PDA

View Full Version : Software za obradu digitalne fotografije[EpT]-=SpitFire=-
26.11.2003., 07:10
Posto nisam neki napredni korisnik Photoshop-a i slicnih programa, interesuje me neki pogodan software za editovanje digitalnih fotografija, jednostavan, a koji daje dobre rezultate.

ima-li-koga-tu
26.11.2003., 07:59
pa, mozda ti je OK acdsee 5.0 ili 6.0

Aleksandar
26.11.2003., 09:27
Toplo preporucujem PhotoBrush (shareware):
http://www.mediachance.com/digicam/

Program je veoma dobar i jedino sto mu nedostaju su slojevi (layers) i sto je sporiji. Inace je odlican kombinacija veoma dobrih i jednostavnih alata za korekciju (npr. popravak belog balansa, "ciscenje" lica na portretima) i dosta mocnih opcija i filtera. Ima i puno raznih cetkica i dodataka za crtanje i manipulaciju. Interfejs je vrlo jednostavan, lagan i lep. Podrzava i PhotoShop filtere, npr. NeatImage.
Program je namenjen bas za doterivanje i obradu fotografija i u zadnje vreme ga koristim cesce nego PhotoShop ili PaintShop Pro (dosadasnji favorit) za obicno korigovanje fotografija. Zapravo sad vec za vecinu stvari koje ne zahtevaju layer-e jer je mnogo jednostavniji i laksi za rad, a sa odlicnim rezultatima.

Na istom linku se moze naci i DCE Autonhance (shareware) koji je jedan on najboljih alata za automatsko doterivanje fotografija - sa nekoliko klikova, a opet uz dosta mogucnosti, ko zeli.

Pored shareware stvari Mediachance nudi i odlicne Free alate (isti link):
- Free DCE - pojednostavljeni DCE Autoenhance, super jednostavan, veoma dobri rezultati. Velikom broju ljudi je sasvim dovoljan za sredjivanje fotografija.
- ColorCastFX, popravak boja
- ClearSkinFX, ciscenje (zamucivanje) lica. Lepo ispegla kozu, a ne pokvari ostrinu ociju. Devojka ce vam biti zahvalna ;)
- HotPixels eliminator
- B/W works, za prebacivanje u crno beli svet. Vrlo upotrebljivo
- FilterSIM, jedna on najboljih stvari - simulacija pravih foto filtera (koji se stavljaju na objektiv)

Uz sve ove alate, obavezno dodaj i NeatImage koji odlicno smanjuje sum (Noise Reduction):
http://www.neatimage.com/download.html

Sa sajta se moze uzeti besplatna Demo verzija, sa najvecim ogranicenjem da moze da snima samo JPG i sto nije PhotoShop filter. Dakle, potpuno upotrebljivo. Malo je teze u pocetku za savladati, ali je uputstvo kratko i dobro i isplati se savladi za pojedine fotografije za visokom ISO vrednoscu ili dugackom ekspozicijom. Rezultati mogu biti spektakularni.

Wakizashi
26.11.2003., 10:26
A ja toplo preporucujem Turbo Photo (shareware) $29.99
http://www.turbo-photo.com/eng/index.htm
Gomila opcija za peglanje slike, koje se mogu koristiti na newbie nivou tipa klikni ovde, ovde i ovde, ali i na naprednijem nivou. Povrh svega ima u sebi i fotoalbum...

nesharm
26.11.2003., 21:07
Pitaj Stevu, on ima neko malo odlicno programche...

Aleksandar
26.11.2003., 22:47
A ja toplo preporucujem Turbo Photo (shareware) $29.99

Nisam bio lenj pa sam ga probao. Zaista odlican program za lako i brzo sredjivanje fotografija. Ja cu ostati na PhotoBrush-u i PaintShop Pro-u, ali se mojoj zeni jako dopao i preci ce da ga koristi.

[EpT]-=SpitFire=-
27.11.2003., 07:00
Pitaj Stevu, on ima neko malo odlicno programche...

To sto Steva ima je Neat Image, i to vec imam:)

Dark Angel
27.11.2003., 12:02
Intellihance Pro 4 - plugin za Photoshop .... odlican !