PDA

View Full Version : Jednostavan program za crtanje



Gaya
13.01.2010., 10:14
Mozda je vec neko trazio slican program ali nemam drugog izbora nego da pitam. Treba mi neki jednostavan program za crtanje u 2D. Da bi vam bilo lakshe sa prporukama pokushacu da objasnim kakav mi je program potreban.
Treba da nacrtam i odshtampam prednju stranu elektricnog uredjaja sa nekoliko pokazivaca, tj. polozaj ON/OFF, test, i josh par stvari. Dakle, ne treba mi nishta komplikovano tipa AutoCad i sl. samo ono najosnovnije i ako ima mogucnost unosa mera. Recimo da treba da nacrtam prednju stranu ispravljaca za struju sa dimenzijama 15x5.5 cm. Nadam se da sam bio dovoljno jasan. Mislim da treba da napomenem da sam probao Corel i Google SketchUp ali mi je to previshe komplikovano. Ako neko ima volje mogu da nacrtam rucno i da skeniram pa da neko i uradi pa mi poshalje na pm. Nadam se da ne trazim mnogo. Pozz.

qwertybre
13.01.2010., 13:51
možda nešto ovako?
http://portableapps.com/apps/office/dia_portable

Impreza
13.01.2010., 19:32
Mislim da će ti Solid Edge free 2D program odlično uraditi posao. Samo je pitanje da li hoćeš da ga naučiš (tj. da li će ti trebati i ubuduće) ili ti se više isplati da ti neko uradi posao:

http://www.plm.automation.siemens.com/en_us/products/velocity/solidedge/free2d/index.shtml

Obavezno pogledaj 2. stranu u sledećem PDF-u:

http://www.plm.automation.siemens.com/en_us/Images/8799_tcm1023-5032.pdf

Pozdrav

D/ART
14.01.2010., 04:49
Nije Corel baš toliko težak, naročito ako se crtaju tako neke jednostavnije stvarčice gde je još i odnos 1:1.

Koliko sam shvatio bilo koji rpogram da se odabere moraće da se nauči tj. da se upozna sa njim malo podrobnije da bi se koristio jer ne postoje varijante uključi i samo će se nacrtati, jbg.


Najkraće, moguće, uputstvo za Corel:

Odabereš alatku na levoj strani na kojoj je nacrtan kvadrat i sa njom nacrtaš/razvučeš po papiru neki pravougaonik.

Potom odmah odabereš alatku na kojoj je nacrtano pero i odabereš debljinu linije.

Sledeći potez je da gore na traci odabereš Arange potom Transformations pa Size i odrediš dimenzije.

Tako si dobio prvi element tj. pločicu 15x5.5 cm

Sledeći je već lakše jer ti je Transformations/Size ostao otvoren.



E, pa šta je sada tu puno teško, osim što je potrebno postupke ponavljati za svaki elemenat koji je potreban a to zahteva izvesno vreme.

Neko će ti već reći kako se ravna i još možda neku sitnicu i to je to.

PS.
Molba ostalima, nemojte sada da spominjete ništa komplikovanije dok sam ne bude imao potrebu da pita/sazna.

Gaya
15.01.2010., 14:07
O.K. Plocica nacrtana, ubaceni su neki objekti odnosno tacke i krugovi unutra. E sad, Na sredini plocice je jedan poveci krug na koji bi trebala da ide rucica za potenciometar i na njemu bi trebalo da stavim decimale od 1 do 10. Kako bih to mogao da uradim. Kao i do sada hvala unapred na vremenu koje nalazite da mo pomognete. POZZ.

Tepodong
15.01.2010., 15:03
I meni treba nešto slično, izgleda da EXCEL to ne može. Ovako treba da izgleda,dužina velikog stub je zbir dužina malih stubova grafika. Da i bi se to moglo lako uraditi sa Solid Edge free 2D ?

okmijun
15.01.2010., 15:26
Okaci ovde mozda ti neko nactra u nekj pauzi na brzaka?

Tepodong
15.01.2010., 15:37
Okaci ovde mozda ti neko nactra u nekj pauzi na brzaka?

Ako se to odnosi na mene, nisam još izračunao vrednosti tih malih stubića. Kad se one imaju treba ih samo naneti po grupama, i dodati taj veći stub čije je dužina zbir njihovih dužina+ isprekidane linije koje označavaju meru njihove dužine odnosno visine, i horizontalni i vertikalni tekst kod osa, to je sve !

Impreza
15.01.2010., 22:03
I meni treba nešto slično, izgleda da EXCEL to ne može. Ovako treba da izgleda,dužina velikog stub je zbir dužina malih stubova grafika. Da i bi se to moglo lako uraditi sa Solid Edge free 2D ?

Pa trebalo bi da moze. Pogledaj onaj pdf fajl koji sam ostavio u prvoj mojoj poruci u ovoj temi. Solid edge 2D free ti je vise za crtanje tipa AutoCAD i sl.

Gaya
16.01.2010., 11:59
Uradio sam sve shto sam zamislio, samo josh da mi kazete kako da dodam mere na krugu, kao shto sat izgleda samo od 0 do 10. Ajd' josh samo ovopa da zavrshim s'ovim. POZZ.

Jura69
07.05.2010., 11:59
Ajde ako nije kasno posto sam tek sada video ovu temu i ako hoces uradicu ti 3D model i iz njega izvuci 2D .