputstva, očigledno grešim u tome. Hvala na informaciji!
 
Ne čitam uputstva, očigledno grešim u tome. Hvala na informaciji!

Nego kako, ko jos cita uputstva dok sve radi? :d
Sto se cesce ciste filteri to bolje. To se radi samo u sezoni koriscenja i zahteva 2 minuta vremena. Jednom nedeljno nije precesto, a znaci mnogo za funkcionalnost, higijenu i stanje klime uopste :wave:
 
Sklapa ih Midea za Comtrade (Crypton je njihov brend), uredjaji su identicni (ne racunajuci nalepnicu)
 
Vidim da ima na sve strane samsung klima uredjaja, a posto krece sezona, zanima me kakve su, odnosno da li se isplati uzimati to cudo? Limit mi je negde 400 evra sa ugradnjom.
Gledao sam za te pare i LG u varijantama S12AH i K12AH, samo ne mogu da provalim koji je model bolji od ta dva, kad niko nema tacne i detaljne informacije.
Bilo kakav savet nekog iskusnijeg je dobrodosao.
 
Za sobu 4x3m da li je bolje ustedeti i uzeti 9ku ili uzeti 12icu?
Posto su sve jeftine klime skoro iste, za koju znate da ima dobru energetsku klasu?
 
Za sobu 4x3m da li je bolje ustedeti i uzeti 9ku ili uzeti 12icu?
Posto su sve jeftine klime skoro iste, za koju znate da ima dobru energetsku klasu?

12ica je overkill za sobu te velicine. Smrzo bi se posle 5 minuta od ukljucivanja klime. Uzmes 9ku. Posto sam uzeo Panasonic 9ku pre par dana znam da je energetska klasa B. Kostala je 19.999 dinara. Ako te zanima gde, pitaj preko pm-a.
 
Moja soba ima oko 15 kvm i 7-ica je sasvim dovoljna da je rashladi. Cak i ne stavim da hladi vec samo na "dry" i opet se smrznem. :)
 
Da li postoji A energetska klasa za te jeftine klime?
klima < 20000din
 
Ne :)

A i te jeftine sto su navodno klasa A brzo postanu klasa Ž kad treba da hlade na visokim temperaturama (mali kondenzator, slab motor ventilatora u spoljnoj) sto dodatno opterecuje kompresor i smanjuje mu vek trajanja...

Gledao sam za te pare i LG u varijantama S12AH i K12AH, samo ne mogu da provalim koji je model bolji od ta dva, kad niko nema tacne i detaljne informacije.
Jednom sam sreo S12AH i po podacima sa nalepnice ispada da je en. klasa C a ne A kako je svugde reklamiraju. Osim toga, spoljna jedinica deluje malo siromasnije u odnosu na S12AHP (pozadi ima onu drndavu celicnu mrezicu umesto pravougaonih otvora, kapa na ventilima je drukcija itd), tako da ako se ipak odlucis za ovaj model otvori cetvoro ociju
K12AH je zaista A en. klasa i nalazi se u ponudi na zvanicnim LG sajtovima za razliku od S12AH koga jedva ima ponegde
Oba modela su iz Koreje

Samsung savetujem da zaobidjes, dosta zalbi na njih ima

pozz
 
Poslednja izmena:
nasao sam Elite klima AS-09ER13 za 13000din :D
Vredi li to cemu?
 
Nista iz licnog iskustva. Nekoliko drugara/poznanika/komsija ima problema sa grejanjem na Samsung klimama, od toga je jednoj (ona sa metalnom spoljnom) u sred leta kompresor otisao u vecna lovista... Ko zna, mozda su to samo posledice lose montaze ili si ti radio sa nekim boljim serijama
Osim toga, neki noviji modeli imaju toliko malu spoljnu jedinicu da vise podseca na peticu ili sedmicu nego na 12-icu
 
-1 za Samsung (tj. +1 protiv :p )
 
Verujem da svakom kupcu koji ne dobije potpuno ispravan uređaj malo znače mali procenti reklamacija na tu seriju.
Ja sam samo hteo reći da je obzirom na broj montiranih uređaja procenat zaista mali.
Ne treba zaboraviti da su do pre dve godine cene Samsung i Lg klima bile skoro iste, dok je Samsung prošle sezone imao osetno nižu cenu.

Verujte mi da nijedan montažer neće ništa lepo reći za nepouzdane uređaje. Trgovci obično hvale uređaje koje imaju na lageru, a ako nešto krene po zlu poslaće servisere koji sa takvim uređajima gube vreme i novac, a u krajnjem slučaju i ugled.

Što se tiče problema sa grejanjem, prvo što mi pada na pamet je pozovu servisere koji su montirali klimu da provere stanje gasa (freona). Neki modeli koji su su prepunjeni freonom naizgled dobro rade na hlađenju, ali neujednačeno greju jer se kompresor često isključuje zbog preopterećenja. Naravno, ne mora uopšte to biti u pitanju, najsigurnije je da pozovu servis (nadam se da su uređaji u garanciji).

Ne znam na koje modele sa "malom" spoljnom jedinicom misliš? Da li možda znaš oznake?
 
Moj samsung sljaka vec par godina, i vrlo lepo radi. E sad, ne mogu da tvrdim nista generalno, mozda sam imao srece.
 
Koja je razlika u gasovima u klima uredjajima?
R22 i R407?
Sta to znaci za obicnog korisnika?

Da li je neko sam ugradjivao klimu i da li je to moguce?
 
Poslednja izmena:
Koja je razlika u gasovima u klima uredjajima?
R22 i R407?
Sta to znaci za obicnog korisnika?

Da li je neko sam ugradjivao klimu i da li je to moguce?

1) gas R22 je bolji za rad ali je zabranjen u EU (jer ostecuje ozonski omotac) pa ce njegova zamena uskoro biti otezana (pad, pritiska, iscurivanje freona i dr.). 407 i ostali 4XX se smatraju manje stetnim itd.

2) mozes sam ako imas opremu i alat, ako nemas ne isplati se. (alat za secenje bakrenih cevi, za pertlovanje bakarnih cevi, pumpu za vakumiranje instalacije itd.)
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno