PDA

View Full Version : povezivanje zvucnika sa razlicitom impedansom



Van Gogh
29.05.2006., 19:30
eto htio bih da na dva izlaza 5.1 pojacala spojim 4 zvucnika i to na jedan kanal jedan od 4oma i drugi od 8oma i isto za drugi kanal...a bili bi redno vezani...to mi treba jer bih da rade sva cetri u stereo modu a ne kao surround. a pojacalo nema A i B prikljucke za zvucnike vec samo dva prikljucka za prednje.da li ovo sto skodi pojacalu?

nidza
29.05.2006., 23:52
Pojasni malo. 4 zvučnika na 4 postojeća izlaza (ne vidim šta je tu redno), ili bi 4 zvučnika spojio na 2 izlaza čime bi ih povezao redno (jedna žica u plus, pa dve žice spojiš međusobno, a onda preostalu žicu od 2. zvučnika u minus?).

Obično su izlazi 4-8oma, odnosno 8-16oma, ređe 4-16. Pročitaj specifikacije. BTW, najbolje je da ih spojiš po propisu, svaki u po jedan izlaz na pojačalu, pa onda iz drajvera reši pitanje stereo zvuka. Ne budži ništa, kad već pojačalo ima sve predviđeno za 4 zvučnika - pod uslovom da podržava pomenutu impedansu na izlazima, a to možeš saznati iz specifikacija.

Koliko pamtim, mislim da je bolje da je impedansa veća od zvučnika, a nije dobro ako je manja od specifikacije izlaza, pošto mu se onda previše struje vraća i greje se izlaz. Nisam stručnjak, ali rekao bih da veća impedansa rezultuje malo tišom reprodukcijom - razlog više da spojiš jedan zvučnik na jedan izlaz, pa da to posle možeš u pojačalu da regulišeš.

Van Gogh
30.05.2006., 07:23
pazi, pojacalo je 5.1 ali ako ih spojim kao 5.1 tj cetri zvucnika bez centralnog onda ne mogu da rade kao stereo vec samo kao surround ili u nekom od ponudjenih modova kao hall, live i sl...ia tu ne mogu da vrsim podesavanja bass-a i sl....e sad on ima samo dva izlaza za prednje zvucnike zarazliku od nekih tj vecine pojacala koji imaju 2 para prikljucaka za prednje zvucnike i onaj prekidac A B sa kojim se regulise koji ce od izlaza da bude aktivna ili ako treba i oba da rade...e mene zeznu prodavac tada jer nisam obratio paznju na to a model koji sam prvobitno htio da uzmem imaio je to :)
e sad ja bih na dva izlaza da povezem cetri zvucnika! sa razlicitom impedansom...znaci jedan kanal dva zvucnika i to jedan sa 4oma i drugi sa 8oma....koliko je to stetno...? :)

nidza
30.05.2006., 11:19
Ako si pažljivo čitao - neće biti uopšte štetno ukoliko je proizvođač specifikovao da će izlaz da mu podnese 12oma npr.

Bojim se da ćeš imati drugi problem, ukoliko je to sve imoguće - oni od 4 oma će da ti ozbiljno nadjačaju te od 8.

Ostoja
30.05.2006., 15:03
Lepo je nidza rekao: povezati jedan par na izlaze za prednje, drugi par na izlaze za zadnje kanale, pa onda u drajverima ukljuciti kloniranje prednjih na zadnje (ovo 99% mora da ima kao opcija u drajveru za zvuk).

Inace, mozes ih i redno vezati, ali ce ti reprodukcija biti tisa, posto se onda taj spoj ponasa kao zvucnik od 12 Oma (grubo gledano, posto nije u pitanju otpor, vec impedansa), s tim da ce 2/3 snage ici na 4 omske, a 1/3 na 8 omske zvucnike.


2 nidza:
Nece ozbiljno nadjacati, ukoliko su slicni drajveri u kutijama. Trebalo bi da 4 omske kutije budu glasnije za 3-4 dB.

Van Gogh
30.05.2006., 21:14
ovi od 4oma su i jaci od ovih na 8oma....tako da je i bolje da se jace cuju...mogu vam reci karakeristike ovih od 4oma ali ovih od 8 ne jer sad ne znam koji su...ali znam da su slabiji od ovih
ali ono glavno sam saznao...nije stetno...
a kako mislite da ukljucim kloniranje? u nekim podesavanjima pojacala? jer ja sam cackao neka podesavanja i to nisam uspio da nadjem
u pitanju je panasonic sa-he7 risiver 5.1 5x80w

nidza
30.05.2006., 22:55
U podešavanjima drajvera u kompjuteru, vezano za zvučnu karticu. Kloniranje mora da postoji. U krajnjem slučaju promeni zvučnu karticu, jedan polovan live! od 15 evra će ti odraditi posao uz pomoć KX drajvera.

Van Gogh
30.05.2006., 23:04
ali kakve veze ima zvucna sa pojacalom....jer meni je pojacalo povezano preko spdif prikljucka na digitalni prikljucak pojacala sto znaci samo jedan koaksialni kabal i nista vise izmedju racunara i pojacala....e sad ako bih namjestio da racuanr ima 4 zvucnika da li to znaci da bi slao signal pojacalu koji bi bio emitovan samo na 4 zvucnika i bio bi isti ako bi bilo ukljuceno kloniranje? valjda me shvatate? :)

nidza
31.05.2006., 03:20
Pa probaj, igraj se sa drajverima. Šta podesiš u drajverima, to ide kroz SPDIF, a pojačalo samo pasivno sluša šta mu kompjuter pošalje - barem bi tako trebalo da bude. Kloniranje bi trebalo da radi - pa probaj uostalom sam.

Pusti Winamp, setuj 4 zvučnika u windowsu, a u winampu u output stavi direct sound. Moralo bi da ide na svim zvučnicima, a volume svakog od kanala takođe bi trebalo da setuješ bez problema. Ne znam kakvu zvučnu imaš, ali od nje ti sve zavisi, tj. od njenog drajvera.

Van Gogh
31.05.2006., 07:29
Zvucna mi je integrisana na ploci NF4 chipset :) evo pogledacu malo se poigram sa tim...

stefaca
02.06.2006., 23:33
da da da. ali ako pojacalo ima pnu foru podesavanja jacine svakog zvucnika (novi pioneer-i) to je moguce (staviti te zvucnike) jer ces one zvucnike koji se jace cuju (4oma) da utisas a ako nema te opcije onda kombinuj pa kupi zvucnike

ivke76
02.06.2006., 23:45
sa-he 7 ima regilaciju jacine svih zvucnika tako da ti ostaje da se zezas sa opcijama za zvucnu pretpostavljam da ti je na riciever-u upaljen digital input posto mislim da mora na sa-he 7 da bude ukljucen da bi ti signal uopste isao preko riciever-a na zvucnike.na reciever-u ukljuci dolby digital 5.1 pa se zezaj u setovanjima za zvucnu kad namestis/nadjes clone prednje na zadnje mozda ces morati da regulises odnos snage prednjih i zadnjih a to mozes i na reciever-u da uradis

Van Gogh
03.06.2006., 12:00
znaci zakljucih da meni sad glavni problem predstavlja zvucna kartica koja je integrisana i koja bas i ne nudi neka podesavanja velika...