PDA

View Full Version : Sky Star 2



Strana : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 [47] 48 49

twister
19.11.2010., 16:41
Ok, samo da su precizni. :)

btw. ima li koga sa FastSatFinder programcetom ovde? Nemoguce da nema, a i par puta je spominjana ta rec na forumu.

Cwelle
19.11.2010., 16:44
Ako si uzeo Skystar karticu, imas program uz nju preko kojeg mozes da pratis jacinu signala. Zaboravio sam kako se tacno zove. Nesto server...

twister
19.11.2010., 16:55
Da, obicna SkyStar 2 v.2.6D (nije HD).

Gadjan
19.11.2010., 20:26
Ima nas sa FastSatfinderom, samo da stignemo do foruma :).
Sve preporuke za njega, meni je mnogo pomogao kad sam bio u tvojoj situaciji, sa opremom ali bez iskustva. Ne znam šta si našao i ko ti prijavljuje da je zaraženo, ali ja sa ovom mojom verzijom nisam imao problema, do duše ni ne koristim AV. Sad sam baš uploadovao na virus total, i ima nešto malo prijava ali kontam lažnih, pošto svi bitni antivirusi ne prijavljuju ništa. A i više ima prijava za instalaciju nego za lek :D. Evo u spojleru rezultat, a ako ti je frka, daj podatke za geografsku širinu/dužinu, veličinu tanjira i satelit koji želiš pa ću ti ja dati podatke za azimut, elevaciju i lnb tilt. A signal možeš da pratiš bilo čime, samo da su ti ispravni transponderi (frekvencije).
Lek :) Result: 2/43 (4.7%)
Antivirus Version Last Update Result
AhnLab-V3 2010.11.01.01 2010.11.01 -
AntiVir 7.10.13.75 2010.10.31 -
Antiy-AVL 2.0.3.7 2010.11.01 -
Authentium 5.2.0.5 2010.11.01 -
Avast 4.8.1351.0 2010.10.31 -
Avast5 5.0.594.0 2010.10.31 -
AVG 9.0.0.851 2010.10.31 -
BitDefender 7.2 2010.11.01 -
CAT-QuickHeal 11.00 2010.10.26 -
ClamAV 0.96.2.0-git 2010.10.31 PUA.Packed.PEtite
Comodo 6577 2010.11.01 Heur.Pck.EXECryptor
DrWeb 5.0.2.03300 2010.11.01 -
Emsisoft 5.0.0.50 2010.11.01 -
eSafe 7.0.17.0 2010.10.31 -
eTrust-Vet 36.1.7943 2010.10.29 -
F-Prot 4.6.2.117 2010.10.31 -
F-Secure 9.0.16160.0 2010.11.01 -
Fortinet 4.2.249.0 2010.11.01 -
GData 21 2010.11.01 -
Ikarus T3.1.1.90.0 2010.11.01 -
Jiangmin 13.0.900 2010.11.01 -
K7AntiVirus 9.67.2865 2010.10.29 -
Kaspersky 7.0.0.125 2010.11.01 -
McAfee 5.400.0.1158 2010.11.01 -
McAfee-GW-Edition 2010.1C 2010.10.31 -
Microsoft 1.6301 2010.11.01 -
NOD32 5580 2010.10.31 -
Norman 6.06.10 2010.10.31 -
nProtect 2010-11-01.01 2010.11.01 -
Panda 10.0.2.7 2010.10.31 -
PCTools 7.0.3.5 2010.11.01 -
Prevx 3.0 2010.11.01 -
Rising 22.71.06.04 2010.11.01 -
Sophos 4.59.0 2010.11.01 -
Sunbelt 7183 2010.11.01 -
SUPERAntiSpyware 4.40.0.1006 2010.11.01 -
Symantec 20101.2.0.161 2010.11.01 -
TheHacker 6.7.0.1.074 2010.11.01 -
TrendMicro 9.120.0.1004 2010.11.01 -
TrendMicro-HouseCall 9.120.0.1004 2010.11.01 -
VBA32 3.12.14.1 2010.10.29 -
ViRobot 2010.10.4.4074 2010.11.01 -
VirusBuster 12.70.14.0 2010.10.31 -

MD5 : 1fb94999cc28ae1647f4b125c6408bab
SHA1 : cdd20827a6cdf63052cea9d85e17cf46a907150c
SHA256: eba98c5c36eb4beb1ddefa9b5edb56e2f964769c24d885cc5b e8acfc2f0cfe7e


Instalacija 2.7.0 Result: 9/42 (21.4%)
Antivirus Version Last Update Result
AhnLab-V3 2010.11.06.01 2010.11.06 -
AntiVir 7.10.13.145 2010.11.05 -
Antiy-AVL 2.0.3.7 2010.11.06 -
Authentium 5.2.0.5 2010.11.05 W32/Trojan2.HRJD
Avast 4.8.1351.0 2010.11.06 -
Avast5 5.0.594.0 2010.11.06 -
AVG 9.0.0.851 2010.11.06 -
BitDefender 7.2 2010.11.07 -
CAT-QuickHeal 11.00 2010.11.04 -
ClamAV 0.96.2.0-git 2010.11.06 -
Comodo 6634 2010.11.06 -
DrWeb 5.0.2.03300 2010.11.07 -
eSafe 7.0.17.0 2010.11.04 -
eTrust-Vet 36.1.7958 2010.11.05 -
F-Prot 4.6.2.117 2010.11.05 W32/Trojan2.HRJD
F-Secure 9.0.16160.0 2010.11.06 -
Fortinet 4.2.249.0 2010.11.06 -
GData 21 2010.11.07 -
Ikarus T3.1.1.90.0 2010.11.06 -
Jiangmin 13.0.900 2010.11.06 -
K7AntiVirus 9.67.2903 2010.11.03 Trojan
Kaspersky 7.0.0.125 2010.11.07 -
McAfee 5.400.0.1158 2010.11.07 Artemis!4FC62E075C53
McAfee-GW-Edition 2010.1C 2010.11.06 Artemis!4FC62E075C53
Microsoft 1.6301 2010.11.06 -
NOD32 5597 2010.11.06 -
Norman 6.06.10 2010.11.06 W32/Startpage.LRL
nProtect 2010-11-06.01 2010.11.06 -
Panda 10.0.2.7 2010.11.06 Suspicious file
PCTools 7.0.3.5 2010.11.07 -
Prevx 3.0 2010.11.07 -
Rising 22.72.04.00 2010.11.06 -
Sophos 4.59.0 2010.11.06 -
Sunbelt 7236 2010.11.07 Trojan.Win32.Generic!BT
SUPERAntiSpyware 4.40.0.1006 2010.11.06 -
Symantec 20101.2.0.161 2010.11.07 -
TheHacker 6.7.0.1.076 2010.11.05 Trojan/StartPage.dmp
TrendMicro 9.120.0.1004 2010.11.06 -
TrendMicro-HouseCall 9.120.0.1004 2010.11.07 -
VBA32 3.12.14.1 2010.11.05 -
ViRobot 2010.10.4.4074 2010.11.06 -
VirusBuster 12.71.8.0 2010.11.06 -

MD5 : 4fc62e075c53003feb22656b1ce11714
SHA1 : c97a92a7bcf15571be8a0e6ef900f33627dd895e
SHA256: 9663474b95fdb46ab5b809469443bb5068760b10e70d75cedd dff26ec2ca88de
Dalje, ne treba ti kompas, preciznije ćeš pomoću sunca. Ja sam tako radio i ubo sam u milimetar azimut (levo-desno). FastSatfinder ti lepo izračuna u koliko sati i minuta će se sunce na tvojoj lokaciji poklopiti sa satelitom koji želiš. Onda čekaš to vreme i namestiš senku od lnb nosača po sredini antene :). Ako malo i omašiš, mrdnućeš par mm levo desno i uloviti signal. Samo nisam siguran za vremensku zonu i to pomeranje sata (DST... to me uvek zbunjivalo). Elevaciju (gore-dole) za Astru stavi šrafove do kraja ili skoro do kraja, kao na slici. Maznuo sam sa it4uma što se i vidi.
http://www.it4um.com/forum/viewtopic.php?f=66&t=3775
Vrlo korisna tema, samo moraš se registrovati.
Mada sve ono moje sa suncem nije neophodno, ako ubodeš elevaciju kolko tolko, lako ćeš uhvatiti astru pomeranjem polako levo-desno.
Pretpostavljam da to loviš za početak jer je najlakše, pošto tu baš i nema mnogo šta da se gleda. Ako imaš opremu za praćenje samo jednog satelita, onda ti preporučujem Hellas Sat 2 na 39 stepeni istočno zbog ovog:
http://www.lyngsat.com/packages/bulsatcom.html
Ako šta zapne, samo pitaj. :wave:

twister
19.11.2010., 20:40
Zapece sigurno. :)

Ali prvo, hvala na ovako opsirnom odgovoru.

Da, prvo pokusavam da ulovim Astru.

Opremu sam uzeo polovnu. Tanjir je (visina) 1.2 m, ali vidi se kada se malo bolje obrati paznja da mu je sirina manja. (nisam merio). Uz tanjir su dosla 2 lnb-a na kojima je vreme izbrisalo info, tj. od koliko su db.
Tip koji je prodavao opremu je iz Panceva a ja iz jednog Bg prigradskog naselja, pa verujem da smo blizu. Nagib antente nisam menjao (nista nisam odsrafljivao), pa onako laicki razmisljam....samo mi ostaje to mrdanje levo desno. Sad' ...sta ja znam, mozda i gresim. Drzac antene smo danas zavarili i libela pokazuje da je poprilicno dobro postavljen.

Sto se tice programa koje sam ja pokusao da skinem, NOD32 im nije dozvolio da zavrse download jer je javljao neke trojance.

btw. taj deo za elevaciju sa slike koju si okacio je identican ovome sto ja imam. I ja ga nisam dirao. Jedino smo, da bi skinuli antenu,odsraflli 'zabice' koje hvataju drzac antene. ostalo nije dirano.

Gadjan
19.11.2010., 20:49
Tanjir je offset te je normalno da bude jajast da tako kažem :). U satfinder uneseš širinu i visinu i to je to. Nego, ako je elevacija dobra, onda bi hvatanje trebalo da bude vrlo lagano... Još ne reče (ili ja nisam skontao), jesi li već vrteo malo pa nisi uspeo ili...? Pošto kao što rekoh, ako je sve ok onda laganica, lnb kabl ravno na dole, staviš na neku frekvenciju sa astre, ideš polako levo desno i čekaš da zasvetli, zapišti ili šta već imaš :).

twister
19.11.2010., 20:54
Jos nisam nista vrteo, tek se spremam. Ovo je bilo skupljanje minimum potrebnih podataka. :)

Upravo sam ubacio SkyStar 2 karticu, pa cu instalirati poslednje drivere (v.4.6).


btw. koliko vrh krosnje drveta moze da smeta ? Da li drasticno smanjuje signal ili ga totalno ubija? Takodje da li kablovi koji od struje (sa bandere) i od kablovske mogu da smetaju?

Gadjan
19.11.2010., 21:08
Ma kablovi ne mogu a za krošnju ne bih znao. Zavisi koliko je drvo visoko/blizu tj da li uopšte upada u pravac antena-satelit. Ne verujem da je to slučaj, verovatno ti se samo čini. Signal dolazi pod prilično oštrim uglom od gore. Za to bi trebalo biti baš blizu i visoko. I ja sam se tako tripovao za orah kod mene pa kad sam video jednu total antenu gde je montirana i ocenio taj ugao onda mi je moj slučaj bio smešan :). Tamo mali razmak kuća do kuće, a antena nisko, slikaću sutra ako se setim.
Sa drajverima novijim od 4.4.1 neće moći da ti radi AltDVB koji je zgodan ako gledaš na monitoru i sediš za tastaturom. Ali ako imaš i daljinac i oćeš da se zavališ onda DVBViewer Pro najnoviji i uživancija (najbolji program ubedljivo, najbolja podrška za daljinac i titlove, odličan osd i još gomila opcija). On radi sa svim drajverima.

twister
19.11.2010., 21:21
Vec sam instalirao drivere v.4.6. Imam daljinski.

U svakom slucaju, deinstalacija drivera nije problem. Pa ako bude potrebno, uklonicu ove najnovije.

Sto se drveca tice, antena nije uperena u njih, vec 'donji deo antene, mozda 'kaci' vrhove krosnje. Ali, verovatno sam se ja istripovao previse. Videcu...

_/Neo\_
20.11.2010., 02:03
jel može mali hin oko toga šta sada može da se gleda sa ss2? Ja imam velikih problema sa istom, tj ne mogu nikako lepo da je instaliram na Win7. Ne znam do čega je. Ako može neki link ka najnovijim drajverima koji rade pod Win7 x64 bio bih veoma zahvalan

Gadjan
20.11.2010., 10:30
Pa osim onog Bulsata što sam dao link, slabo šta. Tj ima ponešto razbacano po satelitima ali nije naročito vredno pažnje.
Za win7 ne bih znao, mislim iz iskustva pošto koristim XP, ali znam da radi i da ljudi koriste na sedmici. Evo ovde se spominje win7 support pa probaj te 4.5.1 ili ove najnovije 4.6.0.
http://www.dvbskystar.com/down_drivers.html
http://www.zshare.net/download/82917707a4da3e4d

Pablo
20.11.2010., 14:20
jel može mali hin oko toga šta sada može da se gleda sa ss2? Ja imam velikih problema sa istom, tj ne mogu nikako lepo da je instaliram na Win7. Ne znam do čega je. Ako može neki link ka najnovijim drajverima koji rade pod Win7 x64 bio bih veoma zahvalan

Win 7 x64, SS2 v 2.3d, zadnji driver mislim da je 4.6.0, DVB Dream zadnji i sve radi savrsheno... chak radi i diseqc motor...

:wave:

twister
20.11.2010., 22:54
Ok, danas sam ceo dan izgubio 'igrajuci' se sa antenom.

Juce je antena bila usmerena u potpuno pogresnom pravcu, pa signala nije bilo. Ali evo sta me sada muci.
Antena ima 2 lnb-a. Nije od 1.2 m, vec je visina 1.1 m a sirina 1 m.

Glavni lnb (onaj koji je direktno na pravcu 'sipke' koja ide ispod antene, sam odredio za Astru (19.2), a drugi lnb koji je na nekoj vrsti 'produzetka' za hotbird (13.0).

Prvo sam (zaobilazeci switch) direktno spojio jedan kraj koaksijalnog kabla za lnb koji je odredjen za Astru a drugi pravo u SkyStar karticu.

Za nalazenje satelita i jacine signala, koristio sam program FastSatFinder.

Podesim Astru i izaberem neki transponder, a zatim polako okrecem antenu sve dok 'Q' (quality) na FastSatFinderu ne bude zakucano na 100%. I uspeh da nadjem neki transponder gde je 'L' oko 80%.

Sledece sto sam uradio bilo je da pokrenem program DVBViewer Pro i izaberem 'channel list' a zatim izaberem kanale za satelit Astra. Posto ne znam jos mnogo toga, ja sam onako napucao CNN international i BBC world. To sam otvorio i onako bio sav happy. :D Neki kanali su imali malo 'cudniju' ikonicu pored imena a imena nekih kanala su bila ispisana plavim slovima. (pricam o programu DVBViewer Pro). Da li neko zna sta to znaci? Koliko sam ukapirao, to su kanali koji moraju da se plate, ali zasto su neki sa plavim fontom?

Elem, sledeci korak je bio da otkacim koaksijalni kabl sa Astrinog Lnb-a, i da ga prebacim na onaj nemanjen za HotBird (a drugi kraj je ostao direktno u SkyStar kartici).

Podesim ja na FastSatFinder-u Hotbird 13.0 i krenem da okrecem po malo LNB. Medjutim kako nije bilo nekog rezultata, okrenuo sam malo antenu i FastSatFinder je poceo da prima signal. Stelovao sam sve dok nije Q bio na 100% (zakucan) a L na nekih 60%.

Zatim samo opet pokrenuo program DVBViewer Pro i iz liste kanala izabrao one za HotBird. Zatim sam (posto ne znam koji kanali su sa hotbirda, isao onako 'peske' klicuci na neke, i uspeh neke da 'otvorim'. Rekoh 'extra' znaci uspeo sam da potvrdim da sam i HotBird nasao'.

Sledeci korak je bio da zakacim switch i testiram posebno svaki od LNB-ova kako bih utvrdio hoce li biti nekih 'smetnji' ili pada signala, i ...pad signala se nije desio, znaci sve je bilo ok.

I na kraju najtezi korak je bio vezati istovremeno oba LNB-a u switch a zatim iz njega u SkyStar i namestiti da sve to radi. I...tu pocinje problem.

Ja sam se fokusirao da prvo nadjem Astru, a da zatim podesavam LNB od Hotbirda, kako bih i hotbird nasao.

Ukljucim FastSatFinder, i podesim da Astra ima signal.Zatim upalim DVBViewer Pro i isprobam neki kanal. ...ok, radi.

Zatim, u FastSatFinder-u podesim HotBird, a onda na anteni pomeram po malo LNB i pratim sta se desava u FastSatFinderu. ...i nista. NISTA se ne desava.
Ok, krenem da polako pomeram antenu i odjednom FastSatFinder pocne da reaguje. Namestao sam sve dok Q nije bilo zakucano na 100% a kvalitet oko 60%.
Rekoh...ok hotbird je nastelovan ali se plasim da sada astra nece raditi.

I stvarno, u FastSatFinderu prebacim na astru i signala nema nigde.

Ukljucim DVBViewer Pro i proverim Hotbird.... radi. Proverim za Astru...radi. Hm...cudno. Ako i Astra radi zasto FastSatFinder nije nasao signal (probao sam vise transpondera i nije bilo rezultata).

Zatim dodjem na ludu ideju da iako je npr. u tom momentu FastSatFinder oznacavao dobar signal za Hotbird da 'batalim' razmisljanje oko toga zasto Astru nije nasao i pokrenuh DVBViewer Pro. Tamo, probah neke kanale sa spiska za Hotbird satelit i oni su radili. Probah neke iz spiska za Astru i oni takodje su radili. WTF? Zasto mi onda FastSatFinder nije javio da ima singnala.

OK, sada sam ponovo krenuo da podesim da mi FastSatFinder nadje singnal za Astru a to sto nece javiti za HotBird (nakon sto bih ga naravno prebacio na hotbird iz menija), to cu da ignorisem.
Nakon sto je FastSatFinder nasao signal od Astre, ja ponovo pokrenem DVBViewer Pro i proverim par kanala sa Astre i sa Hotbirda (iako je sada hotbird bio taj koji nije bio nadjen od strane FSF-a), i...opet kanali rade.

E jbg sad! Pa sta sam patio ceo dan kada sada vise nista nema logike? :)

Kako to da FastSatFinder ne nadje signal sa drugog LNB-a koji je npr. namenjen za Hotbird, vec samo ocitava Astru, a onda program DVBViewer Pro prikazuje kanale sa oba satelita (Astru i Hotbird).

I kako to da FastSatFinder kada je podesen za hotbird (a ne nalazi Astru), DVBViewer Pro prikazuje opet kanale sa oba satelita i hotbird (koji je logicno da u ovom slucaju prikaze) ali i Astru koju FastSatFinder nije octao.

Totalno sam se smorio. Pa gde je ovde logika u celoj ovoj stvari? :)

Hoce li neko pokusati da mi malo objasni jer stvari stvarno nemaju smisla, ovako kako se desavaju.

Hvala unapred!

E da, ...prosle noci sam instalirao i ProgDVB6.492 Pro. Ali evo vec nakon 24h, program se 'razboleo'. 'zem ti takav pro. :) Jel ima neko lek za njega da mi baci na pm? Hvala

renne
22.11.2010., 08:39
ProgDVB je najobičnije đubre od programa, zaobići u širokom luku.
Možda taj tvoj FSF ne radi dobro (ili uopšte sa DiseQ-om)

twister
22.11.2010., 10:16
Ne verujem da FastSatFinder ne radi, iz prostog razloga sto signala nije bilo u jednom polozaju (naravno). A onda sam pomerajuci antenu gledao u monitor i kada je FastSatFinder oznacio da sam pronasao satelit, ja sam probao da pustim neki kanal u DVBViewer Pro, i uspeo sam. Znaci, tesko da FSF ne radi.

Sto se tice DiseQ switcha...prvo sam jedan lnb direktno vezao za skystar 2. Kada sam nasao signal i uverio se da mogu da pustim neki program, vezao sam lnb za DiseQ, a zatim sam iz DiseQ-a (srednji prikljucak) vezao skystar 2. Nista se nije promenilo, tj. i dalje sam mogao da pustim program. Kada sam pomerio antenu, singal je nestao a i tv program. (tj. slika je ostala zamrznuta u DVBViewer Pro).


Neke stvari, koje se desavaju i koje sam opisao u prethodnom postu, meni ovde nisu uopste logicne.

U medjuvremenu sam nasao i DVB Dream, pa cu ga isprobati.

Ali trebace mi pomoc oko nekih 'dodataka'. Moze li neko da mi na pm posalje link gde takve 'dodatke' da nadjem i kako da ih 'ubacim' kako bi program mogao da ih koristi. Hvala.

Gadjan
24.11.2010., 17:32
Ja imam problem sa trzanjem slike na Bulsat paketu pa hajde da i ovde pitam, pošto do sada nisam jer nije bila aktivna tema.
Pretražih net i slabo sam našao slične slučajeve ali nije baš i da ih nema pa zato još uvek nisam siguran jel neki softverski problem ili kartica. Inače da nisam našao slična iskustva, već bih je iščupao iz kompa i kupio drugu. Probao sam je i na drugom kompu, isto trza, ali i dalje nisam siguran.
Ima li neko da gleda ovo sa DVBViewer-om ili DVB Dream i kako vam radi?

alex1974
24.11.2010., 18:40
Nadam se da se necete naljutiti sto pitam ovako nesto procitao sam ovde sve vezano za skystar2 a i na jos par mesta pa sam samo jos vise zbunjen ali evo ovako da vas priupitam naime imam skystar2(obicnu ne HD),2 lnb-a antenu 120cm,to mi sve radi na astri i hot bird-u,sada sam hteo da pokusam i hellas2(Bulsat) medjutim ceo dan pokusavam i nikako da ga nadjem probao sam i programe:sat finder i prog finder ali nista cak mi ne rade i kada sam na astri i hotbirdu mada mi programi rade sa oba satelita(mislim na sliku i ton)a ovi "finderi"nista.
E sada me interesuje da li je dovoljno samo pomeranje antene ili moram i da joj menjam ugao(milslim na gore-dole) i zaokretanje lnb-a?
Ne znam vise ni sam sta bi jos moglo da se uradi ah jos da dodam da antenu "vrtim"rucno to jest nemam nikakvih pozicionera i slicno.
Svaka pomoc mi je dobrodosla pa hvala svima unapred i nadam se da vas nisam udavio i ne zamerajte mi na mom neznanju.

Gadjan
24.11.2010., 19:16
Nemam iskustva sa tim situacijama (više LNB-ova) ali verovatno nisi podesio diseqc opcije u FastSatfinderu (vidim sad da ima ta podešavanja ali nikad nisam koristio pa ti ne mogu pomoći). Možeš i iz plejera pratiti signal, baciš na neki kanal, ali ako hoćeš satfinderom da tražiš Hellas najsigurnije da otkačiš switch i spojiš direktno na glavni LNB.
Nisam se duže vreme bavio ovim pa nadam se da nisam negde pogrešio:
Za naše područje sad sam na brzinu uneo u satfinder, razlika između astre i hellas-a je 27.5 stepeni u azimutu, znači za toliko trebaš pomeriti antenu ka istoku. Izmeri obim cevi u mm na kojoj je tanjir, podeli sa 360 i to ti je jedan stepen na cevi. Pomnoži sa 27.5 i za toliko mm trebaš okrenuti tanjir. Takođe ga treba i malo oboriti, a satfinder kaže za lnb tilt da je +18 stepeni za Hellas.
Mada mislim da ti je najsigurnije da ideš satelit po satelit, radi lakše orjentacije. Zato što je lakše nego da odjednom ubodeš i azimut i elevaciju.
http://www.lyngsat.com/europe.html
Ovako prvo baciš na neku frekvenciju sa astre 23.5 pa pomeriš malo na istok dok ne uloviš, pa badr na 26, atra 28 pa recimo 36 i 39. Ideš tako dokle god možeš da uloviš bez obaranja tanjira a kad imaš signal ali slab, oboriš tanjir i zakreneš lnb dok signal ne bude najbolji mogući pa nastaviš opet ka istoku.

twister
24.11.2010., 19:16
Nadam se da se necete naljutiti sto pitam ovako nesto procitao sam ovde sve vezano za skystar2 a i na jos par mesta pa sam samo jos vise zbunjen ali evo ovako da vas priupitam naime imam skystar2(obicnu ne HD),2 lnb-a antenu 120cm,to mi sve radi na astri i hot bird-u,sada sam hteo da pokusam i hellas2(Bulsat) medjutim ceo dan pokusavam i nikako da ga nadjem probao sam i programe:sat finder i prog finder ali nista cak mi ne rade i kada sam na astri i hotbirdu mada mi programi rade sa oba satelita(mislim na sliku i ton)a ovi "finderi"nista.
E sada me interesuje da li je dovoljno samo pomeranje antene ili moram i da joj menjam ugao(milslim na gore-dole) i zaokretanje lnb-a?
Ne znam vise ni sam sta bi jos moglo da se uradi ah jos da dodam da antenu "vrtim"rucno to jest nemam nikakvih pozicionera i slicno.
Svaka pomoc mi je dobrodosla pa hvala svima unapred i nadam se da vas nisam udavio i ne zamerajte mi na mom neznanju.



alex1974, svaka cast na prvoj recenici. Sta ti bi da na kraju stavis tacku? :)

Sto se ovoga sto si ti napisao tice, pa kao da sam to ja pisao. :) Znaci identicna situacija. Sve.
I to sam bas danas i ja trazio taj bullsat.
FastSatFinder nije reagovao, ali kako je kod mene taj 'pravac' prema hellas 2 delimicno ispod krova, tj. verovatno smeta tanjiru, nisam zeleo da ovde iznosim svoje 'bisere'. :)
Za hellas 2 moras antenu da pomeris na dole (ja bih rekao oko ~3 stepena). Medjutim, i mene buni to 'zaokretanje' lnb-a, jer slike sa site-ova koje prikazuju pravilan polozaj antene, nikako da provalim da li je 'zaokretanje' ulevo-udesno, ili je to zapravo 'upredanje' (kao kod srafa).
Na kraju sam batalio (za danas) i vratio se na staru dobru (s propalim programima) Astru 19.2 i Hotbird 13.0. :)

Znaci i mene zanim ako neko zna koliko je tesko 'ubosti' hellas 2 i da li ima nekih smetnji.

Btw. jedno dodatno pitanje: CNN International mi od juce ima sliku ali nema zvuk. Koristim DVBViewer Pro i mislim da nisam nista 'zabrljao' i iskljucio zvuk, ali sve je moguce. :)
Jel' moze neko da potvrdi da li CNN ima zvuk ili ne? (na Astra 19.2 ili Hotbird 13.0, ne znam tacno na kom je od ta dva). Hvala.

alex1974
24.11.2010., 19:49
alex1974, svaka cast na prvoj recenici. Sta ti bi da na kraju stavis tacku? :)

Sto se ovoga sto si ti napisao tice, pa kao da sam to ja pisao. :) Znaci identicna situacija. Sve.
I to sam bas danas i ja trazio taj bullsat.
FastSatFinder nije reagovao, ali kako je kod mene taj 'pravac' prema hellas 2 delimicno ispod krova, tj. verovatno smeta tanjiru, nisam zeleo da ovde iznosim svoje 'bisere'. :)
Za hellas 2 moras antenu da pomeris na dole (ja bih rekao oko ~3 stepena). Medjutim, i mene buni to 'zaokretanje' lnb-a, jer slike sa site-ova koje prikazuju pravilan polozaj antene, nikako da provalim da li je 'zaokretanje' ulevo-udesno, ili je to zapravo 'upredanje' (kao kod srafa).
Na kraju sam batalio (za danas) i vratio se na staru dobru (s propalim programima) Astru 19.2 i Hotbird 13.0. :)

Znaci i mene zanim ako neko zna koliko je tesko 'ubosti' hellas 2 i da li ima nekih smetnji.

Btw. jedno dodatno pitanje: CNN International mi od juce ima sliku ali nema zvuk. Koristim DVBViewer Pro i mislim da nisam nista 'zabrljao' i iskljucio zvuk, ali sve je moguce. :)
Jel' moze neko da potvrdi da li CNN ima zvuk ili ne? (na Astra 19.2 ili Hotbird 13.0, ne znam tacno na kom je od ta dva). Hvala.

Izvini ali da si i ti ovako po...deo kao ja danas verujem da isto ne bi znao sta pises:)

Za Gadjan-a jel bi mogao da mi makar na pp posaljes neko podesavanje za neki kanal na Hellsatu naravno fta? za bilo koji program koji ti koristis ali onako sve sto bih trebalo da upisem i samo ako ti nije neki problem ako jeste ok neljutim se.
Inace sam otkacio jedan lnb ostao je samo onaj glavni (centralni)na drzacu i opet nista mislim nalazim i astru i hotbird(pojedinacno)ne znam mozda jednostavno nisam uneo neka podesavanja to jest jesam ono sto sam nasao ali izgleda da to nije dovoljno ili i da malo spustim antenu.

Gadjan
24.11.2010., 19:52
Ajde probaću da obuhvatim sva pitanja :):
Za pravac i krov ne kontam kakva je situacija i kako bi moglo da ti smeta ako za astru ne smeta. Hellas je tih 27.5 stepeni u levo (ako stojiš iza antene), i pod nešto manjim uglom. Znači hipotetički ako bi satelite mogao da vidiš na nebu, astra bi bila tačno na jugu i visoko, a hellas nešto u levo i nešto niže :).
LNB tilt je "upredanje" što ti kažeš znači kao šraf. Kad stojiš ispred antene i gledaš u tanjir treba da "zavrneš" LNB za tih 18 stepeni.
Nije uopšte teško naći bilo koji satelit pa ni Hellas pogotovo kad ima dosta snažan signal na našem području. Nije teško ni odjedared, a pogotovo kad ideš satelit po satelit. Kao što rekoh probajte onda prvo uhvatiti astru na 23.5 jer bi trebali imati signal i bez obaranja tanjira i lnb zakretanja. Pa onda sledeći itd. dokle god može bez obaranja i zakretanja. Kad ne može, koriguješ pa teraš dalje.
CNN verovatno misliš na onaj sa astre (11778 V, 27500-3/4) jer je on FTA i radi normalno kod mene.

edit:
alex1974, za traženje kanala tj praćenje signala iz nekog plejera nije bitno da li je kanal FTA ili zaključan, plejer će ti pokazati signal kad ubodeš satelit, samo će biti crna slika ako je zakjljučan. Ali evo recimo nekih FTA sa Hellas-a, na svim transponderima je dobar signal 70-80%:
The Voice TV Bulgaria 12524 H, 30000
Fan TV 12565 H, 30000
Planeta Folk 12647 H, 30000
Mogu ti naravno i poslati listu kanala pa samo prebaciš na neki od njih i vrtiš antenu. Samo reci koji plejer koristiš.

alex1974
24.11.2010., 20:05
Koristim ProgDVB a mozes listu za bilo koji pa cu se nauciti na taj program,mislio sam na fta zato sto oni pustaju ton jer je meni antena na jednoj strani zgrade u odnosu na komp pa pomeram antenu dok ne dobijem(cujem) ton.

twister
24.11.2010., 20:05
Izvini ali da si i ti ovako po...deo kao ja danas verujem da isto ne bi znao sta pises:)
Ne samo da sam p0p12d30, nego sam jos i budan preko 30 sati. :)

Celo popodne bezuspesno pokusavam da podesim antenu.


@Gadjan: Hvala za objasnjenje oko lnb tilta. Sada mi je jasno (u teoriji). Za krov ti ne mogu odgovoriti jer se tesko moze opisati. Ali evo npr. ovako:

Zamisli vrh krova: /\

Sa 'čela' je terasa i taj deo krova je ustvari 'nad' terasom, a nosac antene je usrafnjen u zid. Sad kako gledas to sa čela, to je pravac u kome je astra tj. jug). Ali ze Hellas se radi okretanje antene koje na kraju rezultira tako sto 'deo' pravca tanjira ulazi u taj deo krova koji je 'nad' terasom.
Eto mozda sam mogao i komplikovanije da objasnim, ali si valjda otprilike razumeo problem. :)

alex1974
24.11.2010., 20:20
@twister: Nisam budan koliko i ti ali me je glava zabolela od nerviranja:S:
@Gadjan: Veliko hvala

Gadjan
24.11.2010., 20:22
Ne samo da sam p0p12d30, nego sam jos i budan preko 30 sati. :)
Celo popodne bezuspesno pokusavam da podesim antenu.

Neka neka :D tako je i meni bilo (http://www.exyuteam.org/showthread.php/12572-Monta%C2%9Ea-nema-signala-pro%C4%8Ditah-probah-ne-uhvatih!?p=121394#post121394), bez muke nema nauke :D. Ja sam danima vrteo pa nisam mogao baš ništa da ulovim.
Samo polako, kad se malo uštosite biće vam pesmica.
Aha skontao sam za krov, pa ništa onda, proceni da li je na pravcu tih 27 stepeni u levo ili najbolje satelit po satelit pa ćeš videti već.